• BIST 9486.56
  • Altın 4175.093
  • Dolar 39.1971
  • Euro 44.6439
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 15 °C

İran, Rusya'ya günlük 100 bin varil ham petrol satacak

İran, Rusya'ya günlük 100 bin varil ham petrol satacak
Aralık ayı başında, İran Petrol Bakanı Bijan Zanganeh ve Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, günde 100 bin varil kapasitesinde bir petrol ihraç anlaşması için bir araya geldiler.

Aralık ayı başında, İran Petrol Bakanı Bijan Zanganeh ve Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, günde 100 bin varil kapasitesinde bir petrol ihraç anlaşması için bir araya geldiler. 

Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için, İran Neka Limanı'ndaki boru hattının günde 100 bin varil ham petrolü Rusya'ya ihraç etmesi gerekiyor. 

Anlaşmanın Rusya tarafında ise, Rusya 50 bin varil petrolün ücretini ödemesi ve geri kalan ücretin ise alt yapı ve teknik hizmetler ile ödenmesi yer alıyor. 

Petrolün Neka Limanı'na ulaşması için İran'ın kuzeyinde yer alan petrol iletim hattının geliştirilmesi gerekiyor. İran Petrol Boru Hatları ve Telekomünikasyon Şirketi (IOPTC) Direktörü Dariush Amir Sardari, Neka-Tahran boru hattının şu anda aylık 250 ila 300 bin varil ham petrol iletme kapasitesine sahip olduğunu belirterek, 'Neka Limanı'nın Rusya'nın istediği kapasiteye ulaşması için petrol iletim yönünün tersine çevrilmesi gerekiyor. Hazar Denizi kıyı devleri arasındaki petrol takası anlaşması uyarınca petrol, güneyden Kuzey İran'a aktarılabilir.' dedi. 

Dariush Amir Sardari ayrıca Neka-Tahran petrol boru hattının hazırlanmasının kısa sürede gerçekleştirileceğini vurgulayarak iletim yönünün tersine çevrilmesi, rota boyunca bazı petrol aktarım merkezlerinde bir takım teknik değişiklikler yapılması gerektiğini de ekledi.

İran Petrol Boru Hatları ve Telekomünikasyon Şirketi Tahran Şubesi Müdürü Hasan Bağıran, daha önce bir basın konferansında, rafinerinin bitişik tesisleri kurarak kuzey komşularıyla petrol değişimi için hazırlandığını söyledi.

Öte yandan, Hazar Denizi'ndeki İran'ın en büyük ham petrol limanı olan Neka Limanı'nın tesisleri ve altyapıları büyük petrol tankerleri için hazırlandı.

Neka Limanı Başkanı Seyed Pirouz Musavi, İran'ın Hazar Denizi'ndeki ham petrol değişiminin yeniden başlatılması konusundaki son durumu hakkında geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaptı. Seyed Pirouz Musavi, 'Tüm Neka Limanı'nın, ham petrol takaslarının yeniden başlatılması için hazırlandı' dedi.

Seyed Pirouz Musavi, Neka Limanı'ndaki depolama tanklarının, boru hatlarının, yükleme ve boşaltma tesislerinin onarımı, modernizasyonu ve yenilenmesini gerçekleştirdiğini açıkladı ve limanın dev petrol tankerlerine hazır olduğunu belirtti. 

Haber: Yasin ARSLAN / Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim