• BIST 9450.21
  • Altın 2497.486
  • Dolar 32.5868
  • Euro 34.8227
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

İsrail, 3. Özgürlük Filosu'na da uluslararası sularda müdahale etti

İsrail, 3. Özgürlük Filosu'na da uluslararası sularda müdahale etti
İsrail, abluka altındaki Gazze'ye insani yardım götürmek amacıyla yola çıkan 3. Özgürlük Filosu'na uluslararası sularda müdahalede bulundu.

İsrail'in Gazze ablukasını yarmak için Gazze Şeridi'ne giden ve aralarında Tunus eski Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Marzuki'nin de bulunduğu 20 aktivisti taşıyan Marianne gemisini, uluslararası sularda İsrail donanması operasyonla durduruldu. 

Aktivistler İsrail'deki Aşdod Limanı'na götürüldü. Gemilerin seyrine dair bilgi paylaşımında bulunan 'Ship to Gaza, httpsshiptogaza.se' internet sitesi gemide medikal malzemeler ve güneş panellerinin bulunduğunu, gemiye 'uluslararası sularda' müdahalede bulunulduğunu paylaştı. İsveç'in Göteborg şehrinden 11 Mayıs'ta ayrılan Marianne gemisi, aralarında Tunus'un eski Cumhurbaşkanı Marzuki ve Avrupalı parlamenterlerin de bulunduğu belirtilen 20 aktivisti taşıyordu.

İSRAİL ORDUSU: İKAZLARA RAĞMEN ROTASINI DEĞİŞTİRMEDİ; GEMİYİ ZİYARET EDİP, ARAMA YAPTIK

İsrail ordusunca yapılan yazılı açıklamada, "Yorucu diplomatik çabaların ardından İsrail hükümeti, donanmayı, Gazze deniz ablukasını delme girişiminde bulunan bir tekneye yönlendirdi. Uluslararası hukuka uygun olarak, İsrail ordusu tekneye bir kaç kez yönünü değiştirmesi tavsiyesinde bulundu. Bunun reddedilmesinin ardından, Gazze Şeridi'ne uygulanan deniz ablukasının delinmesini önlemek için askerler uluslararası sularda tekneyi ziyaret etti ve arama yaptı. Müdahaleyi gerçekleştiren ekip, güç kullanmaya gerek olamadığını, müdahalenin başarılı olduğunu bildirdi" denildi.

KAPTAN JOEL OPPERDOES MARMARA'NIN BAŞINA GELEN BİZİM BAŞIMIZA GELMEZ UMARIM

Norveç'ten'ten Gazze'ye yola çıkan Marianne adlı yardım gemisi, Malmö'den sonra Kopenhag'a uğramıştı. Geminin sembolik olarak tıbbi malzeme ile elektrik üretiminde kullanılan güneş enerjisi panelleri taşıdığını belirten Kaptan Joel Opperdoes  "Umarım Türklere ait Marmara gemisinin başına gelen bizim başımıza gelmez. Ama ne olursa olsun, yasa dışı olan ambargoyu delerek Gazzeye ulaşmaya çalışacağız. Çünkü Gazze'de her iki saatte bir elektrikler kesiliyor. Yükümüz sadece sembolik. Bizim amacımız ambargoyu kırmak. Böylece büyük yük gemileri de girebilsin. Marmara gemisine yapılan saldırıyı unutmadık. Tabi ki biz de aynı saldırıya uğrama endişesi duyuyoruz. Ambargo devam ettiği sürece biz de Gazze seyahatlerimize devam edeceğiz" demişti.

Limanda gemide bulunanlara destek veren Türk asıllı Sosyalist Halk Parti Milletvekili Özlem Sara Çekiç, "2010'da buna benzer bir gemi olan Marmara, İsrail askerinin saldırısına uğramıştı. 8'i Türk asıllı 9 kişi öldürüldü. İsrail'in yaptığı yasa dışıdır, insanlık dışıdır. Çünkü Filistinlilere tıbbi yardım, gıda yardımı ve inşaat malzemesi gibi yardımların gitmesini engelliyor. Gemi, Gazze'ye gidinceye kadar birçok limana uğrayacak ve bizim yaptığımız gibi limanlar arasında çeşitli siyasetçiler, sivil toplum örgütleri temsilcileri gemide olacaklar. Tüm dünya liderlerine buradan seslenmek istiyorum; Filistin ve İsrail arasındaki savaşın durması gerekiyor. Savaşın durması için de önce ambargonun kalkması gerekir. Filistin halkına artık özgürlük verilmeli" diye konuşmuştu.

Eski Tunus Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Marzuki ve İsrail meclisindeki Filistinli milletvekillerinden Basil Gattas'ın bulunduğu tekne, öncü unsur olarak uluslararası sulara ulaşırken, diğer tekneler de aynı güzergahı takip ediyordu.

İsrail'in 2007'den beri Gazze topraklarındaki Filistinlilere karşı sıkı biçimde sürdürdüğü ablukayı delmeyi ve Gazze'ye insani yardım malzemesi götürmeyi amaçlayan 3. Özgürlük Filosu'nu oluşturan 5 teknede toplam 48 kişi yer alıyor. 

Resmi adı "Sea Rex" olan ancak Gazze seferinde, 2011'de Cenin'de öldürülen İsrailli sinemacı ve aktivist Juliano Mer-Khamis anısına "Juliano 2" adı verilen teknede AA muhabiri de bulunuyor.

Gazze ablukasını delmeyi hedefleyen 3. Özgürlük Filosu'nun başını çeken balıkçı teknesi "Marianne", İsveç'in Göteborg şehrinden 11 Mayıs'ta demir almıştı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, 3. Özgürlük Filosu teknelerinin deniz ablukası altındaki Gazze'ye ulaşmasına izin vermeyeceklerini, filodaki aktivistleri ülkelerine geri göndereceklerini açıklamış ancak müdahalenin yöntemine ilişkin ayrıntı paylaşmamıştı.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim