• BIST 9079.97
  • Altın 2322.425
  • Dolar 32.3226
  • Euro 34.9404
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 12 °C

Kanuna göre kaptan göreve zorlanamaz

Kanuna göre kaptan göreve zorlanamaz
Deniz hukukçusu Hacı Kara, izindeyken göreve çağrılan kaptan Cemil Özben’in ‘problemli’ yaftası yememek için teklifi kabul etmiş olabileceğini söyledi.

Deniz hukukçusu Hacı Kara, izindeyken göreve çağrılan kaptan Cemil Özben’in ‘problemli’ yaftası yememek için teklifi kabul etmiş olabileceğini söyledi.

Asıl tartışılması gerekenin, yetkililerin o botun fırtınaya dayanıp dayanamayacağına bakmadan görevlendirme yapması olduğunu ifade etti. Kaptanların gemide tek sorumlu olduğunu ve göreve çıkmak istemezse bunun zorla yaptırılamayacağını belirtti.

Yaşanan olaydan sonra ölenlerin yakınlarının, Kıyı Emniyeti’nden tazminat talep etme hakkının olduğunu dile getirdi. Kara, asıl mağduriyeti ölen balıkçı Mümin Akgün’ün ailesinin yaşadığına dikkat çekti: “O gönüllü olarak yardıma gittiği için ailesinin dava açma gibi bir yetkisi yok.” 9 Eylül Üniversitesi’nden Doç. Dr. Selçuk Nas da Denizcilik Ticaret Kanunu’na göre kurtarma ekibindeki kaptanların hiçbir şekilde göreve zorlanamayacağını kaydetti.

Kaynak: Zaman Gazetesi

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
ahmet kaptan
09 Aralık 2012 Pazar 10:01
Gonul verenler
Gidip gitmeme konusu vicdan meselesidir. RNLI (Ingiliz tahlisiye servisi) tamamiyle gonullu bir organizasyondur. Gonulluler denize ve hayata gonul vermistirler, denizin riskini de sevgisini de bilen yuksek vicdana sahip gorev tutkusunu, insanliga vazifeyi hazmetmis kahramanlardir. Goreve giden denizcilerimiz onlardan daha az veya daha cok kahraman degildirler. Insanliga ve kazazedeye denizde gorev herseyin ustundedir. Ancak eldeki malzeme ve egitim buna yeterli olmalidir. Amerikan sahil muhafaza ise askeri bir organizasyondur, emir kumanda zincirine riayet edilir. Egitim son derece profesyonelcedir. Eldeki arac gerecler icin ise mesele ortadadir en son dizaynlar ve teknik bilgi hakimdir. Yonetim Ingilterede sahil guvenlik, tahlisiye koordinasyonundadir. USCG (Amerikan sahil guvenlik) ise askeri yontemle kurtarma, devriye, sertifika ve denetim vede kolluk gucu gorevlerini ayni bunyede yurutmektedir. VTS de USCG bunyesindedir. Ne kadar askeri ve mecburi de olsa profesyonel egitimle personelin vicdan gucu de insan hayatinin denizde SAR gorevlerinde ne kadar gerekli oldugunu irdelemektedir. Konuyu daha fazla gorsel olarak incelemek isteyenler icin youtube da RNLI veya USCG olarak cesitli olaylari izleyebilirsiniz. Bilhassa Penlee life boat disaster gorulmeye deger tabiiki vicdan acisindan...
88.249.167.82
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim