• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 15 °C

İBB denizleri kirleten 87 gemiye toplam 5 milyon 700 bin TL ceza kesti

İBB denizleri kirleten 87 gemiye toplam 5 milyon 700 bin TL ceza kesti
İstanbul Büyükşehir Belediyesi 10 son 1 yılda katı atık, petrol türevli atık, kirli balast gibi zararlı atıklarla denizleri kirleten 87 gemiye toplam 5 milyon 700 bin TL ceza kesti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, denizlerin temizliği ve deniz canlılarının yaşam alanlarının korunması için kirliliğe sebebiyet verenlere göz açtırmıyor. İBB; son 1 yılda katı atık, petrol türevli atık, kirli balast gibi zararlı atıklarla denizleri kirleten 87 gemiye toplam 5 milyon 700 bin TL ceza kesti. Çevre Kanunu’nda yapılan son değişiklikle yaptırımların ağırlaştırılması cezalara da yansıdı.

Havadan, karadan, denizden 7/24 denetim

İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Deniz Hizmetleri Müdürlüğü tarafından İstanbul’un denizleri ve kıyı şeridi havadan, denizden ve karadan 7/24 kontrol altında tutuluyor. Müdürlük bünyesinde 2 adet deniz uçağı, 4 adet drone, 3 adet denetim botu ve 81 adet yüksek çözünürlüklü ve zoom özellikli kameralar bulunuyor. Yenikapı’da bulunan Deniz Kontrol Merkezi’ndeki ekipler tarafından gemilerin hareketliliği, gemilerden salınan atıklar sürekli takip ediliyor. Bir ihlal tespit edildiğinde çevre denetim botu, drone eşliğinde olay yerine sevk ediliyor. Geminin saldığı atıktan ve denizden numune alınıp incelenmek üzere İBB’nin Çevre Laboratuvarı’na gönderiliyor. Zararlı atık olduğu tespit edildiğinde cezai işlem uygulanıyor. Bu kapsamda son 1 yılda katı atık, petrol türevli atık, kirli balast gibi zararlı atıklarla denizleri kirleten 87 gemiye toplam 5 milyon 700 bin TL ceza kesildi.

Kanun değişti, cezalar 12 kat arttı

Çevreninkorunması ve çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik yeni düzenlemelerin yer aldığı 7153 sayılı Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Torba Kanun, 10 Aralık 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Torba kanun ile, 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun gemilerden kaynaklı kirliliklere idari yaptırım öngören 20 (ı) maddesinde yeni düzenlemeler yapıldı. Bu kapsamda sorumluluk alanlarındaki denizlerde ve yargılama yetkisine tâbi olan deniz yetki alanlarında ve bunlarla bağlantılı sularda, tabii veya suni göller ve baraj gölleri ile akarsularda; kirliliğe sebebiyet veren kurum, kuruluş ve işletmelere yönelik cezalar ağırlaştırıldı. Böylece denizlere katı atık, evsel su deşarjı, kirli balast ve petrol türevi atık (ham petrol, akaryakıt, sintine, slaç, slop, yağlı atık vb) deşarj eden deniz araçlarına uygulanacak cezalar yaklaşık 12 kat arttı.

Petrol türevli atık salan gemiye rekor ceza!

Örneğin geçtiğimiz günlerde Zeytinburnu açıklarına petrol türevli deniz kirliliğine sebebiyet veren bir deniz aracına 2 milyon 700 bin 480 TL idari para cezası uygulandı. Bu idari işlem bu zamana kadar 2872 sayılı Çevre Kanunu’na istinaden tek seferde bir gemiye uygulanan en yüksek çevre cezası oldu.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim