• BIST 9524.59
  • Altın 2493.927
  • Dolar 32.5138
  • Euro 34.728
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 17 °C
  • Çanakkale 19 °C

Konya'daki göller için iyi haber

Konya'daki göller için iyi haber
Kuraklık nedeniyle su çekilmesi yaşanan göllerin yer aldığı Konya'da, yaklaşık 20 yıllık kurak periyodun, 1-2 yıl içinde yerini yağışlı döneme bırakması bekleniyor.
Kuraklık nedeniyle yoğun şekilde su çekilmesi yaşanan göllerin yer aldığı Konya'da, yaklaşık 20 yıllık kurak periyodun, 1-2 yıl içinde yerini yağışlı döneme bırakması bekleniyor.

Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar,özellikle son yıllarda bölgenin yeterli yağış almaması ve göl kıyılarına yakın bölgelerde tarımsal sulamanın artması nedeniyle Konya ve çevresindeki göllerde su miktarının önemli oranda azaldığını ve sulak alanların yok olma tehlikesi yaşadığını belirtti.
Nalbantçılar, su miktarı azalan göller arasında Beyşehir, Çavuşcu ve Meke'nin geldiğini, Akşehir Gölü'nün ise tamamen kuruduğunu belirterek herkesin, medya organlarında geniş şekilde yer bulan bu sorunun çözülmesini beklediğini vurguladı.Bir bölgeye düşen yağış miktarının, global meteorolojik durumlara bağlı olarak belli periyotlar halinde artış ve azalış gösterdiğini belirten Nalbantçılar, Konya ve çevresine düşen yağış miktarlarının, bu bağlamda yağışlı periyoda ne zaman geçilebileceği konusunda fikir verdiğini söyledi.

KONYA İÇİN PERİYOT 20 YIL

Yağışlı ve yağışsız periyotların muntazaman sınırları ayrılmış bir durum olmadığını, ancak doğanın dengesi açısından bu süreçlerin ardı sıra gelmesinin beklendiğini vurgulayan Nalbantçılar, şunları kaydetti:“Yağışlı dönem hesapları genel olarak her bölgede farklı periyotta gerçekleşir. Konya ve çevresi için yaklaşık 20 yıl süren kurak dönemi, ayrı süreyle yağışlı dönem takip ediyor. Konya'da son 50 yılın uzun yıllar yağış ortalaması metrekareye 318,83 milimetredir. Son yıllarda yağışlar hep bu ortalamanın altında gerçekleşmektedir. 1967 yılından 1988'e kadar olan dönemi, Konya için yağışlı periyot olarak adlandırıyoruz. Yaklaşık bu 20 yıllık dönemde, genel olarak yağışlar hep uzun yıllar ortalaması üstünde seyretmiş, ardından ise kurak döneme girmişiz. 1988'den bugüne kadar da kurak dönemin içindeyiz. Bu yeni dönemde yağışlar 1996, 1997 ve 1998 yıllarında geçici olarak ortalamanın biraz üzerinde çıksa da genel olarak yağışlar hep uzun yıllar ortalamasının altında seyrediyor.”
Bu grafiksel değerlerin, teorik olarak Konya ve çevresinin kurak periyottan kurtulmasına 2 yıl kaldığını gösterdiğini ifade eden Nalbantçılar, “Bu hesaba göre 2008'de yağışlı döneme geçmemiz lazım. Bir başka açıdan bakarsak, beklenti olarak önümüzdeki birkaç yıl daha su sıkıntılarının, kuruma riskinin devam edeceğini düşünebiliriz. Yani birkaç yıl daha su tasarrufu konusunda daha dikkatli olmayız” diye konuştu.DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim