• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 12 °C

Kültür balıkları insan sağlığını tehdit etmiyor

Kültür balıkları insan sağlığını tehdit etmiyor
Doç. Dr. Soner Bilen,kültür balıklarının en güvenilir şekilde tüketilebilecek hayvansal protein kaynağı olduğunu belirterek, "Kültür balıkları insan sağlığını tehdit edecek bir risk kesinlikle taşımaz" dedi.

Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Soner Bilen,kültür balıklarının en güvenilir şekilde tüketilebilecek hayvansal protein kaynağı olduğunu belirterek, "Kültür balıkları insan sağlığını tehdit edecek bir risk kesinlikle taşımaz" dedi.

Bilen, yapılan tartışmalar nedeniyle kültür balıklarının zan altında bırakıldığını söyleyerek, "Herkesin atladığı bir konu var. Kültür balıkları zaten sağlıksız bir ortamda yetiştirilemez. Temiz yerde yetiştirilen balıklar, vücutlarına ağır metal ya da insan sağlığını tehlikeye sokacak maddeleri almazlar. Zira besinleri de yetiştiriciler tarafından hazırlanır ve besin içerikleri bellidir" diye konuştu.

Balık severlerin havuzlarda yetiştirilen alabalık, çipura, levrek, somon gibi kültür balıklarını güvenle tüketilebileceğini vurgulayan Bilen, şunları kaydetti:
"Balığa lezzetini veren en önemli şey vücutlarındaki yağ ve yağ asitleridir. Yapılan birçok bilimsel çalışma göstermiştir ki havuzlarda yetişen kültür balıklarıyla denizden avlanan emsalleri arasında besin değerleri açısından hiçbir farklılık yoktur. Ayrıca kültür balıklarını yetiştirmek için kullanılan yemlerin içinde hormon ya da benzeri hiçbir katkı bulunmaz. Bu açından kültür balıkları insan sağlığını tehdit edecek bir risk kesinlikle taşımaz. Sonuç olarak kültür balıkları halkımızın en güvenilir şekilde tüketebileceği hayvansal protein kaynağıdır."

-Ağır metal tartışması-

Bazı balıkların ağır metal taşıyıp taşımadığına ilişkin tartışmalara da dikkati çeken Bilen, "Sanayi atıklarının yoğun olduğu bölgelerde yetişen mezgit ve barbun gibi dip balıkları risk grubuna girerken hamsi, istavrit ve bunlar gibi pelajik balıkların risk faktörü çok daha düşüktür" dedi.

Denize dökülen atıkların denizin dibinde yaşayan ve suyu süzerek beslenen çift kabuklu yumuşakçaların bünyelerinde biriktiğini kaydeden Bilen, barbun ve mezgit gibi dip balıklarının bu tür canlıları tüketerek vücutlarına aldığını kaydetti.

Bu nedenle dip canlılarını tüketerek beslenen balıkların risk altında olduğunu vurgulayan Bilen, dip balıklarının vücutlarında ağır metal taşıyıp taşımadığı konusunda emin olmak için balıkların nereden tutulduğunun bilinmesi gerektiğini söyledi.

-"Avrupa ülkelerinin gerisindeyiz"-

Türkiye'de üretilen, levrek, alabalık ve çipura gibi kültür balıklarının büyük bir kısmının Avrupa'ya ihraç edildiğini aktaran Bilen, "Türkiye'de üretilen kültür balıklarının büyük kısmını Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç ediyoruz. Avrupa ülkelerinde kişi başına tüketilen balık miktarı ortalama 23, dünyada 18,6 kilo iken Türkiye'de bu rakam sadece 6 kilodur" ifadesini kullandı.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim