• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 7 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 13 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 4 °C

İran, 7.8 büyüklüğünde depremle sarsıldı

İran, 7.8 büyüklüğünde depremle sarsıldı
ABD Jeolojik Araştırma Merkezi, İran'da 7.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi, depremin büyüklüğünü önce 8.0 olarak verdi.

İran'da 7.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi, İran'da 7.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi, depremin büyüklüğünü önce 8.0 olarak verdi.

İran'daki depremin tüm Körfez bölgesinde hissedildiği belirtildi. İran'ın Pakistan sınırına yakın bölgede meydana gelen deprem Türkiye saatiyle 13.44'te meydana geldi.

İran ise, depremin büyüklüğünü 7.5 olarak duyurdu. Depremin meydana geldiği bölgenin Sistan ve Belucistan olduğu belirtildi. İran Sismoloji Merkezi, depremin derinliğini 18 kilometre olarak verdi. İran'daki depremin tüm Körfez bölgesinde, Pakistan ve Hindistan'da hissedildiği açıklandı.

 

Reuters'a konuşan İranlı bir yetkili, "son 40 yılın en büyüğü" olarak nitelediği depremde yüzlerce kişinin öldüğünü tahmin ettiklerini söyledi. İran devlet televizyonu Press TV ise depremde en az 40 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Pakistan Meteoroloji Kurumu da deprem nedeniyle Pakistan tarafında en az 1,200 ev ve dükkanın yıkıldığını, binaların altında kalan yüzlerce kişinin hayatını kaybetmiş olabileceğini duyurdu.

İran devlet televizyonu, depremin meydana geldiği Sistan Belucistan eyaletinde enerji ve iletişim sistemlerinin çöktüğünü belirtirken, Reuters Buşehr kentindeki nükleer enerji santralinin zarar görmediğini bildirdi.

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de de hissedilen depremin ardından Katar ve Dubai'deki bazı yüksek katlı binalar boşaltıldı.

İran’ın Buşehr eyaletinde 9 Nisan’da 6.1 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Depremde 40’a yakın kişi yaşamını yitirmişti.

 200 atom bombası gücünde

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, İran'daki şiddetli depremle ilgili olarak ''Gerginlik boşalımı 200 atom bombası gücüne yakın'' yorumunda bulundu. Prof. Dr. Ahmet Ercan, şunları söyledi:

Depremin derinliği yaklaşık 15 km. Bu Türkiye’nin de üzerinde bulunduğu deprem kuşağının üzerinde. Haş şehrinin çok yakınında. Buradan çıkacak gerginlik boşalımı 200 atom bombası gücüne yakın gerginlik boşalmış durumda. Bu gerginlik boşalımı bütün yerin çekirdeğine kadar tüm yer yuvarlağını sarsıyor.

Dolayısıyla yer kabuğunun sarsılması bu depremin uzak etkilerinin de olabileceğini gösterir. Eğer yer kabuğunun herhangi bir ülkesinden geçen boşalma düzeyine kadar gerilmiş bir yer varsa o bölgede gerginliğinde tam olarak boşalmasına neden olacaktır.

Bu salınımlar en az 10 gün devam edecektir azalarak. Ama şu gelen 3 gün ile bir hafta çok önemli. Bu sürede yaklaşık bu deprem odağına 200 km yakınlığında olan Pakistan, Afganistan ya da İran’da 6,5 hatta 7 ve 7,5’a varan artçı depremler olacaktır.

Dolayısıyla bu depremlerin sürümlenmesi yaklaşık 1,5 yıl alacaktır.
1,5 yıl burada depremler sürecektir. Özellikle bizim Kuzey Anadolu kırığı Van ve Hakkari üzerinden İran’a girerek İran körfezinin kuzeyinden Haş’ın bulunduğu kesimden Pakistan’a girmekte ve oradan Himalayalar, Bangladeş ve Endonezya’ya uzanıyor.

Buraya gelen güçlerden en önemlileri Kızıldeniz’in açılması sonucunda Arap kıtasının Türkiye’nin Güneydoğusundaki Doğu Torosları sıkıştırması ve İran’daki Zağros dağlarını sıkıştırıp itip altına girerek bu bölgeyi germesidir
Diğer etki ise Hindistan yarımadasının Himalayalara doğru yılda 3 ile 7 santimetre kuzeye doğru yürümesidir bu gerginliğin nedeni
Bu bölge 9 büyüklüğünde deprem üretmiyor. En fazla 8,5
Pasifik Okyanusu’nun doğusunda daha büyük depremler oluyor.

İran, Pakistan, Afganistan ve Türkiye’deki depremler çok ölümcül oluyor. Bunun nedeni depremin sığ olması. Bu, yıkımları ve ölümleri arttırır
Türkiye’deki 7 km derinde olmuştu Gölcük’teki deprem. Gölcük depremi 132 atom bombası gücündeydi.

Aynı zamanda yapı niteliğinin düşük olması ölümleri arttırıyor

2013 yılının doğal olayların doruk noktası olan yıl olduğunu 2000’den beri söylüyorum. Yerin çekirdeğindeki manyetik alanın ortayında sapmadır. Bu sapma süpürtü, deprem, yer kaymaları, hortum, çığ düşmeleri, kasırga, buzulların erimesi gibi doğal olayları getirecektir. Şu anda tam doruk noktası içindeyiz. 2013 yılı içinde bu tür olayları sıkça izleyeceğiz. Türkiye’de yapılacak iş başladı. Kentsel dönüşümü hızlandırmak. Tek çare de budur.

www.Denizhaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim