• BIST 9044.89
  • Altın 2884.746
  • Dolar 34.2259
  • Euro 37.5884
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 13 °C

İMEAK Deniz Ticaret Odası Olağan Meclis Toplantısı gerçekleşti

İMEAK Deniz Ticaret Odası Olağan Meclis Toplantısı gerçekleşti
İMEAK Deniz Ticaret Odası Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın da katılımı ile gerçekleşti.

İMEAK DTO Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu başkanlığında gerçekleşen toplantıya, toplantı zabıtlarının onaylanması ve İMEAK DTO Hesapları İnceleme Komisyonu Başkan Yardımcısı Bülent Şener’in İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın 2016 Haziran ayına ilişkin nizam ve hesaplarını meclis üyelerine sunmasıyla başlandı. 

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu,TOBB Denizcilik Meclisi Başkanı Erol Yücel, Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği Başkanı Recep Düzgit, Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, İMEAK Yönetim Kurulu Üyesi Faruk ​Okuyucu, Balıkçılık Meslek Komitesi Başkanı Murat Kul, Gemi Brokerleri Derneği Genel Başkanı Şinasi Onur, GYİD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Deniz Eraydın, Türkiye Denizcilik Federasyonu Başkanı Erkan Dereli, Türk Deniz Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sualp Ömer Ürkmez, Gemi Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Gökalp ile birçok sektör temsilcileri katıldı.

'EKONOMİK İSTİKRARA KAVUŞMAMIZ LAZIM'

Sonrasında kürsüye çıkan Türkiye Denizcilik Meclisi Başkanı Erol Yücel ise konuşmasına ekonomik krizlerin denizcilik sektörünü olumsuz yönde etkilediğini, istikrarlı yapılarının sarsılabilirliğinden bahsederek başladı. 2008 yılından beri denizcilik krizi yaşadığımızı vurgulayan Yücel, denizcilik piyasasının saygınlarına büyük sorumluluk düştüğünü belirtti.

Erol Yücel, deniz ticaret filosunun temellerini oluşturan kararnameden bahsetti: ‘31 Aralık 1974 yılında hükümet 9245 sayılı bir kararname çıkartmıştır. 15 Ocak’ta resmi gazetede yayınlanan bu kararnameyle bugünkü deniz ticaret filosunun temelleri atılmıştır’ dedi.

Yücel "1980 yılına kadar Türkiye ihracata ve milli savunmanın ihtiyacına döviz ayırabilmiştir. Son yıllarda gündemimizde 2023 yılı hedefi mevcut. İhracatımızı 500 milyar dolara çıkaracağımıza dair söylemler var" diye konuştu. İhracatın ne derece önemli olduğundan bahseden Yücel, Cumhuriyet’in ilanının denizcilik açısından önemli olduğunu söyledi.

'KOSTER FİLOSUNUN ÇOK YAŞLI OLDUĞUNU BİLMEMİZ GEREKİYOR'

Türkiye Denizcilik Meclis Başkanı Erol Yücel "Koster filomuzun da artık 30 yaşının çok üzerinde olduğunu, çok yaşlandığını bilmemiz gerekiyor. Hükümetimiz  ve meclisimiz biliyor. Bununla ilgili torba kanununa yer verilmiş fakat işlerliği olmayan bir kanun çıkarılmış vaziyette. Sonuç olarak baktığımızda ise, biz hala Türk Koster Filosu’nu yeniliyebilmiş değiliz. Gemi inşa sanayimize de çok büyük önem vermemiz gerekiyor. Eğer koster filosunun bu projesini uygulamaya koyarsak Türk gemi inşa sanayisine de ciddi bir hareket kazandıracağız. Bu bazda bizim Türk Armatörler Birliği olarak, Koster Armatörleri Birliği’nin ve aynı şekilde Türk loydu dahil diğer tüm kurumlarıyla birlikte yaptığımız ciddi bir çalışma var. Bizim yaptığımız bu çalışma çeşitli nedenlerle uygulamaya geçirilemedi’ dedi.

Erol Yücel, konuşmasını Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı'na seslenerek; ‘Koster filosunun yeniden yapılandırma projesini harekete geçirebilirsek yalnızca, koster armatörü değil aynı zamanda tersane, aynı zamanda diğer armatörlere de hizmet edecektir. Piyasaların düzelebilirliğini, denizciliğin bu krizden çıkabileceği hakkında son günlerde olumlu yönde gelişme var. Benim kanaatim bir iyileşme başlayacaktır ama gerçek anlamda daha iyi olabişmesi için 1 - 2 senelik süreye daha ihtiyaç bulunmaktadır" diyerek sözlerini tamamladı.

ALİ DENİZ ERAYDIN: GEMİLER 350 MİLYON TON YAKIT TÜKETİYOR

Erol Yücel'den sonra söz alan Gemi Yakıt İkmalcileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Deniz Eraydın gemi taşımacılığına dikkat çekti. Eraydın, “Dünya’da 100 bin civarında gemi her yıl 11 milyar ton civarında mal taşımaktadır. Bu gemilerin 60 bine yakını uluslararası sefer atmaktadır. Bu faaliyetlerini sürdürürken gemiler 350 milyon ton civarında yakıt tüketmektedir. Türk Boğazları dünyadaki sekiz stratejik dar boğazlardan birisidir. Türk Boğazları'ndan her yıl 50 bin civarında gemi geçmektedir. Bizim için önemli olan limanlar, boğazlar ve kıyılarımızdan bitişinden geçen bu uluslararası trafiğinden biz ne kadar pay alabiliyoruz” dedi. Esas konuların kılavuz kaptan uygulamasının yabancı gemilere yakıt ihmali yapan tankerler olduğunu belirten Eraydın, bunların tekrar gözden geçirilmesini talep etti.

BAŞARAN BAYRAK: İHRACATIMIZ AZALDI

Daha sonra kürsüye gelen Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, 65. Hükümetin bakanlığa ve hükümete başarılar temennisinde bulunarak sözlerine başladı. Bayrak, “Gemi ve Yat ihracatı geçen yıl 1 milyar 30 milyon dolar olarak kapatmıştık. Bu yılın ilk 6 ayı ise 366 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam önceki yıllara göre kıyasladığımızda yüzde 17.4 bir azalışa tekabül etmektedir. Açıkça ifade etmek gerekirse bu gidişat 2023 ihracat hedeflerinden hayli uzaktadır. Bazı konularda çözüm bekleyen sorunlarımız var. Bu çözüm bekleyen konularda desteklerinizi bekliyoruz” dedi.

‘ACİL OLARAK YENİ TEKNOLOJİLERE UYUM SAĞLAMAMIZ GEREK’

İMEAK Gemi Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Gökalp, yan sanayinin çalışma hususuna değindi. ‘Bir geminin inşasında, hurdadan tamir aşamalarında her türlü ekipmanı sağlarız ve üretiriz’ diyen Gökalp, acil olarak yeni teknolojiye uyum sağlamamız gerektiğini de sözlerine ekleyerek kürsüyü Dentur Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Morgül’e bıraktı.

‘TOPLU TAŞIMALARIN SERVİS ÜCRETLERİNİN KDV ORANLARI DÜŞÜRÜLSÜN’

Dentur Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Morgül, kürsüde İstanbul’a çok katkı sağlayacağını düşündüğü ‘Martı’ projesini anlattı. Bu projeyi desteklediklerini belirten Morgül, sektörel olarak sıkıntıların olduğunu da vurguladı.

Şenol Morgül ‘Kabataş’ta hizmet veren Dentur Avrasya Şirketi’ni günde yaklaşık 17 bin kişiyi Kabataş’tan Üsküdar’a taşıdığını belirterek, bu konuyla ilgili yaşanılan sıkıntılarda çözüm için bir Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Araslan'dan destek istedi

İstanbul’daki toplu taşıma kullanımının yüksek olduğunu söyleyen Şenol Morgül, toplu taşımalar için KDV oranının kaldırılmasını eğer KDV oranı kaldırılamıyorsa servis ücretleri gibi yüzde 8'e çekilmesini istedi. İkinci sorun olarak 49 metre boyundaki yeni gemiler için istenen personel sayısında, yüksek maliyetlerden dolayı azaltılması gerektiğini söyledi. 

Kürsüye çıkan Türkiye Denizcilik Federasyonu Başkanı Erkan Dereli, Bakan Ahmet Arslan’a yeni görevinde başarılar dileyerek sözlerine başladı. Konuşmasının iki bölümden oluştuğunu söyleyen Dereli, denizcilik bayramı ve 65.Hükümet’in programıyla ilgili konuşacağını belirtti.

‘KABOTAJ KANUNU ADETA BİR DEVRİMDİR’

Türkiye Denizcilik Federasyonu Genel Başkanı Erkan Dereli yaptğı konuşmada; "Kabotaj Kanunu 400 yıl emperyalist güçler tarafından sömürülen Osmanlı İmparatorluğu’nun ve Türkiye Cumhuriyeti’nin yabancılara tanınan bu hakkı ortadan kaldıran bir Rönesans hareketi, adeta bir devrimdir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe giren Kabotaj ve Denizcilik Bayramı’yla birlikte Türk vatandaşların, Türk limanlarında deniz ticareti yapılmasını sağlayıp endüstriye katkıda bulunulmasının yolunu açmıştır" dedi.

Son yıllarda Kabotaj Bayramı’nın layıkıyla kutlanmadığını söyleyen Erkan Dereli, tören kutlamalarıyla ilgili yönetmeliği örnek vererek Kabotaj Bayramı’nın sıradanlaştığını belirtti.

Türkiye Denizcilik Federasyonu Başkanı Dereli, Barbaros Meydanı’nda bir vali yardımcısıyla Atatürk Anıtı’na çelenk koymayla etkinliğin gerçekleştiğini ve bu konuya uzak kalındığından yakındı. Kabotaj Bayramı için ilgili tüm kuruluşların kamu spotları için gerekli katkılar yapmasını, radyolarda çeşitli duyurular yapılmasını, pankartların asılması ve kamuoyu oluşturulması gerektiğini söyledi.

‘GÜÇLÜ DENİZCİLİK, GÜÇLÜ EKONOMİ, GÜÇLÜ TÜRKİYE’

1989 yılında Kabataş’ta ve Denizcilik Müzesi’nin önünde ‘Güçlü denizcilik, güçlü ekonomi, güçlü Türkiye’ adlı pankartı astıklarını belirten Erkan Dereli, ikincisini 18 Mart 2016’da gerçekleştirilen Türkiye Denizci Sivil Toplum Kuruluşları Çalıştayı’nda bu sloganın kullanıldığını söyledi. 

Dereli, 65. Hükümet Programı’nda, ‘Taşımacılıktan lojistiğe dönüşüm’ adlı proje gerçekleştirilirse denizciliğin önünün açılacağını vurguladı.

foto-galeri̇-004.jpg

Haber: Buse ÜRGİR- Büşra IŞIK/ Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim