• BIST 12433.5
  • Altın 7182.12
  • Dolar 43.8294
  • Euro 51.7046
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 7 °C
  • İzmir 11 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 9 °C

UKMTO: Hürmüz Boğazı'nda tüm ticari gemiler risk altında

UKMTO: Hürmüz Boğazı'nda tüm ticari gemiler risk altında
UKMTO, Umman Körfezi ve BAE açıklarında ticari gemilere yönelik art arda gerçekleşen füze ve İHA saldırılarının ardından, Hürmüz Boğazı'ndaki risk seviyesini en üst basamak olan "kritik" seviyeye yükseltti.

İngiltere Deniz Ticaret Örgütü'nden (UKMTO), yapılan açıklamada, Umman Körfezi, Musandam yakınları ve BAE kıyı sularında birden fazla gemiye yönelik füze ve insansız hava aracı saldırılarının teyit edildiği bildirildi.

"SKYLIGHT, MKD VYOM ve SEA LA DONNA" ham petrol ve petrol tankerlerine son 24 saatte saldırı yapıldığı kaydedilen açıklamada, bu saldırıların teyit edilmesinin ardından bölgedeki deniz güvenliği durumunun en üst düzey risk seviyesi olan "kritik" seviyeye çıktığı belirtildi.

Açıklamada, bu gemileri saldırı için uygun bir aday haline getirecek herhangi bir bağlantı bulunamadığı aktarılırken, "Hürmüz Boğazı'nın resmi olarak kapatıldığı ilan edilmemiş olsa da operasyonel ortam bu bölgede aktif kinetik tehlike koşullarını yansıtıyor." ifadesi yer aldı.

Hürmüz Boğazı'ndan günlük ortalama 138 gemi geçişi olduğu ancak son 24 saatte bu sayının yüzde 20'den fazla azalarak yaklaşık 110'a gerilediği kaydedilen açıklamada, bu düşüşün yapısal bir düşüşten ziyade geçici bir tepki olduğu vurgulandı.

Açıklamada, gemi operatörlerinin bölgedeki durum daha fazla netlik kazanana kadar Hürmüz Boğazı’ndan geçişleri ertelemeleri nedeniyle BAE kıyı limanları, Umman açıkları ve Hürmüz Boğazı’ndaki demirleme alanları yakınlarında gemi yoğunluğunun artmasının beklendiği ifade edildi.

Mevcut hava tehdidi ve yoğunluktan kaynaklanan ek navigasyon zorlukları altında navigasyon kazası yaşanabileceğine dikkat çekilen açıklamada, şu bilgiler paylaşıldı:

"Gelecek 24-48 saate yönelik olarak, füze ve insansız hava araçlarından kaynaklanan tehdit değişmeyecektir. Bayrağı veya milliyeti ne olursa olsun tüm ticari gemiler risk altındadır. Hiçbir yetkili makam Hürmüz Boğazı'nın resmi olarak kapatıldığını açıklamamıştır. Mayınlama faaliyeti, gerilimin tırmanmasında ana değişken olmaya devam etmektedir."

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim