• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 20 °C

Lagos ve Orfoz için av yasağı getirilmeli

Lagos ve Orfoz için av yasağı getirilmeli
Fethiye Körfezi'nde nesli tükenmekte olan Orfoz ve Lagos balıklarının korunması için üreme alanları oluşturulacak.

Fethiye Körfezi'nde nesli tükenmekte olan Orfoz ve Lagos balıklarının korunması için üreme alanları oluşturulacak. Fethiye Körfezi'nde nesli tükenmekte olan Orfoz ve Lagos balıklarının korunması için üreme alanları oluşturulacak. Bu bağlamda belirlenecek koylar, koruma altına alınarak buralarda avlanma yapılması önlenecek. Fethiye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile işbirliği yapmaya hazırlanan Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nden de konuyla ilgili destek istedi.

Dalış turizmini geliştirmek ve Fethiye Körfezi'ndeki balık çeşitliliğini artırmak için Orfoz ve Lagos balıkları yakın takibe alındı. Bu bağlamda çalışma yapan Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) hem lezzet farklılığı hem de dalış turizminin geliştirilmesi için bu balıklara özel koy oluşturulmasını talep etti. Fethiye Körfezi'nde dalış yapanların illaki Orfoz ve Lagos görmek istediği hatırlatılarak ilçedeki birkaç koyun Orfoz ve Lagos balıklarına tahsis edilmesinin gerekliliğine dikkat çekildi. Yanlış avlanma ve körfezdeki kirlenmenin bu balıkların neslini tehlikeye soktuğu açıklanırken, konunun çözümü konusunda ilgili kuruluşlardan destek istendi.

FTSO Başkanı Akif Arıcan imzasıyla hazırlanan rapor, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne gönderildi. Çözüm olarak ise şu konulara dikkat çekildi: "Fethiye Körfezi'ni ve dolayısıyla Orfoz ve Lagos balıklarını tehdit eden kirlilik kaynakları ve bu kaynakların kirlilik yükleri acilen belirlenmelidir. Bu balıkların üreme biyolojileri ve popülasyon dinamiklerini ortaya çıkartacak projelerin hayata geçirilmesi gerekir. Fethiye'deki koylardan bir kaç tanesi Orfoz ve Lagos balıklarının üreme alanı olarak tahsis edilmeli ve koruma altına alınmalıdır. Bu koylarda avcılık tamamen yasaklanmalı ve gerekirse yapay resif projeleri gerçekleştirilmelidir. Yapılacak denetimlerle halkın ve avcıların bilinçlenmesi sağlanabilir."

"40 CM'nin ALTINDAKİ LAGOS VE ORFOZLAR HENÜZ BEBEKTİR"

Balıkçılık açısından Fethiye Körfezi'nin en önemli balıklarının Orfoz ve Lagos olduğunu kaydeden FTSO Başkanı Akif Arıcan, üstün ve farklı lezzet özellikleri ile bu balıkların Fethiye'deki restoranların önemli bir gelir kaynağı olduğunu söyledi.

Arıcan, "Maalesef balık satış noktalarında ve lokantalarda 40 santimetrenin altında Orfoz ve Lagos balıklarının satıldığı ve müşterilere sunulduğu gözlemlenmektedir. 40 santimetrenin altındaki Lagos ve Orfoz'lar henüz bebeklik çağındadır. Bu balıklara bir kez üreme şansı vermez ve bu şekilde bilinçsizce avlanmaya devam edersek bir daha bu balıkları göremeyebiliriz."
Fethiye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Fırat Erkal da kendilerinin Lagos ve Orfoz'ların korunmasına yönelik üzerlerine düşen görevi yaptıklarını anlattı.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
IBRAHIM
23 Ağustos 2016 Salı 18:51
18:51
ITAL AGOSU TURKIYEYE GETIRMEYIN UYGULAYIN OZAMAN
176.42.62.51
İsmail
20 Ağustos 2016 Cumartesi 12:47
12:47
Neymiş efendim lagos grida tutmak 2022 ye kadar yasakmış ayıp ayıp ölüyü diriyi bırakıp gözü balıkçının ekmeginemi diktitiniz ayıp.dünyanın en namuslu işi balıkçılık hilesiz haramsız iş yapıyoruz ayıp.denizin dibinde balık olup olmadıgını bilmeden holtanı salıyorsun varsa nasibin alıyorsun yoksa yok.yapmayın ayıp ayıp
188.57.39.227
cinakop
19 Aralık 2012 Çarşamba 00:31
gelen sese kulan verin...
evet,insanoğlu ve insanoğlunu yöneten bakanlıklar,denizlerdeki doğanın korumasını üslenen bakan ve brokratlar,sizlere sesleniyorlar deniz sevgisi olan sizin gibi insanlar...durdurun katliyamı,kurtarın sizin oksijeniz ve vitamin hapınız deniz canlılarını..haydi sesimizi duyan varmııııııııııı.....
176.240.101.186
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim