• BIST 9524.59
  • Altın 2503.102
  • Dolar 32.5844
  • Euro 34.5241
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 14 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 11 °C

İMEAK DTO Temmuz Ayı Meclis Toplantısı yapıldı

İMEAK DTO Temmuz Ayı Meclis Toplantısı yapıldı
İMEAK DTO Temmuz Ayı Meclis Toplantısı, Salih Zeki Çakır Başkanlığı’nda yapıldı. Meclis olarak İBB Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu’nu kutladıklarını söyleyen Çakır, ardından 15 Temmuz şehitlerimizi ve gazilerimizi andı.

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Temmuz Ayı 9. Dönem 16. Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır Başkanlığı'nda Fındıklı’daki Genel Merkez Binası’nda gerçekleştirildi.

İMAMOĞLU’NA KUTLAMA

Meclis toplantısının açılış konuşmasını yapan Salih Zeki Çakır, konuşmasına 23 Haziran’da tekrarlanan İstanbul seçimlerinde İBB Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu’nu kutlayarak başladı.

Çakır, “23 Haziran Yerel Seçimleri’nde denizciliğimizin başkenti güzel İstanbul’umuza Belediye Başkanı olarak seçilen sayın Ekrem İmamoğlu’nu Meclis’imiz adına tebrik eder, üstün başarılar dilerim. Seçilmiş Başkanımızın, Büyükşehir Belediyemizi ilgilendiren, denizciliğimizin sorunlarına çözüm odaklı yaklaşımını ümit eder, kendisini en uygun zamanda Meclis’imize davet etmeyi arzu ettiğimizi ifade etmek istiyorum. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.

imeak_dto_temmuz_1.jpg

15 TEMMUZ ŞEHİTLERİ ANILDI

Bu yıl 3. yıldönümü olan 15 Temmuz ile ilgili de bir açıklama yapan Çakır, “Milli iradeyi ve seçilmiş hükümeti hiçe sayarak kutsal Gazi Meclis’i, iktidar olsun, muhalefet olsun, tüm siyasi camiası adına ve en önemlisi milletimizin tüm fertlerine girişilmiş, yakın tarihin en korkunç, namertçe kalkışması bildiğiniz gibi 3 yıl önce 15 Temmuz’da gerçekleşmiştir. Bu ihanet, milletimizin dik duruşu sayesinde bunu tertipleyen alçakların ve arkalarındaki namertlerin hüsrana uğramasıyla neticelenmiştir. Bugün benzer hareketlere mücavir coğrafyamızda yer yer rastlanması da bölgedeki siyasi konjektörde maalesef manidardır. Türkiye’nin dost ve düşmanlarını ayırması her geçen gün zorlaşmaktadır. Bu vesileyle İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclisi olarak 15 Temmuz gecesi milli iradeyi gözünü kırpmaan korumak için gövdesini siper eden ve bu hayasız akını durduran şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimizi şükranla, saygıyla anıyoruz. Denizcilik sektörümüzden bu kalkışmada hayatını kaybeden değerli Yönetim Kurulu Üyelerimiz Adnan Naiboğlu’nun kardeşi Murat Naiboğlu’na da tekrardan Allah’tan rahmet diliyoruz. Naiboğlu ailesine tekrardan başsağlığı diliyoruz. Rabbim, böylesi alçaklıklara bir daha fırsat vermesin” ifadelerini kullandı.

imeak_dto_temmuz_7.jpg

YILMAZ ULUSOY’UN SAĞLIĞI

İMEAK DTO Meclis Üyesi Yılmaz Ulusoy’u ziyaret ettiğini ve sağlığının gayet iyi olduğunu söyleyen Çakır, herkese Ulusoy’un selamını  ileterek Ulusoy’un Eylül ayında yeniden aralarına katılacağını belirtti.  

Daha sonra toplantı zabıtları ve Mayıs ayı mizanı oylamaya sunuldu. Zabıtlar ve Mayıs ayı mizanı oybirliği ile kabul edildi.

İMEAK DTO Disiplin Kurulu’na sevk edilen CYE Petrol’e Meclis’te oy çokluğu ile kınama cezası verildi.

İMEAK DTO Meclis Üyesi Burak Akartaş, İMEAK DTO İzmir Şubesi’nin yeni hizmet binası hakkında bilgiler verdi. Yeni binanın yapılması konusunda İMEAK DTO Yönetim Kurulu’na yetki verilmesi oybirliği ile kabul edilirken yine İMEAK DTO İzmir Şubesi’nde bazı taşınmazların satışı konusunda Yönetim Kurulu’na yetki verilmesi maddesi oybirliği ile kabul edildi.

imeak_dto_temmuz_18.jpg

“HAYALİM GERÇEKLEŞTİ”

İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, yaptığı konuşmada “2001 yılından bu yana Deniz Ticaret Odası’nın içindeyim. En genç üye idim o dönemlerde. 19. yılın içerisindeyiz. 6 yıldır da İzmir Şubesi’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yapıyorum. Bundan önceki yönetimde Metin Kalkavan ve yönetimine, Meclis Divan Başkanlığı’nın, aynı zamanda şimdiki Tamer Kıran Beyefendi’nin yönetimine ve Meclis Başkanlığı’na, aynı zamanda siz Meclis Üyelerine, bir önceki dönemin Meclis Üyelerine, başkan olduğumdan bu yana, Deniz Ticaret Odası’na girdiğimden beri hayalimi gerçekleştirdiğiniz için teşekkür ederim. Sağ olun” dedi.

İMEAK DTO Haziran Ayı Faaliyetleri sunumunun ardından Kaptan Semih Dinçel, navlun piyasası hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

imeak_dto_temmuz_21.jpg

“EKONOMİDE BÜYÜME ANLAMINDA SIKINTI YAŞIYORUZ”

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Oral Erdoğan, Türkiye ve dünya ekonomisi hakkında bir konuşma yaptı.

Ekonomide büyüme anlamında ciddi sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Erdoğan, “Türkiye cari açığını çok ciddi bir şekilde düşürmüş bir durumda. Burada ihracatta nispeten artışa karşılık ithalatta da ciddi bir gerileme var. Turizm gelirleri de son dönemlerde yeterince bir artış gösterdi. Cari açıkta bir düşük oran görüyoruz. Son 30-35 yıla baktığınızda ne zaman cari açık milli gelire göre kapanıyor, sıfıra doğru iniyor ise ciddi bir resesiyon dönemi yaşanıyor. Bu sıralarda onla ilgili bir sıkıntı var. Türkiye, kendisi tasarrufu yeterince büyütemeyen bir durumdan kurtulamadan cari açığı düşürürse dış kaynağı bulamıyor demektir. Sermaye yeterince bulamıyor demektir. Böyle olunca de üretime, yatırıma yeterince dönemiyor, ekonomide de sıkıntı yaşıyoruz büyüme anlamında. Şu anda cari açığın düştüğüne sevinelim, bir taraftan ekonomi istediğimiz gibi büyüyemiyor. Mutsuzluk durumu. Bu yeni bir sıkıntı dönemi. Bu, kalkınma planlarına biraz yansıdı, diye düşünüyorum” dedi.

“CİDDİ BİR SORUNLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

Kamu hesaplarında ciddi bir sorunla karşı karşıya olunduğuna vurgu yapan Erdoğan, “Bütçe gerçekleşmesi önemli bir konudur. Ekonomide değerlendirme yaparken üç kanaldan bakıyorum. Cari açıkla ilgili ödemeler dengesi. İkincisi ise milli hesaplar. Üçüncüsü de bütçe tarafı. Bütçede 880 milyar gelir hedefi, 960 milyar gider hedefi ya da öngörüsü var iken gerçekleşmeye baktığımızda mevcut an itibariyle 5 aylık sonuca göre, 66 milyar açık durumundayız. Yani şu anda cari tarafta biraz rahatladık gibi zannettiğiniz bir noktada aslında kamu hesaplarında ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. O yüzden Türkiye ekonomisinde önümüzdeki günler bu tarafta çözüm üretmek gerekiyor. Çözüm üretmenin en sıkıntılı tarafı da borçları kapatmak için yeniden borçlanmaya fazla giderseniz faiz oranlarını tutamazsınız. Böyle bir duruma karşılık da bir tarafta Merkez Bankası bir tarafta Hazine’de sorunları görebiliriz. Merkez Bankası’nda da bir derece sorunları gördük” diye konuştu.

Devletin anormal bir personel maliyeti olduğuna dikkat çeken Oral Erdoğan, “Bütçede ana sıkıntının da personel giderlerindeki anormal yüksel olduğu görülüyor. Devletin bir kere kalkınma planlarında önce personel harcamalarını nasıl kontrol edeceğini çok daha net ortaya koyması gerekir diye düşünüyorum. Çünkü verimlilik anlamında Türkiye liberal ekonomiye geçerken iş adamına, özel sektöre, sanayiye önem vereceğiz diyoruz ama bir tarafta da devletin anormal bir personel maliyeti devam ediyor. Buradan ödün veremiyoruz nedense! Oradan ödün vermiyorsan, öteki tarafta istediğin de tam olmuyor. Bu sorun devam ediyor görünüyor. Kişi başına düşen gelire baktığınızda milli gelir hesapları anlamında. 2013 yılında 12 bin 480 dolara ulaşmışız kişi başına düşen gelirde. Ardışık bir şekilde geçtiğimiz sene 9 bin seviyelerine gerilemişiz. Bu seneyi o civarlarda kabul edersek ama hedefe bakıyoruz, 2023 için hedeflerimizde de milli gelir kişi başına 12 bin 400’lere ekleniyor gibi bir paradoks var” ifadelerini kullandı.

imeak_dto_temmuz_4.jpg

“DEVLET OLARAK AMERİKA ÇOK BÜYÜK İŞLER BAŞARDI”

Erdoğan, “Küresel anlamda baktığımızda Amerika’nın durumu. Şu anda Amerika, 3 gruba ayrılmış gibi bir durumda ekonomi yönetiminde. Faiz oranı artsın isteyenler, faiz oranları insin isteyenler, kararsız kalanlar-arada kalanlar. Üçü eşit duruma geldiği zaman özellikle Amerika’da bu işi yöneten Merkez Bankası karar vermekte zorlanır. O yüzden sadece mesajla geçiştir. Amerika’da resesyon olasılığı çok çok azaldı. Son 5-6 aydır Amerika muhteşem yönetildi. Devlet olarak Amerika çok büyük işler başardı. Resesyondan çıkmayı yakaladı isen aslında faiz oranlarını çokda indirmesine gerek yok. O yüzden arada kaldılar. O yüzden numaradan da olsa bir güvercin havası verdiler piyasalara. Şu an arttırmada bile genişlemeci bir politika devam ediyor Amerika’da. Bu bile euro-dolar paritesinin hafif yukarı yönlü gitmesini tetikleyebilecektir” dedi.

“TÜRKİYE, OYUN İÇİNDE OLURSA HIZLI BİR BÜYÜME TRENDİNİ YAKALABİLİR”

Sanayideki doğru yerlere doğru zamanda yatırımda bir radikal hamle gerektiğine vurgu yapan Erdoğan, “Ben, Amerika bazlı ciddi bir toparlanma olduğunu görüyorum. Bunun süreceğine de inanıyorum. Resesyon olasılığının çok düştüğünü ve bununda küresel likititeye katkı sağlayacağına inanıyorum. Türkiye’de aynı şekilde 2003’lerdeki Amerika etkisiyle rahatlamıştı. 2003’ten 2007’lere kadar hızlı bir büyüme ivmesi yakalamıştı. Şu andan itibaren eğer bu senaryo geçerli gibi ise düşünüyorum, Türkiye eğer Amerika’nın istediği bir yönde oyun içinde olursa hızlı bir büyüme trendini yakalabilir. Türkiye’ye döndüğümüzde, nasıl olabilir gibi bir durum var. Şu anda Türkiye ekonomisinde görünen, şok bir indirim olasılığıdır. Bu mevcut başkan devam etseydi, tahminler 100-150 bas puan, belki zorlarsa 200 bas puan idi. Devam etmediğine göre, acabalar arttı. Daha sert bir indirim oladabilir mi? Bu aynı anda nereye yansıdır? Dolar-TL’ye yansıdı. Dolarda ağaşıya gidecek gibi iken eğilim bir Merkez Bankası etkisi bir de son bir iki günde yaşanan diğer konularla bir anda hareket oldu. Bu etki, bence kapatıldı. Olasılık aslında aşağı yönlü. Fakat bu aşağı yönlü rekabet açısından pek de hoş bir durum değil Türkiye ekonomisi için. Merkez Bankası’nın 150 bas puan üstündeki bir indirimi doları hiç değilse aşırı inmekten kurtaradabilir. O da faydalı bir durum olabilir. Dileğimiz, Türkiye ekonomisinde faiz-enflasyon ve kur, üçünü birden aşağı çekecek bir yaklaşım oluşabilir ama buradaki eksik sanayideki doğru yerlere doğru zamanda yatırımda bir radikal hamle gerekir diye düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

imeak_dto_temmuz_30.jpg

4 BİN GEMİYE SCRUBBER TAKILDI

İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kalkınma planı olan On Birinci Kalkınma Planı’nın (2019-2023) denizcilik ile ilgili kısımlarında katılımcılara bilgiler verdi.

Daha sonra scrubber taktıran gemi sayısının 4 bine yaklaştığını ifade eden Kıran, “Yaklaşık olarak 4 bin gemi civarına ulaşmış durumda scruber takılan gemi sayısı. Bunun büyük bir çoğunluğu ham petrol tankerleri, cap size dediğimiz çok uzun süreli seyir yapan gemiler. Dolayısıyla benim şahsi gördüğüm, birçok armatör bekle-gör politikası. Belki mecburiyetten. Çünkü az bir maliyet değil buraya yatırım yapmak. Belki mecburiyetten, belki öyle tercih ettiği için bekle modunda. Fiyat farklarını takip ediyorlar. Açıkçası, fiyat farkının çok önemli bir husus olacağı aşikar. O kadar büyük bir yatırım yapmak mı, yoksa fiyat farkını vererek binde 5 kükürt yüklü yakıtı satın alıp yakmak mı, konusu herhalde armatörlerin değerlendirmek üzere bekledikleri en önemli kriterlerden birtanesi. Bununla ilgili bilgiler geldikçe paylaşacağım” dedi.

Odanın kurallarına herkesin uyması gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Kıran, geçtiğimiz günlerde Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin öncülüğünde düzenlenen etkinliğin de gayet verimli geçtiğini ve güzel bir toplantı olduğunu söyledi.

9 şubenin 109 etkinlikle 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı coşku ile kutladığını söyleyen Kıran, emeği geçenlere teşekkür etti.

imeak_dto_temmuz_28.jpg

“CANLI YAYIN KONUSUNDA ALTYAPIMIZ TAMAMLADIK”

Meclis toplantılarının canlı yayınlanması konusuna da değinen Kıran, “Gene abuk subuk konuşmalar yapılıyor gördüğüm kadarıyla. Buna bir pirim vermek gibi durumum söz konusu değil. Biz altyapımızı hazırladık. Oda kanalımız var DTO Plus. Üye olun, seyredin, YouTube kanalı. Altyapısı hazır. Ben açık söyleyeyim, TOBB’de bu konuyu yönetim kurulunda sorduğumda hiçbir odanın meclisinin canlı yayınlanmadığını, bunun meclis konuşmalarında menfi etkisi olacağını, negatif etkisi olacağını, insanları konuşmaktan uzaklaştıracağına dair bir öngörü olduğunu duydum. Bundan dolayı da bunda biraz yavaş hareket ettim. En son Yönetim Kurulu toplantımızda oylama yaptık. Oybirliği sağlayamadık. Çoğunluk yayınlanması kararı belirtmesine rağmen, görüş belirtmesine rağmen ben oybirliğiyle kararların alınması taraftarı olduğum için, oybirliği sağlayamadığımız için, bugün gündeme getirmedik. Önümüzdeki ay, biraz daha çalışılır, teknik altyapı hazır, düğmeye bassak, burayı yayınlayabiliriz. Ama ben burada bir hemfikir olalım istiyorum. Ondan sonra da zaten Meclis’e konuyu getirip onayınıza sunacağız. Yoksa burada 120 kişinin olduğu, meclis üyesinin olduğu, bu kadar basının olduğu yerde oturduğu yerden, ne konuşuyorlar orda, şeklinde yorumlar yapanları buradan şiddetle kınıyorum. Burada ne konuştuğumuz ortada, hepiniz biliyorsunuz. En fazla, birine telefon açarsın, ne konuştuğumuzu sorarsın, cevabını alırsın” açıklamasında bulundu.

foto-018.jpg

Haber ve Fotoğraflar: Mehmet ŞAHİNCİLEROĞLU - DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim