• BIST 9057.24
  • Altın 2299.873
  • Dolar 32.3145
  • Euro 35.0998
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 21 °C

İzmir'de Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'na renkli kutlama

İzmir'de Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'na renkli kutlama
İzmir'de Kabotaj Bayramı, düzenlenen renkli etkinliklerle kutlandı. Yelken kulüplerinin minik optimistlerinin gösteri yaptığı kutlamalarda, protokol üyelerinin geleneksel halat çekme yarışması da heyecanlı anların yaşanmasına neden oldu.

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Kutlamalarda, Vali Yardımcısı Ufuk Seçilmiş, Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Muzaffer Tunçağ, Liman Başkanı Mustafa Çankaya, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Sahil Güvenlik Ege Bölge Komutanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Murat Yılmazarslan, İzdeniz Genel Müdürü Salih Aslan, TCDD İzmir Alsancak Liman İşletme Müdürü İsmet Canbaz, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güldem Cerit de hazır bulundu. 

Törende konuşan Deniz Ticareti Genel Müdürü Mustafa Çalışkan, Türkiye'nin küresel ve bölgesel boyutta çok önemli bir deniz ülkesi olduğunu söyledi. Kabotaj taşımacılığı ile ilgili rakamlar da veren Mustafa Çalışkan, "Son 10 yıllık dönemde yolcu sayısı 123 milyondan 161 milyona çıktı. Kabotaj yük taşımalarının payı ise yüzde 5.61'e ulaştı. Yaşlı gemilerin hurdaya ayrılarak yeni gemi inşası için nakdi destek, ihraç edilecek gemiler için kredi garanti fonu kefalet desteği sağlanması, dünya denizcilik sektörüne istihdam arzı projelerine başladık. Gençler de denize yönelmeli. Gençler, denizciliği bir kültür, bir ideal ve meslek olarak benimseyin. Farklı kültürleri tanımak, keşfetmek, yenilik ve inovasyon yapmak istiyorsanız, deniz sizi çağırıyor. Ülkemizin sahip olduğu büyük potansiyel, sizinle değerlensin. Denizci olun, dünyayı tanıyın. Ülkemizin adını duyurun, tanıtımını yapın. Gemiler inşa edin" dedi.

Ünlü Şair Yahya Kemal'in "İnsan, alemde hayal ettiği müddetçe yaşar" mısralarını da okuyan Mustafa Çalışkan, "Şairin dediği gibi bizim de denizcilikte hayallerimiz var. Hayalimiz eğitimin ilk adımında denizcilik bilincinin aşılandığı, aktif çalışan 10 kişiden biri denizcilik sektöründe yer aldığı, deniz ticareti filomuzun dünya payının yüzde 10'lara ulaştığı, limanlarımızdan çevre ülkelerdeki 200 noktaya yük aktarımı yapıldığı, yurtiçi taşımacılığın yüzde 20'sinin denizyoluyla gerçekleştiği lider bir ülke olmak" diye konuştu.

İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk ise, Atatürk'ün 'Denizciliği Türk'ün milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız' sözünün kendilerine ışık tuttuğunu söyledi. Yusuf Öztürk, "Ekonomimizi ve insanlarımızı denizle buluşturacak yeni projelere ihtiyaç var. Yolcu taşımacılığında parasız otoyol olan denizlerimizi daha fazla kullanmalıyız. Marinaların yanı sıra tekne park projeleriyle insanımız denizlerimizden daha ekonomik şekilde faydalanabilsin. Dileyen bir vapura atlayıp İzmir'den Foça'ya, Karaburun'a, Urla'ya gidebilmeli. Kurulacak lojistik merkezler sayesinde limanlarımız çoklu taşıma modlarıyla ülke ulaşım ağına bağlanmalı. Bunları yapabildiğimiz ölçüde 'Denizci millet, denizci ülke' oluruz. O zaman Denizcilik Bayramı'nı gerçekten bayram tadında kutlarız" dedi.

MİNİKLERİN YELKEN GÖSTERİSİ İLGİ ÇEKTİ

Kutlamalarda daha sonra renkli görüntülerin yaşandığı bölüme geçildi. İzmir'deki yelken kulüplerinin minik optimistlerinin körfezdeki gösterileri, büyük beğeni topladı. Yine gemiler de geçit töreni yaptı. Bu sırada söndürenler denizde fıskiyelerini çalıştırdı. Ardından da protokol üyeleri, geleneksel halat çekme yarışması yaptı. İzmir Liman Başkanlığı'nın önünde yapılan geleneksel halat çekme yarışmasını, Deniz Ticareti Genel Müdürü Mustafa Çalışkan'ın yer aldığı ekip kazandı. Daha sonra da, milli sporculara plaket verildi. Deniz şehitleri anısına denize çelengin de bırakıldığı kutlamalara katılanlar, Dokuz Eylül Üniversitesi'nin inşa ettiği Yeşil Eylül gezi teknesi ve Aytaç yelkenli teknesine binip mini bir tur attı. 

izmir_kabotaj.jpg

izmir_kabotaj1.jpg

izmir_kabotaj2.jpg

izmir_kabotaj3.jpg

izmir_kabotaj4.jpg

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
İZMİRLİ
04 Temmuz 2015 Cumartesi 20:02
20:02
BU KADAR DENİZCİSİNİZ MADEM NEDEN İZMİR PASAPORT RIHTIMINA TEKNE YANAŞMASINA İZİN VERMİYORSUNUZ???
178.245.134.94
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim