• BIST 9645.02
  • Altın 2410.746
  • Dolar 32.6001
  • Euro 34.7717
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 18 °C

"Karadeniz'in Akdeniz'leşmesi hamsi azlığına neden oluyor"

"Karadeniz'in Akdeniz'leşmesi hamsi azlığına neden oluyor"
Doç. Dr. Deniz Yağlıoğlu, Karadeniz'deki hamsi azlığına ilişkin, "Günümüzde küresel iklim değişikliğine bağlı olarak Karadeniz'in Akdeniz'leşmesinden bahsediliyor. Bu süreç, etkisini hamside gösterdi" dedi.

Düzce Üniversitesi (DÜ) Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜ-BİYOM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Deniz Yağlıoğlu, Karadeniz'deki hamsi azlığına ilişkin, "Günümüzde küresel iklim değişikliğine bağlı olarak Karadeniz'in Akdeniz'leşmesinden bahsediliyor. Bu süreç, etkisini hamside gösterdi" dedi.

Yağlıoğlu, hamsiyle ilgili daha önce yapılan çalışmaları incelediğini belirtti.Hamsinin 5 ila 7 yılda bir Karadeniz'de artış gösterdiğini kaydeden Yağlıoğlu, buna bağlı olarak avcılık miktarlarında ise artış gözlemlendiğini bildirdi.

Yağlıoğlu, hamsinin çok farklı bir balık olduğunu vurgulayarak, "Hamside üreme, beslenme göçü gibi bir göç davranışı var. Bu göç, kuzeyden güneye doğru gerçekleşiyor. Bu da sıcaklığa bağlı olarak değişiyor. Günümüzde küresel iklim değişikliğine bağlı olarak Karadeniz'in Akdeniz'leşmesinden bahsediliyor. Bu süreç, etkisini hamside gösterdi" diye konuştu.

Hamsinin ülke ekonomisine önemli katkılar sağladığını aktaran Yağlıoğlu, şunları söyledi: "Karadeniz'in Akdeniz'leşme sürecinin biyoçeşitlilik üzerine daha büyük etkileri de bulunmakta ama ekonomik etkilerine baktığımızda hamsi dikkati çekiyor. Özellikle Karadeniz'in su sıcaklığının artması hamsinin bizim sularımıza girmesini bazen engelliyor, bazen de gecikmelerine ve av sezonu içerisinde kıyılarımızda bulunmamalarına sebep oluyor."

Yağlıoğlu, hamsinin yağlanma oranına bağlı olarak göç ettiğini belirterek, "Hamsi, yağ oranını yüzde 4'ün üzerine çıkarmadığı sürece, Türkiye sahillerine göç etmiyor. Bu da su sıcaklığın yüksek gittiği yıllarda hamsinin güneyde değil de kuzeyde kalmasına sebep oluyor. Bu da bizi hamsiden mahrum bırakıyor. Sıcaklık devam ettiği sürece hamsiden mahrum olmamız devam edecek" ifadesini kullandı.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
çinakop
16 Mart 2015 Pazartesi 10:15
10:15
yavrulamasına,üremesine büyümesine müsaade etmiyorsunuz. göç zamanında belli bölgelere yavrulamaya başlamadan anaç hamsileri katledmektesiniz. doğan yavru hamsileride göç esnasında boylarına bakmadan katletmektesiniz. bir karış karadenizde balıkçı motorların gürültüsünden "toplu halde gidşlerinde" hamsiler dibe çökmekteler. nedenmi? hem gürültü hemde SONAR aletlerin verdiği ağır tahribatlardan balık kendi kendini intihara gitmekte. sakat kalanlarda aynı vaziyette telef etmektesiniz.hocanızın dediği de doğru. elimizde olan balık kitlesini ençok siz insanlıktan bilinsizçe avlanma yapan balıkçılar yok etmektesiniz.
81.214.71.174
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim