• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 28 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 22 °C

Karadeniz'de balıkların yüzde 20'si yok oldu

Karadeniz'de balıkların yüzde  20'si yok oldu
Yrd.Doç.Dr. Yakup Erdem, , "Karadeniz'de önceden var olan 100 civarında balık türünden 20'si yok olmuş ya da yok olmak üzere" dedi.

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlanma Teknolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Yakup Erdem, yanlış ve aşırı avlanma sonucu Karadeniz'de çok sayıda balık türünün yok olduğunu söyledi. Yrd.Doç.Dr. Erdem, "Karadeniz'de önceden var olan 100 civarında balık türünden 20'si yok olmuş ya da yok olmak üzere" dedi.

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlanma Teknolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Yakup Erdem, 25 yıl önce 674 bin ton balık av miktarına ulaşılmasına rağmen sonraki 25 yıl boyunca ortalama yıllık av miktarı 500 bin ton kadar kaldığını söyledi. Karadeniz'deki balık türlerinin azalmasında birinci etkenin aşırı avlanma, ikincisinin ise, kirlilik olduğunu belirten Yrd.Doç.Dr. Erdem, şöyle dedi:

"Kirliğin büyük bölümü Avrupa'dan gelen Tuna, Dinyeper ve ülkemizden akan Kızılırmak ve Sakarya nehirleri ile gerçekleşiyor. Aslında kirliliğin ne kadar etkilediği konusunda net bilimsel bir veri de yok. Ayrıca denizin bugün kirli olması rağmen, 10 yıl öncesine göre daha temiz olduğu da bir gerçek. Karadeniz'i en çok kirleten Tuna Nehri'nden eskisi kadar kirlilik gelmiyor. Tuna Nehri'nden gelen kirlilik yükü havzadaki ülkelerin son yıllarda Avrupa topluluğuna dahil olmaları ve ülkelerin çevre politikalarını geliştirmeleri ile oldukça azaldı. Yani deniz giderek temizleniyor ama aşırı avcılık nedeniyle balık stoklarının denizin kendini toparlamalarına imkan olmuyor."

Karadeniz'deki balık türlerinin azaldığına dikkat çeken Yrd.Doç.Dr. Yakup Erdem, uskumru, orkinos, kılıç balığı gibi balıkların daha önce Akdeniz'den göç ederek Karadeniz'e geldiklerini hatırlatırken şöyle konuştu:

"Artık gelmiyorlar. Bunun çeşitli sebepleri var. Öncelikle İstanbul Boğazı'ndaki trafiğin artması, aşırı avcılık gibi bir çok sebepleri var. Çünkü bu balıklar yok olurken evvela Karadeniz'de az görülmeye, sonra İstanbul ve çevresinde kaybolmaya başladı. En son Marmara'dan da çekilerek Güney'de Kıbrıs çevresine kadar gerilediler. Kuzey Ege'den de çekilen ton balığı şu anda Kıbrıs çevresinde avlanıyor. Bu ton balığı çok yoğun olmasa da beslenmek amacıyla Karadeniz'e kadar gelen bir balıktı. Marmara Denizi'nde büyük miktarda av verirdi. Ama şimdi Kıbrıs'tan daha yukarıya çıkmıyor. Yani bu ton balıkları denizin büyük bir bölümünü terk etmiş durumda. Bunun da sebebi ise, balıkçı teknelerinden oluşan av gücümüz denizlerimizden avlanabilecek balık miktarının yaklaşık olarak on katını avlayabilecek güçte. Biz şu anda 1988 yılında avladığımız kadar balık avlayamıyoruz. 25 yıldır av miktarı üçte ikisine düştü ve pek çok değerli balığın payı yok seviyesine indi. Bizim 25 yıl önceki av gücümüz bunun onda biri kadar yoktu. Yani 20 metrelik teknelerle, kısacık ağlarla güçsüz motorlarla biz 674 bin ton balık avlıyorduk, şu anda devasa tekneler ve ağlarla sadece 400- 500 bin ton balık avlıyoruz. ve bu avlanan balık kimseye yetmez oldu, balıkçı da para kazanamaz oldu."

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
CİNAKOP
27 Mart 2013 Çarşamba 17:35
YASAK VAR, UYGULAMAYANLAR, NE İŞ YAPIYORSUNUZ
HALA OTURUYORMUSUNUZ,ÇOKMU ZOR,TEZGAHLARI,BALIK LOKANTALARINI,LİMANLARDA ÇIKAN YERLERDEKİ,KOOPERATİF BAŞKANLARINI,BALIK MEZATLARINDA,BALIK HALLERİ YERLERİNİ,TARIM SU ÜRÜNLERİ,BELEDİYELER,KONTROL ETMEK ? SAHILLERİMİZE YERLERİNE GÖRE 3 5 MİL DEN AŞAĞIYA TÜM AĞ BALIKÇILIĞININ KALDIRILMASI ŞART.KESİNLİKLE..OLTA BALIKÇILIĞI OLMASI ŞART..SEYRETMİYORMUSUNUZ DÜNYADAKİ BELGESELLERİ,OLTA BALIKÇILIK DIŞINDA AVLANMA KESİNLİKLE YASAK Y A S A A A A K.E DAHA NE DURUYORSUNUZ..BU MİLLERİN DIŞINDA BÜYÜK BALIKÇILAR AVLANMASI,ONLARINDA KESİNLİKLE SAHİLLERE AĞLA YAKALAMASI YASAKLANACAK..DAĞITTINIZ YIKTIĞINIZ,OKSİJENİMİZİ YOK ETTİĞİNİZ SAHİLLERE BİZLERE YUVA KURUN,DÜNYADA NASIL KURULDUĞUNU ARAŞTIRIN BAKIN BELGESELLERE NASIL ORDAKİ NESLİMİZE YAŞAM ALANI VERMEKTELER..
81.214.71.174
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
24 Mart 2013 Pazar 12:15
Karadeniz'de balık
Haritaya bakarsanız Karadeniz adeta bir göldür ve bu göle başta Tuna nehri olmak üzere Don, Dinyeper, Dinyester, Kızılırmak, Yeşilırmak, Çoruh nehirleri ve yüzlerle ırmaklar, çaylar dereler ve kanalizasyonlar harıl harıl taşıdıkları kimyasalları akıtıktıklarından bu gölde artık balık larvaları yaşayamaz oldu. Aslında Karadeniz temiz olduğu günlerde bile 150 metre derinlikten sonra bulunan H2S'den dolay balıkların yaşamasına müsait değildi. Şimdi bu derinliğin yüz metreye düştüğü söyleniyor. Avlanmaya gelince o iş Allah'a kalmıştır. İlgililer yatkililer balıkçıları kontrol etseler ve cazaları uygulasalar balıkçılar küçük balıklar ellerinde kalacak korkusuyla küçük balıkları satışa arzetmezler. Bu kontrollar balık ağı gözlerini kontrol etmekle de yapılabilir. Su ürünleri mühendisleri boş geziyor. Ama mahallemde zabıta var da ne oluyor diye düşünmekten kendimi alamıyorum. Esnaf bildiğini okuyor. Allah selamet versin.
www.refikakdogan.com
94.54.109.59
CİNAKOP
23 Mart 2013 Cumartesi 02:43
DENİZİN DİBİNİ OKSİJENİ YOK ETTİNİZ.
HALAA DUR DIYEN YOKMU,,TEZGAHLARINIZ YAVRU BALIKLAR DURMAKTA...BALIK HALİNDEENMİ ÇIKIYOR BUNLAR,KAÇAK OLARAK LİMANLARDANMI ÇIKIYORRLAR.YAVRULARINIZ OLMADAN NESLİNİZ ÇOĞALIRMI İNSANOĞLULLARIII....
78.170.15.43
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim