• BIST 13932.46
  • Altın 6976.04
  • Dolar 48.4162
  • Euro 56.317
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 19 °C

Küresel ısınma Finlandiya’nın yararına oldu

Küresel ısınma Finlandiya’nın yararına oldu
Arktik’in (Kuzey Kutup Bölgesi) benzeri görülmemiş bir oranda eriyor olması, buzkıran gemi tedarikinde dünya lideri olan Finlandiya'ya fayda sağladı.

Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Kuzey Amerika biriminde danışman olan Stefan Lindström "Eriyen buzlar nedeniyle buzkıranlara artık ihtiyacımız kalmadığını düşünebilirsiniz, ama gerçek bunun tam aksi yönde" dedi.

Buz seviyeleri bu kış en düşük seviyelere inerek rekor kırdı. Buna göre, bazı Arktik izleme istasyonları normalin 9 santigrat derece üzerinde sıcaklık kaydetti ve bu seneki buz örtüsü de en düşük buz örtüsünün görüldüğü 2015 senesindekinden bile daha azdı. Bu durum elbette kutup ayıları ve deniz seviyesine yakın olan adalarda yaşayan insanlar için kötü; fakat daralan buz örtüsü kuzey ülkelerinde yeni fırsatlar ortaya çıkarıyor. Açık deniz petrol ve gaz sondaj makineleri, ham petrol ve LNG tankerleri, yük gemileri, araştırmacılar ve ordular, eriyen buzullar nedeniyle daha erişilebilir hale gelen kuzeye baskı yapıyorlar. Fakat buzların erimesi buzkıranlara olan ihtiyacı ortadan kaldırmıyor.
Müşterileri arasında uluslararası petrol ve gaz şirketleri ile birçok sahil güvenliğin de bulunduğu Finlandiyalı bir gemi dizayn ve mühendislik şirketinin gelirlerinin, geçtiğimiz yıl sıvılaştırılmış doğal gaz taşıyabilen buzkıran gemilerin dizayn edilmesine yardımcı olduktan sonra yüzde 40 artarak 14 milyon Euro’ya ulaştığı belirtiliyor.

Her ne kadar Finlandiya’nın Arktik Okyanusu’na kıyısı olmasa da, buzkıran yapımında çok fazla deneyimi bulunuyor. Bugünkü küresel buzkıran filosunun yaklaşık yüzde 60’ı Finlandiya’da dizayn edilmiş olup, gelecek yıllarda satışların daha da artması bekleniyor.

Washington’da bulunan Wilson Merkezi’nin son raporunda belirtildiğine göre, modern buzkıranlar Kuzey Denizi Rotasına erişimi kolaylaştıracak; Kuzey Denizi Rotası, Süveyş Kanalı yoluyla olan geleneksel rota ile kıyaslandığında  Avrupa’dan Asya Pasifik bölgesine olan mesafeyi yüzde 40 oranında azaltıyor. Bu rotanın hidrokarbon gelişiminde bir kabarmaya da yol açacağı bildiriliyor. 

Deniz Haber Ajansı

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • 17 ton plastik, denize karıştı!26 Ağustos 2026 Çarşamba 08:00
  • Çeşme’de orkinos ölümleri yeniden başladı25 Ağustos 2026 Salı 13:30
  • Denizin dibine 5000 tuvalet yerleştirdiler!25 Ağustos 2026 Salı 11:15
  • TÜÇA-1 denizi temizleyecek!24 Ağustos 2026 Pazartesi 12:00
  • Manavgat’ta ‘Dumansız Plaj’ uygulaması başladı!24 Ağustos 2026 Pazartesi 08:00
  • Farelerin yok edilmesi ekosistemi canlandırdı: Ulong Adası!20 Ağustos 2026 Perşembe 16:00
  • Nişasta, denizlerdeki ekosistemi korumaya yardımcı oluyor18 Ağustos 2026 Salı 16:00
  • Norveç'te kutup ayısı cezası: 5000 Dolar ceza!18 Ağustos 2026 Salı 08:00
  • İZAYDAŞ, bertaraf edecek!17 Ağustos 2026 Pazartesi 16:00
  • 37 milyon ton çamurla 5 ada inşa edildi17 Ağustos 2026 Pazartesi 09:00
  • ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim