• BIST 9524.59
  • Altın 2495.454
  • Dolar 32.5969
  • Euro 34.7691
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 14 °C

Karadeniz'de 3 liman mercek altına alınıyor!

Karadeniz'de 3 liman mercek altına alınıyor!
Avrupa’dan bir çok ülkenin de yer aldığı, DOORS Projesinin Türkiye paydaşları Trabzon’da KTÜ’de bir araya geldi. DOORS Projesi kapsamında İklim Değişikliğinin Karadeniz’e etkisi ve Trabzon’daki Yoroz, Rize’deki Fındıklı ve Artvin’deki Hopa limanları da mercek altına alınacak.

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin (KTÜ) paydaşları arasında yer aldığı “Developing Optimal and Open Research Support for the Black Sea (DOORS)” isimli Horizon 2020 Projesi kapsamında ilk çalıştayı bugün düzenlendi. 

KTÜ Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen çalıştaya;  KTÜ, Ordu, Rize ve Giresun Üniversitesinden Su Ürünleri Fakültelerinin öğretim görevlilerinin yanı sıra, Trabzon’da ki  turizm ve balıkçılıkla ilgili sektör ve STK temsilcileri katıldı. 

Çalıştay öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan DOORS Proje Lideri KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Seyhan,  projeye 37 kurum ve Avrupa Ülkesinden çok sayıda ülkenin katıldığını ifade etti.

 Karadeniz’in daha sürdürülebilir bir yönetimi için Türkiye tarafınının bütün paydaşlarının DOORS Projesinde bir araya geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Seyhan, “Karadeniz’in daha sürdürülebilir yönetimi için Türkiye tarafınının bütün paydaşları bu projede bir araya geldi. 
Bu proje aynı zamanda AB tarafından da destekleniyor. Projede 37 kurum ve Avrupa’dan bir çok ülke var. Bizde burada paydaşların ihtiyaçlarını, eksiklerini, beklentilerini, ne olduğunu ortaya koyup modelleyerek daha sonra herkesin kullanımına açık şekilde sunacağımız platform oluşturacağız” dedi. 

Karadeniz’de 3 liman mercek altında
 
Proje çerçevesinde İklim Değişikliğinin Karadeniz’e etkilerinin de inceleneceğini ifade eden Prof. Dr. Seyhan, “Aynı zamanda bu proje kapsamında iklim değişikliğinin etkilerine de bakıyoruz. Mavi büyüme Karadeniz’de önemle ele alının bir parametre. Bu parametreye etki eden faktörleri de ortaya çıkarıyoruz. 

Örneğin Karadeniz’de, Hopa, Fındıklı, Yoroz’da ki Balıkçı Barınağına iklim değişikliğinin nasıl etki ettiğini araştırıyoruz. 

Çünkü bu 3 liman Karadeniz’in doğu kısmında hamsinin yüzde 40’ının karaya çıkarıldığı limanlar. Oşinografik olarak taşınan sediment olsun, diğer parametreler olsun hepsini bir araya getirerek değerlendirme yapacağız. Ondan sonra insanların kullanımına bedava bir şekilde sunacağız. Proje 4 yıllık 1 gitti, 3 yılı kaldı” diye konuştu. (61saat.com)

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim