• BIST 9101.45
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 20 °C

Kanserden kurtulup küreğe başladılar

Kanserden kurtulup küreğe başladılar
Göğüs kanserine yakalanan kadınlar ameliyat sonrası artık egzersiz yapıyor.

Göğüs kanserine yakalanan kadınlar ameliyat sonrası artık egzersiz yapıyor.

Haliç'te düzenlenecek 6'ncı Dragon Festivali'ne katılmak için idman yapan kadınlar vargüçleriyle küreğe asılıyor. Çünkü hayat çok ama çok güzel.

Hollywood yıldızı Angelina Jolie'nin, göğüs kanserine yakalanma olasılığına karşı iki memesini birden aldırması dünyada şok etkisi yaratırken, onlar kansere meydan okuyup, egzersiz programı ile kürek takımı olan Dragon Boat Takımı'na seçildi. Kimi hâlâ kemoterapi görüyor, kiminin kanseri başka organlarına da sıçramış.

Bazısı tek göğsünü de aldırmış. Ama onlar, hayata sımsıkı bağlı. Bu kadınlar, kendileriyle o kadar barışık ki "Biz tek memeli kürekçileriz" diyerek, bu hafta sonu Haliç İmrahor Parkı'nda düzenlenecek 6'ncı Dragon Festivali'nde boy göstermeye hazırlar. "Pembeye ve Hayata" programı olarak başlatılan meme kanseri sonrası kurallı ve gözetimli egzersiz projesi kapsamında; American College of Sports Medicine (ACSM) tarafından da onaylı bir spor aktivitesi olan Dragon Boat takımı Haliç'te kürek sallamak için gün sayıyor. Kendilerine 'Pembe Lotus DBR' adını veren takım, festivale damga vurmaya hazırlanıyor. Bazı doktorlar meme kanseri sonrası egzersizi sakıncalı görürken, ACSM ise egzersiz kuralları programıyla bunu destekliyor. Programın Türkiye yetkilisi Cengiz Unutmaz "Dünya çapında sadece meme kanserini bir ya da birkaç kez yenebilmiş kadından kurulu 150 civarında Dragon Boat Kürek takımı var. Ben de Türkiye'de böyle bir organizasyonu kurmak için gönüllü oldum. Kanser hastası kadınlara, tedavi sonrası öncelikle 12 haftalık bir temel egzersiz programı ve sonrasında üst-vücut aktivitelerini koruyabilecekleri bir sportif etkinlik ile yardımcı olmayı amaçladık. Temel egzersiz programımız sonunda gönüllü olan kadınlardan 18 kişi ile ilk takımı oluşturduk. Şimdi yarışacağız" dedi. İşte hayata kürek sallayan kadınlardan birkaçının öyküsü:

AĞRILARIM GEÇTİ

Filiz Cebeci (47): 2010'un son günleriydi. Mamografi çektirdim. Bir kitle vardı ama zararlı mıydı bunun tespiti yapılamadı. Ameliyata karar verildi. 2011 ocak ayında ameliyat oldum. Ameliyatta kanser olduğum anlaşıldı. 2012 nisanına kadar zorlu bir kemoteri ve radyoterapi sürecinden geçtim. Göğsümün belli bir bölümünü aldılar. Güzel bir estetik yapıp yeni meme yaptılar. Şanslıydım, hastalık lenflerime geçmemişti. Doktorumun tavsiyesiyle egzersizlere başlayalı bir ay oldu. Ağrılarım vardı. Moralim çok bozuktu. Ama egzersizlerle bütün ağrılarım geçti. Moralim düzeldi. Eski yöntemlere göre bazı doktorlar spor yapılmamasını söylüyor ama yeni akademik bilgilere göre de egzersiz çok faydalı. Eforum çok hızlı. 40 yıllık kürekçi gibiyim. Yarışlara katılan takımların çoğu erkek. Biz ise erkek gücü olmadan kollarımız ağrılı iken, hayata asılmayı temsil edeceğiz.

HER HALİMİ SEVİYORUM

Meral Kocaman (50): 2007'nin temmuz ayında göğsümden ameliyat oldum. Mememin tekini aldılar. Daha sonra hastalık kemik, kaburga ve beynime sıçradı. Son olarak da akciğer lenflerine sıçradığı söylendi. Kemoterapiden çıkıp, spora geliyorum. Enerjim çok yüksek. 'Hayat çok güzel. Yaşayacağız, yaşayacağız' diyorum. İnsanları çok seviyorum. Kendimi çok seviyorum. Şu anda saçlarım yok ama kel halimi bile seviyorum. Kürek yarışlarına hazırlanıyorum. Tek memeli bir kürekçiyim.

ÜMİT İÇİN YARIŞ

Gülçin Dilek Gürbüz (47): Geçen yıl mart ayında el muayenesi yaptığımda göğsümde bir kitle tespit ettim. Doktora gittim. Biyopsi örneği aldılar. Kanser olduğum anlaşıldı. Geçen nisanda ameliyat oldum. Göğsümdeki kitle alındı. Şanslıydım kanser yayılmamıştı. Kemoterapi ve radyoterapi gördüm. Doktorum egzersiz yapmamı önerdi. Geçmişte Uzakdoğu sporları ve masa tenisi yapmıştım. Haftada 3 gün antrenman yapmaya başladım. Egsersizler çok işe yaradı. Dragon Boat Takımı'na kürekçi olarak seçildim. Haliç'te yarışacağız ama amacımız kazan- mak değil. Meme kanserini yaşayanlara ümit vermek. 1996'da başladı çığ gibi büyüdü 1996'da İngiliz Kolombiyası Üniversitesi'nde bir sportif tıp doktoru ve egzersiz fizyolojisti olan Dr. Don McKenzie, meme kanseri tedavisi geçiren kadınların üst vücut egzersizlerinden uzak durması mitine karşı çıkmıştı. Dr. McKenzie'nin çalışması bazı çevrelerde kabul gördü. 1996'da 25 kişi ile başlayan bu hareket şu anda dünya çapında bir harekete yaygınlaştı.

www.DenizHaber.Com.tr  

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim