• BIST 9079.97
  • Altın 2324.961
  • Dolar 32.3581
  • Euro 34.9
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 10 °C

Kepez Limanı'nda terör tatbikatı yapıldı

Kepez Limanı'nda terör tatbikatı yapıldı
Çanakkale'nin Kepez Limanı'nda uluslararası gemi ve liman tesisi güvenliği (ISPS) tatbikatı düzenlendi. Birçok kurumun katıldığı tatbikat nefes kesti.

Çanakkale Liman İşletmesi San. ve Tic. A.Ş.'ye ait Kepez Limanı'nda her yıl yapılması zorunlu olan Uluslararası Gemi ve Liman Tesisi Güvenliği kapsamında Kepez Limanı sahasında gerçekleştirilen tatbikat, gerçeğini aratmayan operasyon sahneleriyle nefesleri kesti. Tatbikat, senaryo gereği limanda bağlı bulunan 'Troy' adlı geminin teknik bir arıza vermesi nedeniyle geminin acentesi tarafından teknik servis destek talebinde bulunulmasıyla başladı.

Otomobille limana gelen servis ekibinin durumundan şüphelenen özel güvenlik görevlileri, araç içindeki kişilerin hareketlerini limandaki güvenlik kamera sistemiyle takip edip, durumu güvenlik amirine bildirdi. Liman içi ve çevresinde gerekli önlemi alan güvenlik personeli, söz konusu kişilerden birisinin aracın motor bölümünden şüpheli bir paket çıkarttığını fark etti. İskeleden gemiye çıkmak isteyen şüpheli kişiler, güvenlik amirinin kendilerine seslenmesi üzerine yeniden araca binerek giriş kapısına doğru hareket etti. Girişin sınırlandırıldığını gören şüpheliler, aracı transit yakıt satış istasyonuna çekerek indi. Güvenlik görevlilerinin araca doğru ilerlediği sırada şüphelilerden birisi elindeki kumandayı gösterip, araçta bomba olduğunu ve patlatacağını söyledi.

GÜVENLİK GÖREVLİSİNİ REHİN ALDILAR

Bunun üzerine liman tesis güvenlik sorumlusu, mülki idare amirine, liman başkanlığına, Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı'na, emniyet ve gümrük müdürlüklerine bilgi verdi. Ayrıca durumdan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Seyir Emniyeti ve Deniz Güvenliği Dairesi Başkanlığı ile Ana Arama ve Kurtarma Koordinasyon Merkezi olaydan haberdar edildi. Bildirim sonrası güvenlik seviyesi 1'den 2'ye yükseltildi. Bombanın patlama riskine karşı Çanakkale ve Kepez belediyesi itfaiye teşkilatlarına çağrı yapıldı ve sağlık birimlerine ulaşıldı. Teröristten biri ise isteklerini duyurabilmek için telsiz talep etti. Telsizi teröristlerin yanına götüren özel güvenlik görevlisi silah tehdidiyle rehin alındı. Mülki idare amiri de limana gelerek güvenlik komitesini oluşturdu. Polisler telsiz yardımıyla teröristlerle görüşüp, rehineyi bırakıp teslim olmalarını istedi.

SÜRAT TEKNESİ İSTEDİLER

Teröristlerin sözcüsü limana sürat teknesi getirilmesini isteyip, uluslararası sulara çıkana kadar kendilerine müdahale edilmesi halinde bombayı patlatacağını söyledi. Bunun üzerine güvenlik komitesinde istekler değerlendirilip, hızlı botun limana getirilmesi kararlaştırıldı. İsteklerinin yerine getirilmesiyle teröristler rehineyle birlikte bomba yüklü aracı terk edip tekneye doğru hareket etti. Teröristlerin araçtan uzaklaştıkları sırada bombayı patlatması sonucu bir güvenlik görevlisi yaralandı. Teröristler rehineyle birlikte tekneye doğru giderken, polis teröristlere önce 'dur' ihtarında bulundu. Ardından da silahlarını ateşleyerek 2 teröristi yaralayıp etkisiz hale getirdi. İskeleye ulaşarak tekneye binen diğer terörist ise limandan uzaklaşırken Sahil Güvenlik Botu'ndaki görevlilerce yakalanarak etkisiz hale getirildi. Yaralılar ambulanslarla hastaneye sevk edildi. İtfaiye ekiplerinin yangını söndürmesiyle tatbikat sona erdi.
 
Kepez Liman Müdürü Evren Beceren, her gerçekleştirilmesi zorunlu olan tatbikatın başarılı bir şekilde sonuçlandırıldığını, güvenlikle ilgili konularda eksiklerin tespiti kosunuda faydalı olduğunu söyledi.

kepez.20130612154206.jpg

kepez1.20130612154320.jpg

kepez2.jpg

kepez3.jpg

kepez4.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim