• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 10 °C

İMEAK DTO'da ‘Otonom Gemilerin Geleceği’ konuşuldu

İMEAK DTO'da ‘Otonom Gemilerin Geleceği’ konuşuldu
İMEAK DTO tarafından düzenlenen ‘Otonom Gemilerin Geleceği’ konulu konferans İMEAK DTO Meclis Salonu’nda yapıldı. Konferansta otonom gemilerin dünyadaki ilk uygulamaları, karşılaşılan sorunlar, yapılacak yenilikler gibi konular ele alındı.

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) tarafından 2019 yılı eğitimleri kapsamında “Autonomous Future (Otonom Gemilerin Geleceği)” isimli konferans, İMEAK DTO Meclis Salonu’nda yapıldı.

İMEAK DTO’nun Meclisi Mebusan Caddesi üzerinde bulunan Fındıklı’daki genel merkezinde gerçekleştirilen konferansa İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır başta olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.

Ortech Marine Genel Müdürü Müh. Ömür Karataş, Norveçli Ulstein Grubu’ndan Jon Arne Ask ile Jonas Wenström’ün konuşmacı olarak yer aldığı konferansta otonom gemilerin dünyadaki ilk uygulamaları, karşılaşılan sorunlar, yapılacak yenilikler gibi konular ele alındı.

Gemi İnşa ve Elektronik Mühendisi Görkem Serbay Akıl, toplantıda yaptığı konuşmasında gemilerde otonomi süreciyle ilgili “Özellikle otonom gemilerde önümüzdeki yıllarda gemilerde çalışan personelimize, ana makine ve jeneratör gibi sistemlere otonom sistemlerle uzaktan ulaşabileceğiz. Bu sadece birinci adım oluyor. İkinci adımda bu sistemle beraber hem yakıtın hem personelin hem de diğer sistemlerin performansındaki iyileşmeler konusu olacak. Üçüncü adımda klas ile beraber gelecek sertifikasyonu süreçleriyle tamamen insansız gemiler konuşulacak. Özellikle 2017’de başlayan alarm sistemleriyle beraber 2022’den sonra otonomu daha fazla konuşmaya başlayacağız. 2015’e kadar da bu süreç iyice netleşecek” dedi.

untitled-17-054.jpg

Akıl, sistemin işlerliği için feed back’lerin önemine değinerek “Şu ana kadar yapılan testlerde özellikle yakıtta yüzde 10’luk bir avantaj sağlayacak otonom sistemler. Biz bunu iç kademeye ayırırsak; sistemleri kontrol edebilir hale getiriyoruz, sistem kontrol edilebilir hale geldikten sonra iyileştirmeleri yapıyoruz, daha sonra otonumu ise adım adım işliyoruz. Mevcut gümilerimizde biz dataları alamadığımız için kulanıcı bağımlı sistemlere mecburuz. Kullanıcıdan gelen feed back’leri kullanmak zorundayız. Burada hangi kaptanın aynı gemiyi, aynı yolda, hangi süreyle aldığına baktığımızda bir kaptan 100’le gidiyorsa diğer kaptan 70’le gidiyor gibi dataları çıkartabiliyoruz. Mevcut olan sistemler personelde iyileştirme yapabiliyoruz. Kaptan tarafından baktığımızda gemilerde güç kontrolü sağlanmış oluyor. İyileştirme hem personelde oluyor hem personein eğitim sistemini iyileştiriyoruz. Bakım performansına bakıp bakımının yapılıp yapılmadığını takip edebiliyoruz” diye konuştu.

untitled-18-063.jpg

Gemilerdeki maliyetlerin en büyük kalemini insana bağlı sistemlerin oluşturduğuna dikkat çeken Akıl, “Biz ekleyeceğimiz sensörlerle ve alacağımız datalarla insana bağımlılığı azaltıp kişiyi eğitmiş oluyoruz. Buna ihtiyacımız azalmış oluyor. İnsansız gemiye geçiş öncelikle mevcut gemileri kontrol edebilmekten geçiyor. Bunu hem güç hem insan tarafında gerçekten kontrol edebilir hale getirmeyi amaçlıyoruz. Bundan sonraki aşama tamamen insansız olması. Bu bir geçiş süreci zaten. Bununla ilgili mevzuatlar şu anda oluşmadı. Önümüzdeki 7-8 yıl içinde bunlar oluşacaktır” açıklamasında bulundu.

untitled-20-061.jpguntitled-19-063.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim