• BIST 9067.58
  • Altın 2324.279
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.9588
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 20 °C

Kruvaziyer tarihinin öncü gemileri, Türkiye ve Hindistan'da sökülüyor

Kruvaziyer tarihinin öncü gemileri, Türkiye ve Hindistan'da sökülüyor
Pandeminin kruvaziyer endüstrisindeki etkisi ve değişen ekonomi nedeniyle birçoğu modern kruvaziyer endüstrisinde öncü olarak faaliyet göstermiş The Leisure World, Boudicca gibi klasik gemilerin söküm için Türkiye ve Hindistan’a geldiği belirtiliyor.

Temmuz ayının başlarında kruvaziyer endüstrisinin öncüleri arasında yer alan yolcu gemileri, sökülmek üzere Hindistan'da Alang'a ve Türkiye'de Aliağa'ya gelmeye başladı.

Temmuz başında Hindistan'da karaya çıkarılarak sökümüne başlanan The Leisure World (eski adıyla Skyward) Norveçli armatör Knut Kloster ve İsrailli girişimci Ted Arison ortaklığı sonucunda Almanya'da AG Weser Tersaneleri'nde inşa edildiğinde 15.000 groston ve 160 metre uzunluğundaydı. Ocak 1970'de tanıtılan Skyward, maksimum 850 yolcu taşıdı ve sektörde bu güne kadar devam eden bir rota olan Miami'den San Juan ve St. Thomas'a yıl boyunca yedi günlük seferleri faaliyet göstermek üzere özel olarak inşa edilmiş ilk yolcu gemisi oldu.

Skyward, 21 yıl boyunca NCL filosunun popüler bir üyesi olarak kaldı. 1991 yılında Singapur'da Shangri-La World isimli bir firmaya kiralandı. 1993 yılına gelindiğinde, Malezya'nın Penang kentinde yüzen bir kumarhane olarak faaliyet göstermeye başlamış ve ismi the Leisure World olarak değiştirilmişti.

Geminin sahibi olan Singapur merkezli New Century Cruise Lines'ın nihayet şu anda 51 yaşında olan gemiyi söküm için Hindistan'a yolladığı açıklandı.

BOUDICCA SÖKÜM İÇİN TÜRKİYE'YE GELDİ

Diğer yandan Bergen Line, Nordenfjeldske ve A.F. Klavness arasındaki ortaklığa ait 3 yolcu gemisinden ilki Türkiye'de sökülmeye başladı.

Skyward'dan sadece 3 yıl sonra tanıtılan 22.000 grostonluk Royal Viking Sky, Royal Viking Line adlı lüks gemi pazarına odaklanan yeni bir şirkete aitti. Kardeş gemileri Royal Viking Star ve Royal Viking Sea ile birlikte, Asya ve Akdeniz'e yapılan uzun seferler ile dünyayı dolaşan öncü kruvaziyer gemileri oldular.

2005'te Fred Olsen Cruise Lines'e satılarak ismi Boudicca olarak değiştirildi. Boudicca'nın da Türkiye Aliağa gemi söküm tesislerinde söküldüğü belirtildi. Fred Olsen, diğer kardeş gemileri 2020'deki operasyonel duraklama sırasında emekliye ayırdı ve her ikisini de konaklama gemisi olarak kullanılması üzere sattı.

Bu öncü gemilerin günümüzün milyarlarca dolarlık yolcu gemisi endüstrisinin yaratılmasındaki büyük paylarıyla olarak tarihte önemli bir yer tuttukları biliniyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim