• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 13 °C

İBB'ye 'Balık hali körfezi bitirir' isyanı

İBB'ye  'Balık hali körfezi bitirir' isyanı
Beylikdüzü'nde denize dolgu yapılarak inşa edilecek balık hali çevreciler ve bölge sakinlerini isyan ettirdi. İBB ise 'Çevreyi koruyacağız' diyor.

İstanbul ’da miting alanları için Yenikapı ve Maltepe’de, Galataport projesi içinse boğazda denize yapılacak dolgular tartışılırken Beylikdüzü sahilinde de ‘Su Ürünleri Hali’ için denizin doldurulacağı haberi çevre halkını ve bölge sakinlerini isyan ettirdi. Projenin Büyükçekmece Körfezi’ni kirleteceği belirtilerek, imza kampanyası başlatıldı.
 
Radikal'de yer alan habere göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kumkapı’da 1983 yılında kurulan Su Ürünleri ve Balık Hali’nin ihtiyacı karşılamadığını gerekçe göstererek Gürpınar sahiline taşınmasına karar verdi. 2009 yılında başlayan planlama süreci 2012 yılında tamamlandı. Proje kapsamında Büyükçekmece Körfezi’nin girişinde denize 257 bin metrekare dolgu yapılması planlandı. Buna göre dolgu alanı ve çevresine 206 bin metrekare inşaat yapılacak. Ayrıca günlük 100 bin ton deniz ürününün taşınması için TIR parkları ile bağlantı yolları inşa edilecek. 2014 yılında tamamlanması planlanan projenin ihalesi için ilk teklifler şubat ayı içinde alındı. Yıllardır yapılıp yapılmayacağı tartışma konusu olan balık halinin ihale sürecinin başlaması üzerine çevreciler ve bölge halkı, halin çevreye zarar vereceğini öne sürerek ayaklandı. ‘Beylikdüzü Sahili’nde balık hali istemiyoruz’ diye imza kampanyası başlatıldı.

‘Körfez kirlenecek’

Büyükçekmece Doğa Emanetçileri Çevre Eğitim Derneği Başkanı Utku Kızıltan, balık haline neden karşı olduklarını şöyle anlattı: “Halle birlikte çevre kirliliği de gelecek. Büyükçekmece Körfezi Türkiye ’nin nadir temiz körfezlerinden biri. Denize girilen bir nokta. Kendi kendini temizleyemeyen bir koy olduğu için bir rüzgârda koya gelecek atıklar koyda kalacak. Körfez özelliğini yitirecek. Ayrıca büyük trafik yükü oluşacak.” Balık hali ile ilgili rapor hazırladıklarını belirten CHP Beylikdüzü İlçe Başkanı Ekrem İmamoğlu ise balık halinin ilçenin geleceği açısından büyük tehlike taşıdığına işaret ederek “Hale gelen balıkların yüzde 90’ı karayolundan taşınıyor. Bu nedenle denizi doldurarak hal yapmanın bir anlamı yok. Projeyle hem deniz doldurulacak ve körfez tehlikeye girecek hem de bölge halkının denizle olan bağı koparılacak. Uzmanlar, halin TEM Otoyolu üzerinde, Anadolu ve Avrupa yakalarında kamyonların net giriş çıkışı olan bir bölgeye yapılmasını öneriyor. Bölge trafik yükünü kaldıramaz” diye konuştu.

Çevre korunacak

Büyükşehir belediyesi yetkilileri ise çevreye zarar verileceği endişesinin yersiz olduğu görüşünde. Planlama ve projelendirme aşamalarında çevre etki değerlendirmelerinin hassasiyetle takip edildiğini belirten İBB yetkilileri, “Endişeye gerek yok, çevreye zarar verilmeyecek” dedi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
yedincimehmet
24 Mayıs 2013 Cuma 10:16
Başkan Haklı
Başkanı haklı buluyorum. Böyle tesisleri deniz kenarına yapmanın her hangi bir avantjı kalmadı. Balıkların hemen hemen tamamı kara yolu ile gelmektedir. Ayrıca sahilleri bu tip tesisler ile halkımızın kulllanımına haram etmek doğru değil. Şimdi yaplılcak 3-5 sene sonra rahatsızlıklar sebebi ile kaldırılması gündeme gelecek. İyi bir planlama ile temden müstakil bir giriş çıkış verilerek balık ve sebze meyve gibi toptan ürünlerin toptan satışı halkın ruhu bile duymadan yaplmalıdır.
85.105.201.228
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim