• BIST 10358.46
  • Altın 4336.357
  • Dolar 40.1508
  • Euro 47.0268
  • İstanbul 28 °C
  • Ankara 32 °C
  • İzmir 32 °C
  • Antalya 29 °C
  • Muğla 34 °C
  • Çanakkale 28 °C

Çin ile Japonya arasında Fukuşima krizinde yeni gelişme

Çin ile Japonya arasında Fukuşima krizinde yeni gelişme
Çin, Japonya'nın Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki radyoaktif atık suyu okyanusa boşaltma kararının ardından bu ülkeden ithal edilen deniz ürünlerine getirdiği yasağı kısmen kaldırdığını bildirdi.

Çin Gümrükler Genel İdaresinden yapılan açıklamada, Japonya'nın bazı bölgelerinden deniz ürünü ithalatının koşullu devam edeceği belirtildi.

Halihazırda süren uzun dönemli uluslararası denetimlerde ve Çin'in bağımsız numune incelemelerinde Fukuşima'daki radyoaktif suyun tahliyesinden kaynaklanan anormalliğe rastlanmadığına işaret edilen açıklamada, kararın bu doğrultuda ve Japonya'nın ihraç deniz ürünlerinin kalitesi ve güvenliğine dair verdiği güvenceye dayanılarak alındığı bildirildi.

Açıklamada, Japon ihracatçıların deniz ürünlerinin satışı için Çin'de kayıt yaptırmalarının, tüm ithal ürünlerin sağlık ve orijin sertifikaları ile radyoaktif madde test sonucunu ibraz etmelerinin gerektiği kaydedildi.

10 BÖLGE YENİ DÜZENLEMENİN KAPSAMI DIŞINDA

Aralarında Fukuşima'nın da olduğu Japonya'nın 10 bölgesi yeni düzenlemenin kapsamı dışında tutulurken bu bölgelerden ithal deniz ürünlerine yönelik yasak devam edecek.

ATIK SUYUN OKYANUSA BOŞALTILMASI VE DENİZ ÜRÜNLERİNE GETİRİLEN YASAK

Japonya, daha önce açıkladığı plan uyarınca Fukuşima'daki radyoaktif atık suyun okyanusa boşaltılmasına 24 Ağustos 2023'te başladı. Çin, Japon hükümetinin, eleştirilere rağmen tek taraflı boşaltma işlemine başlamasını "küresel kamu çıkarını hiçe sayan son derece bencil ve sorumsuz bir eylem" olarak niteleyerek protesto etmiş ve Japonya'dan deniz ürünleri ithalatını durdurmuştu

Tokyo hükümeti, eleştirilere karşı, okyanusa boşaltılan radyoaktif atık suyun temiz suyla seyreltildiğini, sudaki radyoaktif materyal miktarının insan sağlığı ve çevre için zararlı kabul edilen oranların 40'ta 1'i düzeyinde olduğunu savunmuştu.

"İHMAL EDİLEBİLİR DÜZEYDE"

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), santralde yaptığı incelemelerin ardından 4 Temmuz 2023'te yayımladığı raporda, boşaltımın güvenlik standartlarına uygun, insanlara ve çevreye verebileceği zararın ise "ihmal edilebilir düzeyde" olduğu sonucuna vardı.

İki ülke, müzakerelerin ardından Eylül 2024'te Çin'in, UAEA kuralları çerçevesinde yürütülecek uzun dönemli uluslararası denetime katılması ve bağımsız numune toplayıp inceleyebilmesi konusunda uzlaştıklarını duyurmuştu.

YASAK 'AŞAMALI' KALDIRILACAK

Pekin yönetimi, uzlaşma sonrasında, bağımsız numune toplama ve izleme süreçlerinin ardından, çevre etki değerlendirmesinin bilimsel kanıtlarına bağlı olarak Japonya'dan deniz ürünleri ithalatına getirdiği yasağı "aşamalı" kaldıracağını bildirmişti.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim