• BIST 11007.37
  • Altın 5763.994
  • Dolar 42.5718
  • Euro 49.6394
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 7 °C
  • İzmir 10 °C
  • Antalya 7 °C
  • Muğla 2 °C
  • Çanakkale 9 °C

Hopa-İğneada hattında 45 günlük balık stoku araştırması

Hopa-İğneada hattında 45 günlük balık stoku araştırması
SUMAE ekipleri, Hopa ile İğneada arasındaki kıyıda 45 gün sürecek araştırmayla hamsi, istavrit, çaça ve dip balıklarının stoklarını izleyecek.

Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü (SUMAE) ekipleri, Karadeniz'deki balık stoklarının araştırılmasına yönelik çalışmalarını bu yıl da Hopa ile İğneada arasındaki kıyı bölümünde sürdürecek.

SUMAE bünyesinde görevli 17 kişilik ekip, 45 gün sürecek araştırma faaliyetlerine Hopa'dan başlayacak. Ekip, SÜRAT-1 gemisiyle hareket ederek İğneada'ya kadar uzanan güzergahta çalışacak. Yomra Limanı'nda son hazırlıklarını yapan ekip, yaklaşık 10 gün sonra araştırma için Karadeniz'e açılacak.

Hedef türler ve metodoloji

Sefer süresince öncelikli olarak hamsi, istavrit ve çaça gibi ekonomik değeri yüksek türlerin yanı sıra sofralarımızda sıkça tüketilen mezgit, barbon ve kalkan gibi dip balıklarına yönelik izleme çalışmaları yapılacak. Ekip, balıklarda boy, frekans dağılımı, ağırlık, cinsiyet ve yaş gibi popülasyon dinamiklerini içeren tüm verileri kaydedecek.

Amaç ve beklenen çıktılar

SUMAE Müdürü Doç. Dr. Nazlı Kasapoğlu, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü bünyesindeki projeler kapsamında yapılan araştırmalarda ekonomik değeri yüksek balık stoklarına yönelik çalışmaların yürütüleceğini belirtti. Kasapoğlu, "Bunların dışında hepimizin lezzetle yediği, mezgit, barbon ve kalkan gibi dip balıklarının da izlemesi yapılmaktadır. Kalkan daha çok nesli tükenme tehlikesi altında olduğundan onu korumaya yönelik stoklarını takip ediyoruz." dedi.

Kasapoğlu ayrıca projelerden elde edilecek verilerle şu soruların cevaplandırılacağını vurguladı: "Seneye bunların ne kadarını avlamalıyız, ne kadarı denizde kalmalı, bu türlerin soyunu sürdürebilmesi için biz hangi önlemleri almalıyız?" Bu sonuçlar, sürdürülebilir avcılık politikaları ve tür koruma tedbirlerinin belirlenmesinde temel oluşturacak.

Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü (SUMAE) ekipleri, Karadeniz'deki balık stoklarının araştırılmasına yönelik çalışmalarını Hopa ile İğneada arasındaki kıyı bölümünde bu yıl da sürdürecek. SUMAE bünyesinde görevli 17 kişilik ekip, 45 gün sürecek araştırma faaliyetlerine Hopa'dan başlayacak.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim