• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 13 °C

Kadıköy'de vapur çay bahçesine çarptı

Kadıköy'de vapur çay bahçesine çarptı
İstanbul'da Karaköy -Kadıköy seferini yapan Şehir hatlarına ait "Şehit Mustafa Aydoğdu" adlı yolcu vapuru iskeleye yanaşırken, sahildeki çay bahçelerine çarptı.

İstanbul'da Karaköy -Kadıköy seferini yapan Şehir Hatlarına ait "Şehit Mustafa Aydoğdu" adlı yolcu vapuru, saat 17.15 sıralarında Kadıköy'deki Eminönü iskelesine yanaşırken dümeninin kilitlenmesi üzerine  iskele yanındaki çay bahçesine  çarptı.

Çay bahçesinde oturanlar bir anda kendini denizde buldu. Meydana gelen kazada 2'i ağır olmak üzere 15 kişinin yaralandığı belirtildi. Çarpmanın etkisi ile geminin baş tarafında da hasar oluştu. Olayın ardından yolcular tahliye edildi. Burun kısmında büyük hasar meydana gelen vapur, römork yardımıyla çekildi.

Yaşanan kazaya ilişkin konuşan Şehir Hatları basın müşaviri Fatih Taşkıran, "Eminönü-Kadıköy seferini yapan Şehit Mustafa Aydoğdu isimli vapur, Kadıköy'de iskeleye yanaştığı sırada motor kısmında meydana gelen teknik arıza nedeniyle yan yattı. Yaralı ve can kaybı yok. Vapurda maddi hasar meydana geldi. Olay yerine Şehir Hatları'na bağlı operasyon ekibi, kurtarma botu ve itfaiye ekipleri sevkedildi. Yolcuların can güvenliği öncelikli olduğu için itfaiye ekipleriyle birlikte tahliye gerçekleştirildi. Şehir hatları operasyon ekibi olay yerine yönlendirildi. Yapılan çalışmaların ardından arızanın nedeni belirlenecek” dedi.

 www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
T.C Müh.Kaptan Refik Akdoğan
01 Mayıs 2013 Çarşamba 15:02
Dümen kilitlenmesi
Sevgili Hüseyin Deniz, dümen kilitlenmesi hakkında vermiş olduğunuz güzel bilgiler nedeniyle denizciler adına teşekkür ederim. Ben, kaptan dümene emir verdiği zaman gemi dümen dinlemiyorsa, olayı çok geniş anlamda dümen kilitlendi olarak yorumluyorum.
Kırk yıllık bilşirkişi hayatımda bana verilen dosyalarda dümen kilitlendi olayını böyle yorumladım. Yaptığım soruşturtmalarda Baş Mühendisler
böyle bir olayın olabileceğini bana ifade ettiler.Sonunda bu insanm yapımı bir donanım; çalışmayabilir ya da şiddetli rüzgar ve olay yerinde kuvbvetli akıntı varsa gemi dümen dinlemeyebilir, dümen devre dışı kalabilir yani dümen kiltlenmiş olabilir. Olay mahallinde şiddetli fırtına ve kuvvetli akıntı yoksa o zaman dümen donanımı baştan aşağı kontrol edilerek gerçekten dümen donanımında bir arıza olup olmadığı saptanmalıdır. Allah selamet versin. www.refikakdogan.com
24.133.110.255
Hüseyin Deniz
29 Nisan 2013 Pazartesi 12:20
Dümen kilitlenmesi mi o da ne?
Sn.Refik Hocam,söylediklerinize katılıyorum, haklısınız.Ancak dümen kilitlenmesi olayını açıklığıa kavuşturabilmek için gemide ki dümen düzeneğini kontrol etmek gerekir.Açıkçası ben, şehir hatlarında ki dümen düzeneğini bilmiyorum ve hiç görmedim ancak ticari gemilerin hemen hemen hepsinin dümen kontrollerini iyi bilirim ve ticari gemilerde dümen kilitlenmesi diye bir olay olamaz. Bir kere şunu düşünün ki dümen sistemlerini bugün inşaa eden firmaların başında (şimdi isim vermek istemiyorum buradan)öyle köklü firmalar var ki bu adamlar sadece ar-ge'lerine her yıl hayal bile edemiyeceğiniz rakamları yatırıyorlar. Bu nedenle kasıt olmadığı sürece dümen kilitlenmesi denen ve sadece biz Türk'lere özgü olan bu tabirlere lütfen kanmayın. Herkesin anlayabileceği basit bir anlatımla özetlersem; köprüüstünde dümen sistemine kontrol eden standın bünyesinde hand, lever ve auto-pilot seçeneği vardır.Bunların her biri birbirinden bağımsız çalışır.Diyelim ki dümeniniz auto-pilot konumunda kilitlendi o zaman dümeni lever yani (emergency joistick) konumuna alırsınız veya hand konumuna alırsınız.Hadi diyelim ki işin içinden çıkamadınız her üç seçenekte de dümen kilitli ve hiçbirşey yapamıyorsun.Göz göre göre kazaya mı sebebiyet vereceksin? O zaman yeke dairesi üzerinden emergency dümen talimatını uygulatırsın.Bir zabitin iner dümen dairesine ve dümene kaptanın vereceği komutla yön verirsin.O nedenle şehir hatları vapurlarının dümen sistemlerini bilmediğimden yargısız infaz yapmak istemiyorum. Ancak gemilerimin hani göğüslerine koca koca puntalarla 'SAFETY FIRST' veya 'SAFETY IS BETTER THAN SORRY' diye yazarız ya bence öncelikle akışkan bir sıvı üzerinde kumanda ettiğimiz nesnelerin tüm elektronik aksamlarının içeriğini gözümüz kapalı bilmeliyiz. Yazıları sonra yazsakta olur.
78.184.204.50
T.C.Müh.Kaptan Refik Akdoğan
29 Nisan 2013 Pazartesi 09:46
Dümen kilitlenmesi
Gemilerde makine arızası olduğu gibi dümen donanımı da arızası da olabilir. Hiçbir kaptan bile bile kaza yapmaz(avaryacı kaptanlar hariç.) Deniz üzerinde gemi birçok dinamiklerin etkisi altındadır. Başta ana makine , dümen olmak üzere akıntılar ve rüzgarlar da geminin harteketlerin etkiler. Düümen kaptanın emirlerini yerine getirmediği zaman dümen kilitlendi denir. Büyük konuşanların denizci olmadığını ya da köprüüstünde gemiye kumanda etmediklerini düşünüyorum. Kaptan da insandır o da hata yapabilir.Kasıt önemlidir. Böyle kazaların zararını karşılamk için sigorta vardır. Lütfen büyük konuşmayın geçmiş olsun deyin. Allah selamet versin.
www.refikakdogan.com
24.133.110.255
HIZIR
26 Nisan 2013 Cuma 18:25
DENGESİZLİK
Bu kaçıncı kaza,Ne maraktır anlamadım gitti,süratle yanaşma yapılmakta,çift makine var,neyin eksik sizlerin.? İllada hava çakım dersin,ÇAKTIN HAVANI.KALDIMI HAVA,Yok,güm diye bindirirsin.Şu omuzlarınızdaki apoletleri ne için aldınız acaba..Doğru ya denizi geçene kadar,Buyur Geçtin denizi...Yeter hava atmanızı birbirlerinize,yolculara illah dertiniz yolcu olarak bizlere...iskeleden ayrılırken diğeri yanasırken yaptığınız ARTİSLİKLER NE?.Utanın yaa...Suyun üzerindesin..Akıllarınızı başınıza alın yeter ARTİSTİKLERİNİZ hANGİSİNİ SAYSAM SİZLERE..iNSAN OLARAK GÖREVİNİ LAYİKİ İLEN YAPANLAR DIŞINDA BU YAZDIKLARIM...
81.214.71.174
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim