• BIST 9079.97
  • Altın 2322.589
  • Dolar 32.3361
  • Euro 34.9683
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 12 °C

Kaçakları taşıyan tekne kaptanları çocuk

Kaçakları taşıyan tekne kaptanları çocuk
insan kaçakçılığında kullanılan teknelerin kaptanlarının genellikle çocuk yaşta olan kişiler olduğu belirtildi ve bunlara kimin izin verdiği öne sürüldü.

Midilli'deki Mitileme Tours Turizm Acentesi sahibi ve turizm rehberliği yapan tarihçi Arıs Lazaris, insan kaçakçılığında kullanılan teknelerin kaptanlarının genellikle çocuk yaşta olan kişiler olduğunu belirterek, "Türkiye'den bu insanlar nasıl geliyorlar? Düşündürücü bir olay. Kimler izin veriyor? Nasıl geliyor?" dedi.

Afganistan, Pakistan, Bangladeş gibi Asya ülkeleri ile çeşitli Afrika ülkelerinden deniz, hava ve karayoluyla Türkiye'ye legal veya illegal yollardan gelen yabancılar insan kaçakçılığı konusunu oluşturuyor. Türk vatandaşlarının da yer aldığı yasa dışı geçiş ve insan kaçakçılığı organizasyonları sonucu bu insanlar İtalya, Almanya ve Hollanda gibi bazı Avrupa ülkelerine yöneliyor. Geçiş noktası olarak kullanılan deniz yolunda yaşanan facialar sonucu onlarca insan can vermekte. Umuda yolculuk adı altında yaşanan olaylarda kaçakçıların yüzde 74'ü para kazanmak ve daha iyi şartlarda yaşamak için, yüzde 5.4'ü savaş nedeniyle, yüzde 2.7'si siyasi nedenlerle ve yüzde 2.7'si de yurt dışındaki ailesinin yanına gitmek için ülkesinden ayrıldığını belirtiyor. Kaçakların yüzde 47'si Yunanistan, yüzde 12'si İtalya, yüzde 8'si Almanya ve yüzde 5'i de Fransa'ya gitmeyi hedefliyor; ancak çıktıkları umuda yolculuk sırasında ya teknelerinin alabora olması sonucu hayatını kaybediyor ya da o ülkenin polisi tarafından yakalanıyor.

"TÜRKİYE'DEN BU İNSANLAR NASIL GELİYOR?"

Yunanistan'ın Midilli adasına gitmek isteyen kaçaklar ya Ayvalık'tan ya da Çanakkale tarafından adaya geçmeye çalışıyor. 2012 yılında Midilli Adası yakınlarında alabora olan teknede 29 kişi can verirken, bunları adaya çıkarmaya çalışan çocuk yaştaki kaptanların olması dikkat çekti. Midilli'deki Mitileme Tours Turizm Acentesi sahibi ve turizm rehberliği yapan tarihçi Arıs Lazaris, Türkiye'den bu insanlar nasıl geliyorlar? Düşündürücü bir olay. Kimler izin veriyor? Nasıl geliyor?" dedi.

"KAÇAK GEÇİŞLER 2012 YILINDA TEKRAR BAŞLADI"

Türk yetkililere seslenen Lazaris, şöyle dedi: "1991 yılından beri insan kaçakçılığı yaşıyoruz adada. 2009 ile 2010 senesinde olay bitmişti. 2012 yılında tekrar başladı. 2010 yılında 25 bin insan vardı. Bunlar canlı idi. Onların arasında bin 500 ölü çıkmış. Yine son günlerde üzüntülü olaylar yaşıyoruz. Yine bir tekne alabora olmuş. Cesetler çıkıyor her taraftan, güzel bir olay değil. Yazık insancıklara, hangi rüyalarla geliyorlar. Durmadı, durmadı. Türkiye'den bu insanlar nasıl geliyorlar. Düşündürücü bir olay. Kimler izin veriyor? Nasıl geliyorlar? Son olarak batan teknede 29 kişi vardı. İçlerinde iki tanesi Türk çocukları kaptanlık yapıyordu. Onlar da yok. Kimler olup olmadığını bilmiyorum. Bu insan kaçakçılığında kaptanlık yapanlar, yaşları genellikle 17 ile 40 arasında değişiyor. Bu konu çok önemli. Türkiye'deki mafya adamları kendileri gelmiyor. Gönderdikleri maalesef çocuklardır. Bunlara 1 milyar, 2 milyar vererek teknelerde kaptanlık yaptırıyorlar. Türk ailelere sesleniyorum. Erkekleri evden dışarıya saat 11'den sonra çıkarmayın." dedi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim