• BIST 9693.46
  • Altın 2509.53
  • Dolar 32.5753
  • Euro 34.7711
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 17 °C

İDO Topçular'a hızlı feribotla taşıyacak

İDO  Topçular'a hızlı feribotla taşıyacak
İDO, Gebze Eskihisar ile Yalova Topçular feribot hattında altyapıyı tamamen yeniliyor.İDO bu hatta 120 araç kapasiteli ve 20 dakikada karşıya ulaşabilecek yeni hızlı feribotların alımı için çalışma başlattı.

İDO, Gebze Eskihisar ile Yalova Topçular feribot hattında altyapıyı tamamen yeniliyor. İDO'nun, programda aksama olmaması halinde Körfez Köprüsü'nün 2015'de ulaşıma açılacak olması nedeniyle bu hatta 120 araç kapasiteli ve 20 dakikada karşıya ulaşabilecek yeni hızlı feribotların alımı için çalışma başlattığı bildirildi.

Özellikle Ramazan ve Kurban Bayramlarının arife günleri ile tatil sonlarında yaşanan büyük yoğunlukla gündeme gelen ve sadece İDO'nun sefer yaptığı Gebze Eskihisar ile Yalova Topçular arasındaki feribot hattına, geçtiğimiz aylarda Negmar adlı bir firma da talip olmuştu. Kurban Bayramı arefesinde seferlere başlayacaklarını açıklayan bu firma 3 feribot da getirip iskeleye yanaştırmasına rağmen, iddiaya göre teknik altyapılarının yetersizliği nedeniyle gerekli izinler alınamayınca seferlere başlayamadı.

İstanbul'dan Yalova, Bursa ve İzmir istikametine gidip gelen ve İzmit Körfezi'ni dolaşarak yaklaşık 103 kilometre fazla yol katetmek istemeyen araç sürücüleri bu feribot hattını tercih ediyor.

Daha çok yaz aylarında yaşanan yoğunluk olan Gebze Eskihisar- Yalova Topçular Feribot hattında İDO iyileştirme çalışmaları yapıyor. İDO'nun en büyük rakibi ise, programda aksama olmaması halinde, İstanbul-İzmir otoyol projesi kapsamında Dilovası ile Hersek Burnu arasında 2015'de devreye girecek olan ve inşaatı devam eden Körfez Köprüsü olacak.

İDO'nun Bölge sorumlusu Hakan Zurnacı'nın verdiği bilgilere göre, günde ortalama 7 bin araç taşınan bu hatta kış aylarında sayısı 3 bin 500'e kadar düşüyor. Kasım ayından sonra daha çok ticari geçişlerinin yapıldığını söyleyen Hakan Zurnacı, geçen Bayram dönemlerinde günde 13 binin üzerinde araç taşınan günler olduğunu da hatırlattı.

GEMİ, RIHTIM VE GİŞE SAYILARI ARTTIRILDI

Normal günlerde daha önce 8 gemi çalışan bu hatta gemi sayısının 11'e çıkartıldığını, hafta sonlarında 13'e kadar çıkarılabildiğini de söyleyen Hakan Zurnacı, bayramlarda ise karşılıklı 16 feribotun sefer yaptığını hatırlattı. Hakan Zurnacı bununla birlikte 2015'e göre hazırlık yapıldığını söyleyerek şöyle devam etti:

"Hattımızda her iki tarafta 4'er iskeleyle hizmet verirken bu kapasite yüzde 50 arttırarak her iki yakada da iskele sayısı 6'ya çıkarıldı. Bütün altyapılar tekrar elden geçiriliyor. 3 olan gişe sayıları 4'e çıkarıldı. Eskihisar iskele alanı 350-400 araç kapasitesine sahipken, şu anda 500'ün üzerinde. Topçular ise 400 araç kapasitesine sahipken bugün 700 araç kapasitesine sahip. Her iki iskelede ayrıca rıhtım sayıları da arttırıldı."

YENİ HIZLI FERİBOTLAR GELİYOR

Hakan Zurnacı açıklamasında, Körfez Köprüsü'nün 2015'de devreye girmesiyle, İDO feribot hattının cazip hale getirilmesi için altyapı yenilemelerine ilave olarak, daha hızlı feribotlar için çalışma başlatıldığını hatırlattı. Hakan Zurnacı, "Teknik heyet tarafından takibi yapılan, köprüdeki mesafeye alternatif olarak daha hızlı, daha seri manevralı gemilerin satın alımı ya da imalatıyla bir çalışma gerçekleştiriliyor. Bununla alakalı çalışmalar devam ediyor. Satın alma mı yapılacak, imalat mı olacak bunlar henüz net değil, ama kapasite daha artacak. Minimum 120 araç kapasiteli olacak bu feribotlarla, şu anda 35-40 dakika olan karşıya geçiş süresi 20 dakikaya inmiş olacak" diye konuştu.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
kemal
29 Kasım 2012 Perşembe 17:37
topçular
Vatandaşımız da görsün şimdiye kadar nerdeydiniz milleti çileden çıkarttılar şimdi köprüden korkuyorlar bunlara halkımızın cevabıda eskihisar topçular hattını kullanmayışı olucak gerekirse biraz daha yol yapacak ama kullanmıyacak zaten köprüde geldimi hiç gerek yok bence feribota
95.0.218.67
yalovalı
29 Kasım 2012 Perşembe 12:43
vatandaş bunları yemez
insanları saatlerce kuyrukta bekletip gemilerini bakım var diye limanda bekleten zihniyet.Sonra kuruk var diye fazla para alıp öncelikli geçiş adıyla soygun yapan zihniyet.Şimdi ne oldu da birden vatandaşı düşünür oldular acaba.Yemiyoruz bu palavraları.
78.186.203.162
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim