• BIST 9524.59
  • Altın 2492.257
  • Dolar 32.5506
  • Euro 34.6708
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 13 °C

İzmir kayıkları Sakız yolcusu

İzmir kayıkları Sakız yolcusu
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, 17'nci yüzyıldaki asıllarına sadık kalınarak yeniden inşa edilen İzmir kayıkları, Yunanistan'ın Sakız Adası'na gidecek.
Tarihi İzmir kayıkları Sakız yolcusu17'nci yüzyıldaki asıllarına sadık kalınarak yeniden inşa edilen İzmir kayıkları, Yunanistan'ın Sakız Adası'na gidecek.

360 Derece Tarihi Araştırmalar Grubu ile İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan proje için İzmir Körfezi'nde 1800'lü yılların sonlarından 1920'lere kadar yolcu ve hafif yük taşımacılığında yaygın olarak kullanılan kayıklar inşa edildi.
 
İzmirlilerin projeye büyük ilgi gösterdiğini söyleyen 360 Derece Tarihi Araştırmalar Grubu Lideri Osman Erkurt, kayıkları kullanmak için açılan eğitim kursuna yaklaşık 400 İzmirlinin katıldığını söyledi.
 
Bu yıl sonuna kadar yaklaşık bin kişinin eğitim alacağını belirten Erkurt, kısa sürede İzmir kamuoyunun ilgisini çeken projeyi ulusal ve uluslararası alanda tanıtmak amacıyla bir dizi proje başlattıklarını da açıkladı.
 
Erkurt, kayıkların İzmir kent kimliğinin unutulan bir yönünü ortaya çıkardığına dikkat çekti:
 
''İzmir'de kar amacı gözetmeden, tamamen kamuoyunun ilgisini denize çekebilmek amacıyla başlattığımız projede gelinen nokta, bize büyük moral verdi. Bu projeyi tüm Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmayı arzuluyoruz.
 
Bu amaçla Yunanistan'ın Sakız Adası'na gitme projesini gündeme aldık. Kayıklarımızdan dokuzu mayıs sonunda 80-90 kişilik ekiple Çeşme'den Sakız Adası'na geçecek. İki kıyı arasında kayıkların yelkenleri yıllar sonra tekrar açılmış olacak.
 
Bu kayıklara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu ve diğer yetkililerin bulunacağı protokol teknesi de eşlik edecek. Toplam 100'e yakın Türk grubunu Sakız Belediyesi ağırlayacak. Bir gece konakladıktan sonra geriye kayıklarla dönülecek.''
 
Yaklaşık üç saatlik seyahat
 
Sefere çıkacak ekiplerin eğitim çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Erkurt, iki kıyı arası yolculuğun yaklaşık üç saat sürmesini planladıklarını açıkladı.
 
Erkurt, Sakız Adası yolculuğuna, 'Uluburun II' gemisinin de eşlik edeceğini belirtti. 
 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise İzmirlilerin sahip çıktığı tarihi kayıkları, Yunanistan ve diğer ülkelere tanıtmayı amaçladıklarını söyledi.
 
1800'lü yıllarda İzmir Körfezi'ndeki Karaburun, Çeşme, Foça gibi çevre ilçelerle Ege Adaları arasında yük ve yolcu taşıyan İzmir kayıkları, 20'nci yüzyılda karayolu ağlarının genişlemesiyle kullanımdan kalktı.
 
Geçtiğimiz yıl yeniden inşa edilerek körfeze indirilen kayıklarla körfezde çeşitli yarışlar düzenlendi. 
 
Tersane çizimlerine uygun olarak yapılan kayıklar, 9.20 metre boyda, 1.80 metre eninde ve dört kürekli olarak inşa ediliyor. İlgi nedeniyle yeni kayık yapımına devam edildiği, dokuz olan kayık sayısının ise bu yıl 15'i bulacağı da açıklandı.  DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim