• BIST 9016.2
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 21 °C

İMEAK Deniz Ticaret Odası Müşterek Meslek Komiteleri Meclis Toplantısı yapıldı

İMEAK Deniz Ticaret Odası Müşterek Meslek Komiteleri Meclis Toplantısı yapıldı
Oturum Başkanlığını Metin Kalkavan'ın üslendiği İMEAK Deniz Ticaret Odası 6. Müşterek Meslek Komiteleri Meclis Toplantısı Ataköy Sheraton Oteli Balo Salonu'nda yapıldı.

İMEAK Deniz Ticaret Odası 6. Müşterek Meslek Komiteleri Meclis Toplantısı Ataköy Sheraton Oteli Balo Salonu'nda yapıldı.

Metin Kalkavan'ın Başkanlığı'nda yapılan toplantıya, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Baknalığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Mehdi Gönülalçak, Kıyı Yapıları ve Tersaneler Genel Müdürü Hızırreis Deniz, Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli, İstanbul Liman Başkanı Muhammed Erdoğan, TOBB Başkan Vekili Halim Mete, Türk Armatörleri Birliği Başkanı Bedri İnce, Gemi ve Yat İhraçatcıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Çakır ve Meslek Komite Üyeleri katıldı.

Her meslek komitesinden bir meclis üyesinin konuşmacı olarak sektörün sorunlarını anlatması kararı verilriken, her konuşmacı 3 dakika konuşma yapacak.

Toplantıda söz alan İlker Meşe, ilk konuşmacı olarak kürsüye çıktı. İlker Meşe, Koster Projesi, Stajerlerin sorunları ve yürürlüğe giren yeni yönetmelikler konusunda bilgileri aktardı.

Daha Sonra kürüsye gelen Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, Mart ayında gemi ve yat ihracatında rekor kırıldığını belirterek 90 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştiridiğini kaydetti. Geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 69 artış olduğunu kaydeden Başaran Bayrak, 5 Nolu Meslek Komite Üyesi olarak, tersane kiraları konusunda bazı sıkıntılar olduğunu belirterek bu konuda gerekli çalışmalar yapılmasını istedi. 

43 Nolu Meslek Komiteleri Başkanı Mahmut Aydın acenteların sorunlarının olmamasının sebebinin iş olmamasından kaynaklandığını belirterek, sektörde krizin devam ettiği söyledi. Sektördeki krizin bir tufana dönüştüğünü ifade eden Mahmut Aydın, tersanelere devlet tarafından desteklenmesini gerektiğini belirtti.

İMEAK DTO Bodrum Şube Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, gemi adamları ve gemilerle ilgili istatistiki bilgilerinin Bakanlık tarafından hazırlanması gerektiğini ifade ederek, Bodrum'da gümrükle ilgili sıkıntıları olduğunu söyledi. Gümrük Bakanlığı'nın 5 sene geriye dönük damga vergisinin istendiğini kaydeden İMEAK DTO Bodrum Şube Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, bu konuda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın müdahale etmesini istedi.

İstanbul Anadolu Yakası Kumcuları Kooperatifi Başkanı Yaşar Naiboğlu, NACE kodları nedeniyle kapatılan Kumcular Komitesi adına konuşarak, sektörün sorunlarını dile getirdi. 

33. Nolu Limanlar Komitesi Başkanı Altan Köseoğlu, Ambarlı Limanı'nda bulunan 7 kapının 4'e indirilerek Geçici Hudut Bölgesi ilan edildiğini belirterek Yolcu Limanı olmamasına rağmen 40 bin 346 yabancı gemi adamının giriş ve çıkış yaptığını söyledi. Türk gemi adamları rakamının 13 bin 168 olduğunu dile getiren Altan Köseoğlu, Yılda 2378'i Türk bayraklı olmak üzere 4 bin geöinin Ambarlı limanna yanaştığını kaydetti.

DEVLET YETKİLİLERİ GÖREVLERİNİ YAPMIYOR

Gemi Sanayicileri Derneği Başkanı Ziya Gökalp, Gemi Yan Sanayi olmadan Gemi İnşa Sanayinin gelişmesinin mümkün olmadığını belirterek, GREEN SHIP projesinin aktif olması halinde armatörlerin Avrupa'ya sefer yapmasının mümkün olmadığını söyledi.

Türkiye'de 72 adet tersane olduğunu ifade eden GESAD Başkanı Ziya Gökalp, ithalata dayalı ihracaat yaptıklarını ve Türkiye'de entegre tesislere ihtiyaç olduğunu kaydetti. Askeri gemi yapımında Savunma Sanayi Müsteşarlığının MİLGEM Projesi'nde özel sektöre AR-GE çalışmasına için destek verdiğini belirterek, bu konuda öncü olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

GESAD olarak Avrupa ve Uzakdoğu'da anlaşmalar yaptıklarını dile getiren Ziya Gökalp, Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin hayata geçirlmesinin, Türk gemi inşa sanayinin çok önemli olduğunu söyledi. 4 yıldır Yalova Gemi İhtisas OSB'nin kurulacağı alanın istimlak işlemlerinin hala yapılmadığını belirten Ziya Gökalp, devlet yetkililerinin görevlerini yapmadıklarını ifade etti.

BEŞİKTAŞ EVİNE DÖNDÜ, ANCAK GEMİLER EVİNE DÖNEMİYOR!

Daha sonra kürsüye gelen TOBB Başkan Vekili Halim Mete, sözlerine başlamadan önce her gün gelen şehit haberleri nedeniyle üzüntülü olduğunu belirterek şehitlere rahmet, Türk milletine başsağlığı diledi.

Vodafone Arena Stadının açılışıyla birlikte BEŞİKTAŞ EVİNE DÖNDÜĞÜNE belirten TOBB Başkan Vekili Halim Mete, şu anda Türk armatörünün gemileri evine dönemediğini belirterek, sektörün büyük sorunları olduğunu söyledi.

Denizcilik sektörünün sorunlarının masaya yatırıldığı İMEAK Deniz Ticaret Odası 6. Müşterek Meslek Komiteleri Meclis toplantısının sonunda, Ulaştırma, Denzicilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Meclis üyelerinin dile getirdiği sorunlara tek tek cevap verdi ve sounların çözülmesi için gerekli çalışmaların yapılacağını ifade etti.

meslek_komitesi.jpg

meslek_komitesi1.jpg

meslek_komitesi2.jpg

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim