Birleşik Krallık'tan Türkiye’ye gönderilen HMS Bristol adlı geminin insan sağlığında yaratacağı risklere karşı uyarı yapan İzmir Yaşam Alanları Platformu "Doğaya yaşam alanlarımıza verilen tahribatın para ile ölçülebilecek karşılığı yok” dedi.
Asbest yüklü HMS Bristol gemisi söküm için bugün Aliağa'ya ulaşacak. İzmir Yaşam Alanları Platformu, Birleşik Krallık Kraliyet Donanması’a (Royal Navy) ait HMS Bristol adılı askeri geminin Türkiye’ye gönderilerek sökülmesine ilişkin açıklama yaptı.
11 Haziran'da Portsmouth limanından Türkiye'ye doğru yola çıkan ve 3 Temmuz Perşembe günü Aliağa’ya varacak olan geminin taşıdığı asbest riskine değindi.
Bu tür eski gemilerin ‘tehlikeli atık’ sınıfında olduğuna dikkat çeken platform, son 20 yılda Birleşik Krallık'tan Türkiye’ye 25 savaş gemisi gönderildiğinin bilgisini paylaştı. Aliağa’da bulunan 22 adet gemi söküm tesisinin kapatılması çağrısı yaptı:
“İngiltere Kraliyet Donanması’na ait HMS Bristol isimli savaş gemisi, sökülmek üzere Türkiye’ye gönderildi. 11 Haziran’da Portsmouth Limanı’ndan çıkan gemi, 3 Temmuz’da İzmir Aliağa’ya ulaşacak. Söküm işlemi, ihaleyi kazanan LEYAL Gemi Söküm Şirketi tarafından yapılacak. Bu, son 20 yılda İngiltere’den Türkiye’ye gönderilen 25. savaş gemisi.
HMS Bristol, 1973’te hizmete girdi ve 1982’deki Falkland Savaşı’nda önemli bir rol oynadı. Daha sonra eğitim gemisi olarak kullanıldı. 2020’de hizmet dışı bırakılan gemi için bir koruma kampanyası başlatılsa da başarılı olunamadı ve gemi ihaleyle satışa çıkarıldı.
Gemi söküm işi tehlikeli ve zehirli atık riski yüksek bir çalışma alanı. Avrupa ülkeleri bu işi Türkiye, Hindistan, Pakistan ve Bangladeş gibi ülkelere yaptırıyor. Türkiye’de ise Aliağa, ucuz iş gücü ve zayıf çevre denetimleri nedeniyle tercih ediliyor. Aliağa’daki tesislerde, gemiler doğrudan kıyıya çekilip deniz ve toprak üzerinde ilkel yöntemlerle sökülüyor. Bu yöntem, Avrupa’da yasaklanmasa da kullanılmıyor çünkü çevreye ciddi zarar veriyor.
Türkiye’nin taraf olduğu Basel Anlaşması’na göre, bu tür eski gemiler ‘tehlikeli atık’ sayılıyor ve ithalatı devlet iznine bağlı. Ancak Türkiye'de bu gemilerin söküm işlemleri devam ediyor. Doğaya yaşam alanlarımıza verilen tahribatın para ile ölçülebilecek karşılığı yok. Yaşamak ve var olmak her canlının doğal hakkıdır. Gemileri kimler kullandıysa onlar söksünler. Aliağa da bulunan 22 gemi söküm tesisinin tümü hemen kapatılsın."
DENİZ HABER AJANSI