• BIST 9516.57
  • Altın 2491.699
  • Dolar 32.5984
  • Euro 34.8278
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 18 °C

Kocaeli limanlarına Ocak ayında 758 adet gemi uğradı

Kocaeli limanlarına Ocak ayında 758 adet gemi uğradı
İMEAK DTO Kocaeli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Doğusel, son meclis toplantısında Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesine değinerek “Barışın bir an önce hayata geçmesini arzu ediyoruz” dedi.

İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası (DTO) Kocaeli Şubesi Şubat Ayı Meclis Toplantısı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Koordinatörü Abdullah Köktürk, Körfez Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Öztürk, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.

İMEAK DTO Kocaeli Şubesi’nde video konferans sisteminin yanı sıra pandemi koşullarına uygun olarak katılımın sağlandığı toplantıya İMEAK DTO Kocaeli Şubesi Meclis Başkanı Dr. Kürşat Bal başkanlık etti. İMEAK DTO Kocaeli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Doğusel, yaptığı konuşmada Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik müdahalesinin tüm dünyayı derin endişeye sevk ettiğini kaydetti.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI

21. Yüzyıl’ın siyaset ve diplomasi kültürüne aykırı olarak gerçekleştirilen bu girişimin yüzlerce sivilin ölmesine, büyük göç dalgalarının yaşanmasına sebebiyet verdiğini belirten, Vedat Doğusel, “Ülkelerin toprak bütünlükleri ve egemenliklerine saygı duyulması gerektiğine inanan bizler, sınırların silah yoluyla değiştirilmesine karşıyız. Bu sebeple barışın bir an önce hayata geçmesini arzu etmekteyiz. Öte yandan krizin her iki tarafında da yoğun bir ekonomik birlikteliğimizin olduğu ülkeler yer almaktadır. Bu durum da, Türkiye olarak bizlerin bu süreçte ekonomik olarak sıkıntı yaşayacak ülkelerden biri olabileceğimiz gerçeğini ne yazık ki ortaya koymaktadır. Her iki ülkeden de buğday alıyoruz, her iki ülkeden de ülkemize yoğun bir turist akını var. Diğer yandan da doğal gaz aldığımız Rusya, ülkemizde santral yapıyor. Bu müdahalenin, insani, siyasi ve ekonomik olumsuzlukları önleme adına bir an önce sonlandırılmasını arzu etmekteyiz” dedi.

ELEKTRİK ZAMLARI

Dünyada, başta elektrik olmak üzere enerji fiyatlarındaki artışların ülkemizde de etkili olduğunu ifade eden Doğusel,“Elektrik, doğal gaz ve benzine gelen zamlar bir yandan enflasyonda yüksek artışlara neden olurken, diğer yandan da üreticiler için büyük maliyet artışlarına sebebiyet verdi. Bu artışlar da kuşkusuz ki halkımızı etkiledi. İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi olarak enflasyona ve üretim sorununa sebep olan enerji fiyatlarının makul bir seviyeye çekilmesini arzu ediyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özellikle elektriğe gelen zamlar konusundaki hassasiyetini ve adımlarını değerli buluyoruz” dedi.

TURİZM KENTİ KOCAELİ

Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı EMITT’in, kentlerin turizm yönünü tanıtması açısından büyük öneme sahip olduğunun altını çizen Başkan Doğusel, “İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi olarak bizler de bu fuarları çok önemsiyoruz. Çünkü Kocaeli, büyük zenginliklere sahip bir turizm kenti. Deniz, göl, dağ, tarih, inanç… Kocaeli, bu başlıkların tamamı için turistlere çok fazla seçenek sunmakta. Bizim de büyük bir heyecanla ziyaret ettiğimiz EMITT-2022’de de farklı kentlerin, turizme dönük sektörlerin hayata geçirdiği çalışmaları çok ayrıntılı bir şekilde algılama fırsatı bulurken, aynı zamanda da katılımcılara Kocaeli’yi tanıtma fırsatı bulduk. Fakat konukların Kocaeli’nin turizme dönük yüzünü eksik bilmeleri, bu yönde yeteri kadar yol alamadığımızı, turizmle alakalı daha yapacak çok işimizin olduğunu da ortaya koydu. Eksikliklerimizi gidermek için daha çok çalışacağız” diye sözlerine ekledi.

“İTHALATTA DERİNCE GÜMRÜĞÜ ÖNDE”

Her ay olduğu gibi ekonomik verileri de aktaran Doğusel, şu ifadeleri kullandı:

“Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, 2021 yılı toplamında 33 milyar 554 milyon dolarlık ihracata imza atılırken, en çok ihracat, Derince ve İzmit gümrüklerinde gerçekleşti. Bu dönemde ithalatımız ise 59 milyar 189 milyon dolar seviyesinde olup, Dilovası ve Derince ithalatta öne çıkan gümrük müdürlüklerini teşkil etmiştir. 2022 yıl Ocak ayında ihracat rakamı ise 2 milyar 689 milyon dolar olarak dikkat çekti. Derince gümrüklerinde 1 milyar 135 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. İthalatımız ise aylık bazda 4 milyar 155 milyon dolara ulaştı ve Derince gümrüğü 1 milyar 797 milyon dolar ile öne çıktı. Ocak ayında dış ticaret işlemlerinden elde edilen vergi tahsilatı 10 milyar 195 milyon TL oldu. 2022 yılı Ocak ayı bir önceki yılın aynı ayı ile mukayese edildiğinde, ihracatta %12.4, ithalatta %9.1 artış olmuştur. İhracattaki artış sevindiricidir.

KOCAELİ YİNE EN ÇOK GEMİNİN UĞRAK YERİ

Liman başkanlıkları bazında Kocaeli’ye uğrayan gemi sayılarına bakarsak; 2022 yılı ocak ayında Kocaeli’ye uğrayan Türk bayraklı gemi sayısı 221 iken, yabancı bayraklı gemi sayısı ise 537. Toplam gemi sayısı ise 758. Ocak ayında en çok geminin yine Kocaeli’ye uğradığını görüyoruz. Kocaeli’nin bu noktada oranı ise yüzde 19,1. Bir önceki yıl, Ocak ayı ile mukayese edildiğinde ise -%1.4 azalma izlenmiştir. Bu dönemde yüklemede 2 milyon 924 bin ton elleçlenirken, boşaltmada 4 milyon 433 bin ton yük elleçlenmiştir. Toplamda 7 milyon 357 bin ton elleçlenmiş olup Türkiye toplamından yüzde 16’lık pay alınmıştır. Konteyner elleçlemesinde, ilimiz toplam 203.684 TEU ile Türkiye genelinde ikinci sıradadır.”

Toplantıda ayrıca, Avrupa Birliği Fon Programları konu edildi. Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nden konuk olan uzmanlar, denizcilik sektörüne ilişkin "Limanların dâhil olduğu AB Projeleri, Avrupa Birliği Fon Programları, Projelerde Yer Almanın Getireceği Avantaj ve Kazanımlar" konularında detaylı sunum gerçekleştirdi.

Meclis toplantısı, üyelerin dilek, temenni ve sorunlarını iletmesinin ardından sona erdi.

dto-2-028.jpgdto-1-028.jpgdto-3-026.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim