• BIST 9530.47
  • Altın 2471.662
  • Dolar 32.4652
  • Euro 34.6889
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 18 °C

İMEAK DTO İzmir'den kruvaziyer turizmine karşı marina önerisi!

İMEAK DTO İzmir'den kruvaziyer turizmine karşı marina önerisi!
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Ocak ayı meclis oturumunda kent turizmi masaya yatırıldı. Başkan Öztürk iptallerle sarsılan kruvaziyere turizmine alternatif olarak yat turizmini yönlenilmesi gerektiğini söyledi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Ocak ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. Meclis oturumunda deniz ticaret piyasasındaki hareketlilikler ve büyük kan kaybı yaşayan İzmir turizmi, beraberinde de yaşanan kruvaziyer turları iptalleri masaya yatırıldı.

TİCARET DENİZİ ÖLÜM DENİZİ OLDU

İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, terör olaylarının bir an önce son bulmasının gerekliliğini dile getirirken, mülteci facialarına da değindi ve “Bölgemizdeki çatışma ülkemizdeki gelişmeleri değerlendirdiğimizde Suriyeli mültecilerin dramı hepimizin yüreklerini yakıyor. Ticaret denizi olan Ege, ölüm denizi haline dönüştü. Umarız artık bu ölümler bir an önce son bulur” dedi.

KOCAOĞLU İLE TURİZM ZİRVESİ

2015 yılını kayıpla kapatan kent turizminde 2016’da da gidişatın iyi olmadığını söyleyen Öztürk, Türkiye genelinde yaşanan terör olayları gerekçe gösterilerek iptal edilen kruvaziyer seferleri sonrasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile bir turizm zirvesi gerçekleştirdiğini söyledi.

Almanya’da düzenlenen Boot Düsseldorf 2016 Fuarı’nın ardından Kocaoğlu ile görüşen Öztürk, “Kruvaziyer sektörünün en önemli buluşması olan Miami Kruvaziyer Fuarı’nda bu yıl da yerimizi alacağız. Kruvaziyer turizminde bugünden yapılacak çalışmanın sonucu ancak iki yıl sonra alınabiliyor. Dolayısıyla tanıtıma ara vermeden devam etmek zorundayız. Bu konuda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız da dün önemli bir toplantı düzenledi. Orada kruvaziyer turizmindeki iptaller sonrası yapılacaklar ele alındı. İnşallah Boot Düsseldorf ve sonrasında Miami Kruvaziyer Fuarı ve yapılacak diğer çalışmalar turizme bir nebze de olsa bereket getirir” diye konuştu.

YATIRIMLARA SAHİP ÇIKMAMIZ LAZIM

Tarihi İpek Yolu projesinin yeniden canlandırılması konusunda Türkiye’nin elindeki fırsatları değerlendirmesi gerektiğini dile getiren Öztürk, “Yanı başımızdaki bu özelleştirme, İzmir Alsancak Limanı’nın ve Kuzey Ege Çandarlı Limanı’nın ihalesinin ne kadar önem taşıdığını da gösteriyor. İzmir olarak bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz. Şehrimizin ileri gitmesi için gerek yolcu ve yük limanları gerekse yat limanları yatırımlarına sahiplenmeliyiz” şekliden konuştu.

NAVLUNDA 35 YILIN EN DÜŞÜĞÜ

Dünya piyasasındaki dalgalanmaların Türkiye’ye olan etkisi hakkında konuşan Öztürk, navlunda son 35 yılın en büyük düşüşünün yaşandığını söyledi. Öztürk,” Küresel piyasalardaki sert dalgalar, ilk önce denizciliği etkiliyor. Denizcilik uzmanları, Kuzey Atlantik’te seyir halinde yük gemisinden çok, limanlarda demir atmış, boşta bekleyen gemi olduğunu belirtiyor. Dökme kuru yük navlunları için en önemli gösterge olan Baltık Kuru Yük Endeksi, 22 Ocak’ta 354 puan ile 35 yılın en düşük seviyesinde. Borcunun ancak faizini ödeyebilen ve ‘zombi gemiler’ olarak nitelendirilen gemi sayısının arttığı ifade ediliyor. Gemi kiralama fiyatları o kadar düştü ki, bir Capesize dökme yük gemisinin günlük kirası, bir Ferrari F40’ın günlük kirasının üçte birinden daha az.” ifadelerini kullandı.

Çin’de durgunluk olduğu sürece denzicilikte kriz mutlaka yaşanacaktır. Ana sebep Çin’dir.  Bunun ile ilgili önlem almamız lazım. Biz sadece bir yere bağlı kalmamalıyız. Bizim limanlarımızın büyük bir bölümü Rusya stoklarıyla çalışıyor. Rusya ile bir keriz yaşandığında bir kriz yaşanıyor. Mutlaka bir B, C planımızın olması lazım.  Turizmde Antalya Ruslara yatırım yaptı. başka ülkelere açılamadık”

KRUVAZİYER 1 VERİYORSA, YAT TURİZMİ 30 VERİYOR!

Meclis üyeleri tarafından yat turizminde Amerika bayraklı yatların, terör güvenliği gerekçesiyle Türk sularını terk etmeleri uyarısı geldiğine dair sorusuna Başkan Öztürk yanıt verdi. Söz konusu uyarının gerçek olmadığını söyleyen Öztürk, kruvaziyer turizmindeki düşüşe karşın yat turizminde daha fazla kazancın olduğunu ifade ederek,” Turizmin her şekli bizim için çok önemli. Kruvaziyere bu kadar önem veriyoruz ama bir kruvaziyer yolcusunun bıraktığının 30 katını yat turizmi veriyor. Yat turizmine önem vermemiz gerekiyor. Bölgede 43 tane turizm işletmeli marina var. Her biri yüzde 110 kapasiteyle çalışıyor. Düşmesi mümkün değil. Burada yat turizmini yapan yabancılar Türkiye’yi zaten tanıyor. Anlatılanların bir abartıdan kaynaklanıyor.  Yatırımları devam ettirmemiz lazım. Daha çok tekne çekmemiz lazım” dedi.

ANKARA’DAKİ BİNALİ YILDIRIM RÜZGARINI İYİ KULLANALIM

Meclis gündeminde MSC’nin iptal kararı hakkında konuşan DTO İzmir Başkan Yardımcısı ve MSC Operatör Sorumlusu Savaş Ercan, “Biz kruvaziyerde hep bir politikamız olması gerektiğini söyledik. Bunu biz rakam sıfırken de söyledik, 500 binken de söyledik. Ama bu düşüş bizim çalışmalarımızı kırmayacaktır. Ankara’da Binali Yıldırım gibi bir rüzgar var onu iyi değerlendirmemiz lazım. Ülke olarak bir düşüşteyiz. Artık şapkayı önümüze koyma zamanımız gelme zamanı geldi. Biz hep şunu söyledik, ‘nasıl olsa gelecekler’ biz gelenlerle yetinmek mi istiyoruz; yoksa daha fazla turist çekmek m?  Biz oda olarak tüm şirketlerimizin fikrini değiştireceğimize inanıyorum. Bunu bir sendeleme olarak görüyorum. Bu sendelemeden güçlü olarak çıkacağız. Kruvaziyeri ülke ister, şehir ister. İzmir daha çok ister daha çok olur” şeklinde konuştu.

izmir-dto.jpg

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim