• BIST 10358.46
  • Altın 4336.357
  • Dolar 40.1508
  • Euro 47.0268
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 28 °C
  • Antalya 28 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 25 °C

Kadın charter kaptanı DTO'ya kızgın

Kadın charter kaptanı DTO'ya kızgın
300 denizcinin katıldığı yemekte söz alan, Türkiye'nin mavi tura çıkan tek kadın yat kaptanı Nazan Çorta, DTO'nun ilgisizliğinden şikayekçi.

Marmaris Uluslararası Yat Kulübü (MIYC) tarafından düzenlenen, 28. Turkish Yacht Charter Show, gala yemeğiyle sona erdi.

Charter Show'a katılan Türk, Fransız, Yunanlı, Rus ve diğer Avrupa ülkelerinden 63 tekneden, yaklaşık 300 denizcinin katıldığı yemekte söz alan, Türkiye'nin mavi tura çıkan tek kadın yat kaptanı Nazan Çorta; “Biz Bodrum'dan geldik. Böyle güzel, Marmaris'i ve Türk Turizmini tanıtan bir organizasyonda, Deniz Ticaret Odası'nın, Marmaris Ticaret Odası'nın bizlere en azından bir “Hoş geldiniz.” demelerini beklerdik.” dedi ve organizasyonda yer almayan meslek odalarına tepki vererek, dikkat çekti.

Bodrum'dan Antalya'ya, Yunan Adaları ve birçok Avrupa Kıyıları'nda Türk Turizmi için çalışan, Princess Nazan Deniz Guleti'nin 'nin hem sahibi hem de Kaptanı olan Çorta ayni zamanda bir hukukçu.

İdeali olan Deniz Harp Okulu'na, o yıllarda kiz öğrenci alınmadığından giremeyince; "Günün birinde kendi teknemin kaptanı olacağım" diye yemin eder. O yıllarda henüz araba ehliyeti almamıştır ama kaptan ehliyeti vardır. Hukuk tahsili bile onun bu deniz tutkusunun önüne geçemez. Bırakır mesleğini, kopamadığı Bodrum'da doğuştan getirdiği hayali "Princess Nazan Deniz"i gerçek olarak yüzdürmeye baslar.

Sahibi ve kaptanı olduğu guletinde, aralarında Genel Kurmay başkanları ve ordu komutanlarının da bulunduğu çok sayıda tanınmış ismin tatil yaptığı Nazan Çorta, Türkiye'nin ve dünyanın tek kadın gulet kaptanı olduğunu söyledi.

Nazan Çorta, çocukluk hayaline kavuşup kaptan olmak için Yüksek Denizcilik Okulu ve Deniz Harp Okulu'na girmeyi denedi.

Ancak her iki eğitim kurumu da o dönem kız öğrenci kabul etmeyince avukat olmaya karar verdi, oldu da. Çocukluk hayali hiç dinmeyen Nazan Çorta, 1977'de otomobil ehliyeti yokken kaptanlık ehliyeti aldı. Bu da içindeki dümen de olma arzusunu dindirmeyince 1997'de yazıhanesine kilit vurdu, işini bıraktı. Ailesinin de katkılarıyla inşa ettirdiği Nazan Deniz isimli 22 metrelik çift direkli guletini, 1998'de Bodrum'da denize indirip, meraklılarına mavi yolculuk yaptırmaya başladı.

Kaptan Çorta, lüks guletinde aralarında eski Genel Kurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın da bulunduğu çok sayıda kişiye, Güney Ege'nin cennet koylarında mavi yolculuk zevki yaşattı. Yaşar Büyükanıt'ın yanı sıra ismini vermek istemediği başka Genel Kurmay başkanları, ordu komutanları ile popüler isimlerin 'Nazan Deniz'de tatil yaptığını belirten kaptan Çotra, Türkiye'nin tek kadın gulet kaptanı benim. Dünyada gemi kaptanı kadınlar olduğunu duydum. Ancak, gulet kaptanı kadına ne rastladım, ne de duydum. Sanırım dünyanın da tek gulet kaptanı benim diye konuştu.

Temmuz 2007'de, Yaşar Büyük Anıt'ın, teknesinde tatil yaparken basın mensupları tarafından görüntülenmesiyle gündeme gelen Çorta, mesleğinin ilk yıllarında kendisiyle alay edenler olduğunu belirterek, şunları söyledi: İlk yıllar, kadın olduğum için bu işi yapamayacağım, devam ettiremeyeceğim düşünülüyordu. Sadece Gökova ve civarına seyahat ettiğimiz için bana 'havuz kaptanı' diyorlardı. Bu işimi Ama zamanla işimin ehli olduğum anlaşıldı. Başta askerler olmak üzere her kesimin güvenini ve takdirini kazandım. Sahil Güvenlikçi de oldum. Sahil Güvenlik Kuvvetleri tarafından defalarca plaketle ödüllendirildim.

'Nazan Deniz'in yerine yeni yaptırdığı, 6 kamarası bulunan 31 metrelik 'Princess Nazan Deniz' isimli guletinde, müşterilerine, günlüğü ortalama 3 bin Euro'ya (yaklaşık 6 bin 500 TL) mavi yolculuk imkanı sunan Çorta, Elim ayağım tuttukça bu işi yapmaya devam edeceğim dedi.

www.DenizHaber.Net

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim