• BIST 9702
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 29 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 22 °C

İMEAK DTO Kasım Ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi

İMEAK DTO Kasım Ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi
İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın Kasım Ayı Meclis Toplantısı, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Turagay, denizcilik sektörüne ilişkin “Ticaret Bakanlığı olarak bizler elimizden gelen desteği vereceğiz” dedi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay konuk olarak katıldı.

Turagay, Ticaret Bakanlığı olarak denizcilik sektörünün ne kadar önemli olduğunun ve Türkiye ekonomisi için ne kadar büyük katkıda bulunduğunun farkında olduklarını söyledi.

Dünya ticaretinin yüzde 84’ü, Türkiye dış ticaretinin yüzde 89’unun deniz yoluyla yapıldığını, dünyada 15. sırada yer alan bir filoya sahip olduğumuzu kaydeden Turagay, “28.5 milyon DWT’luk bir kapasitemiz var. 180 limanımız 80 tersanemiz var. Tersanelerimize bu yıl 151 sipariş olmuş dünyada 4. sırada yer almış. Bunları hep gurur verici rakamlar. Bu rakamlar, Türkiye ekonomisi,  Türkiye dış ticareti için ne kadar önemli olduğunuzu açıkça ortaya koyan rakamlar. Ticaret Bakanlığı olarak bizler de elimizden gelen desteği göstereceğiz” dedi.

imeak_dto_3-008.jpg

YÜZDE 5’LİK BÜYÜME RAKAMLARI

Türkiye’nin 2018 yılını 168 milyar dolar ihracat, 223 milyar dolarlık ithalat ile kapattığını belirten Rıza Turagay, şunları söyledi:

“2019 yılı zor bir yıldı. Çünkü 2018 yılının Ağustos ayında yaşadığımız büyük bir atak vardı. Hepimiz biliyoruz; Türk ekonomisinin çökertilmesine dönük atılmış bir adım vardı. Ama Sayın Cumhurbaşkanımızın, Hükümetimizin, Sayın Bakanlarımızın dik duruşuyla çok önemli mesafeler kat ettik. Merkez Bankası’nın gösterge faiz oranı yüzde 24’lere kadar çıkmıştı. Son 3 ayda 1000 baz puan azalarak yüzde 14’e geriledi. Enflasyon, tüketici enflasyonu yüzde 25’lere çıkmıştı, bugün itibarıyla yüzde 8,5’lara geriledi. Bunlar az başarılar değil.  Cari işlemlerde 12 aylık dönemlerde 5.1 milyar dolarlık fazla verdik. Bir yandan enflasyon gerilerken, kurda bir istikrar sağlandı. Ve faiz oranlarında da bu kadar önemli miktarda gerileme olmasına rağmen kurlarda bir artış söz konusu olmadı. Bunlar hep başarılar ve bu başarıların arkasında Sayın Cumhurbaşkanımızın, Hükümetimizin, Sayın Bakanlarımızın dik duruşu ve tabii ki siz sanayicilerimizin, ihracatçılarımızın, iş insanlarımızın çok büyük emeği, çabası, gayreti vardı. Sabah, akşam herkes çalıştı ve Türkiye’nin düzlüğü çıkması için adımlar atıldı. Şu anda bir dengeleme dönemindeyiz. İnşallah önümüzdeki dönemde Türkiye 2020 yılından başlamak üzere yüzde 5’lik büyüme rakamlarına yeniden kavuşacak.”  

Bu yılın ilk 10 ayında 148 milyar dolar ihracat olduğunu belirten Turagay, “Geçen seneyle karşılaştırdığımızda yüzde 2,06’lık bir artışımız söz konusu. İthalatımız yüzde 13 civarında düştü. 172-173 milyar dolar civarında gerçekleşti. Dış ticaret açığımız 55 milyar dolarlardan 23-24 milyar dolarlara geriledi. Bunlar az başarılar değil. Unutmayın dünya ticaretinin zor günler geçirdiği bir dönemde biz bu sıkıntıları atlatmayı başardık” diye konuştu.

imeak_dto_2-011.jpg

17 HEDEF PAZAR

Dünyanın en büyük ithalatçısının ABD olduğunu, bu ülkenin yılda 2,4 trilyon dolar ithalat yaptığını kaydeden Turagay, “Türkiye’nin ABD’ye ihracatı ise 8,4 milyar dolar… ABD’nin toplam ithalatı içerisinde Türkiye’nin payı binde 4… Dolayısıyla ABD gibi büyük pazarlar önümüzdeki dönemde bizim için temel hedef pazarlar olacak. Biz ihracat master planını açıkladık. Onun içerisinde 17 ülke,  5 sektör var. Bu 17 ülke içerisinde ABD de var, Çin de var. Yani dünya ticaret savaşları dünya ekonomisini etkileyebilir ama biz doğru stratejileri uygulayıp, doğru politikalarla, iş insanlarımızın da o girişimci ruhunu bir araya getirebilirsek dünya ticaretinden aldığımız pay, ihracatımız ve ekonomimiz buna paralel olarak gelişir, daha da kuvvetli hale gelir” açıklamasında bulundu.

imeak_dto_9.jpg

SEKTÖR SORUNLARI İLGİLİ BAKANLIKLAR VE KURUMLARA İLETİLDİ

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran da yurtta ve dünyadaki ekonomik gelişmeleri değerlendirerek denizcilik sektörüne ilişkin son rakamları paylaştı.

Müşterek Meslek Komite toplantılarına verdiği önemi dile getiren Kıran, Mart ayındaki 3. toplantının çalıştay şeklinde gerçekleştirildiğini, Mart ayından sonra komiteler tarafından belirlenen sorunların Oda sekretaryası tarafından derlendiğini ve bakanlıklara göre tasnif edildiğini kaydetti.

Kıran, “Sorunlarımız ilgili bakanlıklara, kurumlara iletildi. İlettiğimiz tüm konuları yakından takip ediyoruz. Ticaret Bakanlığımız ile ilgili konuları bugün ziyaretimize gelen Sayın Bakan Yardımcımız Rıza Tuna Turagay Bey’e bir kez daha anlatma fırsatım oldu. Sorun teşkil eden konuları içeren bir dosyayı da tekrar kendisine sundum. Sayın Bakan Yardımcımıza ilgileri dolayısıyla huzurlarınızda tekrar teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum” dedi.  

imeak_dto_7.jpg

YETKİLİLERLE SONUÇ ODAKLI TOPLANTILAR

Yapılan çalışmalar neticesinde doğal olarak en çok konunun Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile ilgili olduğunu gördüklerini anlatan Kıran, “Bakanlık yetkililerini Odamıza davet ettik. Sağ olsunlar bizleri kırmadılar. İlk toplantımızı 18 Ekim Cuma günü yaptık. Toplantıya, Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Sayın Ahmet Selçuk Sert, Deniz Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Sayın Yılmaz Taşçı, Kıyı Emniyeti Genel Müdür Yardımcısı Sayın Mustafa Bankaoğlu ve ilgili daire başkanları teşrif ettiler. Çok verimli bir toplantı yaptık. Aynı toplantıyı geçtiğimiz pazartesi günü,  ikinci kez gerçekleştirdik. Bakanlığımıza ilettiğimiz tüm sorunları ele alma imkanımız oldu. Toplantıları, dostlar alışverişte görsün diye değil, sonuç odaklı yapmak için gayret sarf ettik. Pek çok sorunu da kolaylıkla aşabileceğimizi gördük. Önümüzdeki günlerde yapacağımız üçüncü bir değerlendirme toplantısı ile inşallah son noktayı koyacağız. Ben, sorunlarımıza gösterdikleri yakın ilgiden dolayı Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Mehmet Cahit Turhan’a, iki toplantımıza da katılan Sayın Ahmet Selçuk Sert, Sayın Yılmaz Taşçı ve Sayın Mustafa Bankaoğlu olmak üzere tüm bakanlık bürokratlarımıza en içten dileklerimle teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

imeak_dto_1-011.jpg

Toplantının sonunda İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran ve İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır tarafından Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay’a plaket takdim edildi.

Öte yandan, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Meclis toplantısı öncesinde İMEAK DTO’da açılan “Osmanlı Donanmasında Kadırga ve Kalyonlar” temalı “Sırdan Sırmaya Donanma-yı Hümayun” sergisini gezdi.

imeak_dto_8.jpgimeak_dto_5-004.jpgimeak_dto_4-008.jpgimeak_dto_6-001.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim