• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 13 °C

Karadeniz'de ancak 6 balık türü avlanıyor

Karadeniz'de ancak 6 balık türü avlanıyor
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cevat Nisbet, Karadeniz'de 30 yıl önce 40 çeşit balık avlanırken bu sayının 6 türe kadar düştüğünü bildirdi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cevat Nisbet, Karadeniz'de 30 yıl önce 40 çeşit balık avlanırken bu sayının 6 türe kadar düştüğünü bildirdi.

Nisbet, Türkiye'de deniz balıkları üretiminin yüzde 77'sinin Karadeniz Bölgesi'nden karşılandığını ancak Karadeniz'in her geçen gün hızla kirlendiğini söyledi.

Karadeniz'de ciddi anlamda kirlenme gözlendiğini ve kirlenmenin önüne geçilmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini belirten Nisbet, şöyle devam etti:

"8 bin 350 kilometre kıyı şeridine sahip Karadeniz gün geçtikçe kirlenme sinyalleri veriyor. Tuna, Don ve Dinyeper nehirleri aracılığıyla Avrupa'da yaşayan yaklaşık 200 milyon insanın evsel, endüstriyel ve tarım kaynaklı atıkları Karadeniz'e akmakta. Karadeniz'e kıyı komşuların kanalizasyonun denize akıtılması, bilinçsiz yapılaşma, sanayi atıklarının denize bırakılması, deniz taşımacılığı ve denizde meydana gelen kazalar gibi durumlar da denizi kirleten önemli faktörler arasında. Bu kirlilik bir taraftan canlı yaşamı etkilerken, insan sağlığı ve ekolojik dengenin bozulmasına da yol açmakta. Her geçen gün artan kirliliğin Karadeniz ekosistemi üzerinde yaptığı olumsuzluklar özellikle ticari balıkçılıkta kendini gösteriyor. Karadeniz'de 30 yıl önce 40 çeşit balık avlanırken bugün 6 tür avlayabiliyoruz."

-Balıklardaki kurşun, limitlerin üzerinde-

Deniz kirliliğinin en önemli nedenlerinin başında ağır metallerin geldiğini anlatan Nisbet, "Orta Karadeniz kıyılarında yaptığımız çalışmada Samsun, Ordu ve Sinop illerinde istavrit, tirsi, çinekop, barbun, izmarit, hamsi, kaya balığı, palamut, mezgit ve kalkan balıklarında sezon boyunca ağır metaller olan bakır, mangan, demir, nikel, çinko, kurşun ve kadmiyum maddelerini araştırdık" dedi.

Elde edilen değerlerin Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Dünya Sağlık Örgütü (WHO) standartları ile karşılaştırıldığını dile getiren Nisbet, "Balıklardaki kurşun düzeylerinin limitlerin üzerinde olduğunu belirledik. Denizlerimizde kirliliğin devamlı üniversiteler ve araştırma kurumları tarafında izlenmesi şart ve elzemdir. Karadeniz için önlem alınmazsa kirliliğin boyutu daha da artacaktır" diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Nisbet, Karadeniz'de kirliliğin azaltılması için ülkelerin ciddi politikalar yürütmesi ve bu konuda kamuoyu oluşturması gerektiğini kaydetti.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim