• BIST 9693.46
  • Altın 2508.517
  • Dolar 32.5733
  • Euro 34.7678
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 15 °C

İzmir'deki 'gizli belge' davası başladı

İzmir'deki 'gizli belge' davası başladı
İzmir'de 49'u muvazzaf asker 79'u tutuklu toplam 357 sanığın, "Gizli bilgi ve belge bulundurma" suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması gergin başladı.

İzmir'de 49'u muvazzaf asker 79'u tutuklu toplam 357 sanığın, "Gizli bilgi ve belge bulundurma" suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk duruşmasına başlandı. Duruşmada içeriye alınmayan bazı avukatlar ile polis arasında arbede yaşandı. Arkadaşlarının içeriye alınmadığını belirten duruşma salonundaki bazı avukatlar tepki gösterip dışarıya çıktı.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI

Mahkeme Başkanı Atilla Rahman'ın tutuklu sanıkların tüm avukatlarının alınacağını, ancak tutuksuz sanıkların yerleri olmadığı için ancak elinde yetki belgesi bulunanların salona gireceğini belirtmesi üzerine avukatlar salona geri geldi. Duruşma 1 saat 15 dakika gecikmeyle saat 10.15 sıralarında başladı. Kimlik tespiti sırasında çete lideri olmakla suçlanan işadamı Bilgin Özkaynak aylık 100 bin lira geliri bulunduğunu belirtirken, çete yöneticisi olmakla suçlanan Narin Korkmaz ise öğrenci olduğunu ve aylık geliri bulunmadığını bildirdi.

AVUKATLARLA, GÖREVLİLER ARASINDA TARTIŞMA

İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde davanın görülmesine bugün başlanırken, duruşma öncesinde adliye çevresinde toplanan Türkiye Gençlik Birliği ve İşçi Partililerden oluşan yaklaşık bin kişi, ellerinde Türk bayrakları ile protesto gösterisi yaptı. Dava için özel olarak hazırlanan adliye sarayı sosyal tesisislerindeki salona girmeye çalışan avukatlarla, adliye görevlileri arasında kısa bir süre gerginlik yaşandı. Görevlilerin kimlik sorarak avukatları içeri almaya çalışmasına tepki gösteren avukatlar X-Ray cihazından zorla geçmeye çalıştı. Duruşma salonu girişinde bekleyen Çevik Kuvvet ekiplerinin devreye girmesi ile engellenen avukatlar, kimlik göstererek duruşma salonuna alındı.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMİ

Duruşma nedeniyle geniş güvenlik önlemleri alınırken, adliye girişi emniyet güçlerince tel bariyerlerle çevrildi, bu alana girenlerin üzeri tek tek arandı. Güvenlik gerekçesiyle adliye çevresindeki İslam Kerimov ve Ozan Abay caddeleri trafiğe kapatıldı. İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay da alınan önlemleri yerinde inceledi.

DURUŞMADA GERGİNLİK

Sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı 400 kişilik duruşma salonuna ilk olarak sanıklar alındı, metal korkulukla çevrili alana oturtuldu. Duruşma başlamadan önce avukatların sanıklarla görüşüp görüşmemeleri konusunda avukatlar ile jandarmalar arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Sanıklar da avukatlara alkışlı destekte bulundu.

"ŞİKAYETLERİNİZİ BAKANLIĞA İLETEBİLİRSİNİZ"

Bazı avukatlar ellerinde yetki belgeleri bulunmadığı için duruşma salonuna alınmadı. İçeriye giremeyen avukatlar ile polis arasında arbede yaşandı. Bu sırada duruşma salonunda bulunan avukatlar arkadaşlarının darp edildiğini, biber gazı sıkıldığını ileri sürüp salonu terk etti. Avukatlar bir süre sonra salona geri döndü. Ancak sorunun devam ettiğini söyleyen avukatlar ile buna karşı çıkan meslektaşları arasında bu kez sözlü tartışma yaşandı. Avukatlar, salona gelen mahkeme başkanı Atilla Rahman'a bu konudaki şikayetlerini iletti. Başkan Rahman ise, talimatı gereği, ilk olarak tutuklu sanıkların avukatlarının duruşma salonuna alınacağını, bu şekilde yargılamanın daha hızlı yürüyeceğini, tutuksuz sanıkların avukatlarının daha sonra içeri alınmasını kararlaştırdıklarını söyledi. Bunu duyan sanıklar alkışladı, avukatlar ise, "Avukatlar darp ediliyor" diye bağırdı. Rahman, avukatlara gerekli suç duyurusunda bulunabileceklerini söyleyerek tartışmayı sonlandırdı. Avukatların ısrarlı tutumları üzerine Başkan Rahman, "Bizim yer belirlememiz, bina yapmak gibi bir durumumuz yok. Protesto edecekseniz, iktidara, Adalet Bakanlığı'na şikayetlerinizi iletebilirsiniz" dedi. Başkan Rahman, ayrıca sanık avukatlarına mağdur avukatları için ayrılan sahnenin sağındaki yerde de oturabileceklerini söyledi. Tartışmaların bitmesinden sonra davanın ilk duruşması, belirlenen saat olan 09.00 yerine saat 10.15'te başladı.

NARİN KORKMAZ: "ÖĞRENCİYİM GELİRİM YOK"

Kimlik tespiti sırasında çete lideri olmakla suçlanan işadamı Bilgin Özkaynak, denizcilikle uğraştığını ve aylık 100 bin lira geliri bulunduğu ve sabıkasının bulunmadığını belirtti. 'Çete yöneticiliği' ile suçlanan ve hakkında müebbet hapis istenilen Narin Korkmaz ise öğrenci olduğunu, sabıka kaydı ve aylık gelirinin de bulunmadığını belirtti.

CHP'Lİ MİLLETVEKİLİLERİ DE İZLERİ

Duruşmayı, CHP İzmir milletvekilleri Mustafa Moroğlu, Erdal Aksünger, Musa Çam, Alaattin Yüksel, Hülya Güven ile Denizli milletvekili İlhan Cihaner de izledi.

2 AVUKATIN DARP EDİLDİĞİ İDDİASI

İzmir'deki 'gizli belge ve bilgi edinme' davasının bugün başlayan duruşması öncesinde 2 avukatın darp edildiği öne sürüldü. Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu üyeleri, duruşma girişinde iki avukatın darp edildiğini, bir kadın avukatın cübbesinin yırtıldığını söyledi. Avukat İrfan Koçaner, "Silivri'de olduğu gibi burada da avukatlar hukuksuzlukla karşı karşıya kalmıştır. Duruşmaya girmek isteyen iki avukat darp edilerek, avukat Nuriye Kadan'ın cübbesi yırtılmıştır. Bir arkadaşımıza da biber gazı sıkmakla tehdit edilmiştir. Bu avukatlara yapılmış bir hukuksuzluktur. Bu davranışa demokratik tepkimizi göstereceğiz" dedi.

TMK 10. maddesiyle görevli savcı Zafer Kılınç'ın "askeri gizli bilgi ve belgeleri ele geçirme, bulundurma" suçlamasıyla 49'u muvazzaf asker, 79'u tutuklu 357 sanık hakkında hazırladığı iddianamede sanıklar hakkında 2 ile müebbet hapis arasında değişen cezalar isteniyor. İddianamede adı geçen 831 mağdurdan aralarında devlet memuru, asker ve MİT mensuplarının da bulunduğu çok sayıda kişinin suç örgütü tarafından fişlendiği iddia edilmişti. Çete lideri olduğu iddiasıyla suçlanan marina işletmecisi Bilgin Özkaynak ile Narin Korkmaz hakkında, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kişisel verilerin kaydedilmesi, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek" suçlarından müebbet ve 9'ar yıl hapis cezası isteniyor. Sanıklar arasındaki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele hakkında ise "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, yasaklanan bilgileri temin etmek" suçlamasıyla 2 ila 6 yıl arası hapis cezası talep ediliyor. İddianamede 196 müşteki yer almıştı.

durusma.jpg

durusma1.jpg

durusma2.jpg

durusma4.jpg

durusma5.jpg

durusma6.jpg

durusma7.jpg

durusma8.jpg

durusma9.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim