• BIST 9773.97
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 19 °C

İMEAK DTO Meclis Kararı ve DTO Disiplin Kurulu Kararı, yargıdan döndü!

İMEAK DTO Meclis Kararı ve DTO Disiplin Kurulu Kararı, yargıdan döndü!
İMEAK DTO Yönetim Kurulu Kararıyla, Disiplin Kurulu'na sevk edilen CYE Petrol A.Ş.'ye verilen KINAMA CEZASI, Ankara 8. İdare Mahkemesi tarafından İPTAL edildi.

Türk denizcilik sektöründeki gelişmelerin konuşulduğu, kamuoyuna kapalı DenizHaber Ajansı WhatsApp Grubu’nda, Ali Deniz Eraydın’ın paylaşımını, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclisine hakaret edildiği iddia edilerek, ceza verilmesi amacıyla Disiplin Kurulu’na sevk edilen CYE Petrol A.Ş’ye verilen KINAMA CEZASI, Ankara 8. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Temmuz-2019’da yapılan İMEAK DTO Meclis toplantısında, Disiplin Kurulu’nun gündemine taşıdığı CYE Petrol A.Ş.’ye KINAMA CEZASI isteği, Meclis üyeleri tarafından oylanarak kabul edildi

CYE Petrol A.Ş. Vekilleri, İMEAK DTO Meclis ve DTO Disiplin Kurulu Kararı’nın iptal edilmesi için TOBB Yüksek Disiplin Kurulu’na başvurdu. TOBB Yüksek Disiplin Kurulu, İMEAK DTO Meclis Kararı ve Disiplin Kurulu’nun verdiği kararları yerinde bularak CYE Petrol A.Ş.’nin başvurusunu reddetti.

Bu gelişmeler üzerine, TOBB Yüksek Disiplin Kurulu’nun kararının hukuka aykırılık teşkil ettiği iddiasıyla Ankara 8. İdare Mahkemesi’ne dava açan CYE Petrol A.Ş., İMEAK DTO Disiplin Kurulu ve TOBB Yüksek Disiplin Kurulu’nun aldıkları KINAMA KARARI’nı iptal ettirdi.

MAHKEME, GEREKÇELİ KARARINDA SUÇUN ŞAHSİLİĞİNE ATIFTA BULUNDU

Ankara 8. İdare Mahkemesi'nce görülen davada, Mahkeme Heyeti gerekçeli kararını açıklarken, suçun şahsiliği ilkesine atıfta bulunarak şunları kaydetti;

“CYE Petrol A.Ş. tarafından, İMEAK Deniz Ticaret Odası Disiplin Kurulu’nca 21.06.2019 günlü toplantıda verilen ve Oda Meclisince 11.07.2019 tarihinde kabul edilen kınama cezasına yapılan itirazın reddine ilişkin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yüksek Disiplin Kurulu'nun 03.10.2019 tarih ve 4989 no'lu kararının iptaline karar verilmesi istenmiştir.

5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanuna dayanılarak hazırlanan ve 02.03.2005 tarih ve 25743 sayılı Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Ticaret ve Sanayi Odaları, Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Deniz Ticaret Odaları Ve Ticaret Borsaları Üyelerine Verilecek Disiplin Cezaları Hakkında Yönetmeliğin "Disiplin suç ve cezaları" başlıklı 5. maddesinde; "... b) Kınama; mesleki tutum ve davranışlarında kusurlu sayıldığının ilgili üyeye bir yazıyla bildirilmesidir. Kınama cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:

1) Üyesi olduğu odanın, borsanın veya Birliğin itibarını zedeleyici asılsız yayında veya eylem ve işlemde bulunmak,.." düzenlemesine yer verilmiştir.

Dava dosyasının incelenmesinden; davacı şirketin yetkilisi olan Ali Deniz Eraydın'ın şahsi cep telefonundaki Whatsapp uygulaması üzerinden oda üyelerinin bulunduğu Whatsapp grubunda, daha önce hakkında İMEAK DTO Disiplin Kurulunca ceza verilen Mustafa Muhtaroğlu’nun cezasının Oda Meclisince onaylanmaması üzerine “DTO Meclis Disiplin Kurulunun bu kararını onaylamayarak, aklayarak, yapılan haksızlığı, memura yapılan tehdidi onaylamıştır. Bu rezaletin mimarlarının temsil ettikleri kurumu itibar kaybına uğrattıkları düşüncesindeyim, edepsizleri kendi sığ çıkarları için aklayan sorumsuz kurum” ifadeleri sebebiyle Oda Yönetim Kurulunca davacı CYE Petrol Ticaret Anonim Şirketi hakkında disiplin soruşturması açılmasına karar verildiği ve kararın Disiplin Kuruluna gönderildiği, Disiplin Kurulunca yapılan inceleme sonucunda davacı şirket hakkında Oda ve Borsa Üyelerine Verilecek Disiplin ve Para Cezaları İle Disiplin Kurulu ve Yüksek Disiplin Kurulu Hakkında Yönetmeliğin 5/b-1 bendi uyarınca İMEAK Deniz Ticaret Odası Disiplin Kurulunca 21.06.2019 günlü toplantıda verilen ve Oda Meclisince 11.07.2019 tarihinde kabul edilen kınama cezasına davacı şirket tarafından yapılan itirazın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yüksek Disiplin Kurulu'nun 03.10.2019 tarih ve 4989 no'lu kararı ile reddi üzerine bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır. Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline, kararın tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne istinaf yolu açık olmak üzere, 04/06/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.” 

KINAMA OLAYI VE SONRASI NASIL GELİŞTİ?

17 Nisan 2018 tarihinde Liberya bayraklı MSC CLAUDIA isimli konteyner gemisine yakıt vermek üzere Ambarlı Liman Bölgesine intikal eden Energy Petrol'e ait DEMRE 3 isimli yakıt barcı, Ambarlı Liman Başkanlığı'nın denetiminde, ARPAŞ yetkilileri tarafından kontrol edilmek istendi.

Ancak Energy Petrol Şirketi yetkililerinin, "ARPAŞ'ın buna yetkisi yoktur" diyerek reddetmesi üzerine, ARPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Altan Köseoğlu'nun talimatıyla DEMRE 3 isimli akaryakıt barcı, MSC CLAUDIA isimli konteyner gemisine yakıt ikmali yapamadı. 

Bu gelişen olaylar üzerine, Energy Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Muhtaroğlu, Ambarlı Liman Başkanlığı'nda görevli Denetim Şefi Coşkun Kuzu'yu arayarak, "Bu olaylara acil müdahale et. Etmezsen 24 saat içinde kendini Van'da bulursun, ben Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesiyim" diyerek tehdit ettiği ve Altan Köseoğlu’na da hakaret ettiği kaydedildi.

Bu nahoş gelişmelerin akabinde, İMEAK DTO Disiplin Kurulu’na yapılan şikayet üzerine, Energy Petrol ve Yetkilisi Mustafa Muhtaroğlu’na UYARI CEZASI verilmesi, ODA MECLİSİ’ne tavsiye edildi.

Disiplin Kurulu’nun UYARI CEZASI tavsiyesi Meclis gündemine geldiği gün bir konuşma yapan Mustafa Muhtaroğlu, yaptıklarının yanlış olduğunu kaydederek, o dönem ARPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı olan Altan Köseoğlu ve Ambarlı Liman Başkanlığı'nda görevli Denetim Şefi Coşkun Kuzu’dan özür dileyerek, verilen cezayı kabul ettiğini söyledi

Ancak, Mustafa Muhtaroğlu’nun suçu kabul etmesi ve muhataplarından özür dilemesine rağmen, Disiplin Kurulu’nun tavsiyesi ile UYARI CEZASI istemi, İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran’ın müdahalesiyle, ODA MECLİSİ tarafından reddedildi.

ALİ DENİZ ERAYDIN, KARARA TEPKİ GÖSTERDİ!

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclisi’nde yapılan oylama sonrası Disiplin Kurulu’nun Mustafa Muhtaroğlu’na UYARI CEZASI’nın ODA Meclisi'nde reddedilmesi nedeniyle, DenizHaber Ajansı WhatsApp Grubu’nda bir paylaşımda bulunan Ali Deniz Eraydın; DTO Meclis Disiplin Kurulunun bu kararını onaylamayarak, aklayarak, yapılan haksızlığı, memura yapılan tehdidi onaylamıştır. Bu rezaletin mimarlarının temsil ettikleri kurumu itibar kaybına uğrattıkları düşüncesindeyim, edepsizleri kendi sığ çıkarları için aklayan sorumsuz kurum diyerek tepkisini gösterdi.

TEMMUZ -2019 MECLİSİ’NDE KONUŞAN LEVENT KARAÇELİK'İN ÖNGÖRÜSÜ ÇIKTI

CYE Petrol A.Ş.’ye KINAMA CEZASI verilmesi için Temmuz 2019 Meclis toplantısında kürsüye gelerek, kararın doğruluğunu savunan Disiplin Kurulu Başkanı Fatih Yıldız’a cevap veren Levent Karaçelik, cezaların şahşiliği olduğunu belirterek, CYE Petrol A.Ş.’ye verilecek bir cezanın iptal edileceğini belirtmişti.

Levent Karaçelik, Temmuz -2019'da gerçekleşen İMEAK DTO Aylık Meclis toplantısnda yaptığı konuşmada; “Fatih Bey’in yaptığı konuşma hukuk ve kurallar açısından saçma sapan, hiçbir şekilde elle tutulacak bir konuşma değil. İki şirketin siyasi rakip olması ne demek? Meclis kürsüsünden böyle bir konuşma olabilir mi? İki firmayı siyasi rakip ilan edip disiplin cezasına sebep olacak duruma getireceksiniz. Böyle bir durum olabilir mi? Bu ifadeye teessüf ederim. Böyle bir ifadeyi ilk defa duydum. Buraya ifade ve fikir özgürlüğünü savunmak için çıktım. Ben CYE Petrol tarafından yakıt parası ödenmediği için gemisi haczedilen bir armatörüm. Buraya CYE Petrol'ü savunmak için değil, hukuku savunmak için çıktım. Oda böyle uygulamalara alet edilmemelidir. Cezalar şahsidir. Hakaret takibe bağlı bir suçtur. Hakaret edilen kişi suç duyurusunda bulunursa bu suç takip edilir. Mustafa Muhtaroğlu, suç duyurusunda bulundu mu? Odanın bu olaylarla ne ilgisi var? Yarın sizin Genel Müdürünüz meclis üyelerinden birine hakarette bulunursa şirketinin cezalandırılmasını mı isteyeceğiz? Nerede kaldı cezaların şahsiliği? Deniz Bey’in lafları nedeniyle CYE Petrole ceza veremezsiniz. Bu yapılırsa hukuk dışı bir karar olur. Bu karar TOBB Disiplin Kurulundan geri döner. Böyle bir durumda Deniz Ticaret Odası Disiplin Kurulu ve Meclisin ayıbı demektir. Hukuki, adil, herkesin vicdanına sığdırabileceği bir karar alınmalıdır. Meclis’ten disiplin kararının reddedilmesini bir daha böyle tekliflerin meclise getirilmemesini rica ediyorum” diyerek, adeta bu kararın iptal edileceğini o günden öngörmüştü.

İMEAK DTO YÖNETİM KURULU, BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ

CYE PETROL A.Ş. Ceo’su Ali Deniz Eraydın’ın kamuoyuna kapalı DenizHaber Ajansı WhatsApp Grubu’ndan yaptığı paylaşım üzerine, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu, bir karar alarak, İMEAK DTO Meclisi’ne hakaret edildiği iddiasıyla CYE Petrol A.Ş. ve Ali Deniz Eraydın’ın cezalandırılması için İMEAK DTO Disiplin Kurulu’na başvuruda bulundu.

Kurulduğu günden bu yana ilk kez bir üyesini Yönetim Kurulu Kararı ile Disiplin Kurulu’na veren Tamer Kıran Başkanlığı’ndaki İMEAK DTO Yönetimi, kendi üyesini cezalandırılması istemiyle Disiplin Kurulu’na sevk etmesi, İMEAK Deniz Ticaret Odası tarihine, bir ilk olarak geçti.

cye_1.jpgcye_2.jpgcye_3.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim