• BIST 10268.05
  • Altın 2400.636
  • Dolar 32.257
  • Euro 34.6756
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 29 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 26 °C

İZAYDAŞ, birçok ülkeye model tesis oldu

İZAYDAŞ, birçok ülkeye model tesis oldu
İzmit'te 1996 yılında kurulan İzmit Atık ve Artıkları Arıtma, Yakma ve Değerlendirme Anonim Şirketi (İZAYDAŞ), çöp ve atık sıkıntısı yaşayan ülkelere model tesis oldu.

İzmit'te  1996 yılında kurulan İzmit Atık ve Artıkları Arıtma, Yakma ve Değerlendirme Anonim Şirketi (İZAYDAŞ), çöp ve atık sıkıntısı yaşayan ülkelere model tesis oldu. Birçok ülkeden aynı tesisi yapmak için İZAYDAŞ'a inceleme gezileri gerçekleştiriliyor.

İZAYDAŞ'ta tehlikeli klinik atıklarının yanı sıra her türlü sanayi ve evsel katı atıklar depolanıp yüksek dereceli fırınlarda yakılarak bertaraf ediliyor. Yüksek dereceli fırınlardaki yakma işlemi sırasında elde edilen enerji de değerlendiriliyor. Günümüzde birçok ülkenin de model alarak aynısından yapmak istediği İZAYDAŞ tesisleri, aynı zamanda bunlardan yapan ülkelerdeki personel için de eğitim merkezi haline geldi. Son olarak Mısır'dan gelen bir heyet burada 3 günlük eğitim aldı.

Türkiye ile Mısır hükümeti arasında imzalanan Niyet Beyanı kapsamında başlatılan 'Kalkınma İşbirliği Programı' çerçevesinde, atık yönetimi konusunda Mısır hükümeti temsilcilerine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ve İZAYDAŞ teknik kadrosu tarafından eğitim verildi. Eğitimlere, Mısır Çevre Bakanlığı'ndan Tehlikeli Atık Yönetimi Merkezi İdare Başkanı ve Kahire Temizlik Kurulu Başkanı başta olmak üzere farklı görevleri olan 11 Mısırlı bürokrat katıldı. Eğitimlerde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri tarafından, atık yönetiminde genel kurallar, katı atıkların ikili toplama sistemi ve ambalaj atıklarının yönetimi, endüstriyel atık yönetimi, tıbbi atıkların toplanması, taşınması ve bertarafı eğitimi verildi. İZAYDAŞ teknik kadrosu tarafından ise tehlikeli atık yakma tesisi, biyogaz tesisi, katı atıkların toplanması, taşınması ve transfer sistemleri, depolama sahalarının tasarımı, düzenli depolama sahalarında depo gazı yönetimi, düzenli depolama sahalarında sızıntı suyu yönetimi, gemi atıklarının toplanması ve bertarafı konuları ele alındı. Programda teorik eğitimlerin yanı sıra, uygulamaların yapıldığı tesislere ve atık alım gemisine teknik gezi gerçekleştirildi. Eğitim çalışmalarının sonunda, katılımcılara sertifika verildi.

Sertifika töreninde konuşan Mısır Çevre Bakanlığı Tehlikeli Atık Yönetimi Merkezi İdare Başkanı Amin Elsayed Abdelmoaty, Türkiye ile Mısır hükümetleri arasındaki işbirliğinin ileri düzeyde olduğunu kaydederek, ülkelerinde yaşanan devrimden sonra Türkiye'deki çevre ile ilgili gelişmiş uygulamalardan yararlanmak istediklerini belirtti.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim