• BIST 9079.97
  • Altın 2310.66
  • Dolar 32.3382
  • Euro 35.0737
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 16 °C

Hızır Reis denizaltısının 2022’de havuza çekilmesi hedefleniyor

Hızır Reis denizaltısının 2022’de havuza çekilmesi hedefleniyor
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Yeni Tip Denizaltı Projesinde 2. Denizaltı olan Hızır Reis’in 2022’de havuza çekileceğini açıkladı.

Hızır Reis denizaltısının 2021 yılında havuza çekilmesi planlanıyordu ancak çeşitli sebeplerde dolayı 2022 yılında gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Milli Savunma Bakanlığı Gölcük Tersanesi tarafından inşa edilmeye devam eden proje kapsamında havadan bağımsız tahrik sistemine sahip 6 adet Type-214 sınıfına ait denizaltının çalışmaları yürütülüyor.

Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında inşa edilecek denizaltılar tasarımsal olarak Almanya’nın Type-214 denizaltılarını esas alıyor. Bu kapsamda inşa edilecek denizaltılar TCG Piri Reis, TCG Hızır Reis, TCG Murat Reis, TCG Aydın Reis, TCG Seydiali Reis ve TCG Selman Reis isimlerini alacak.

Proje kapsamında inşa edilen 1. denizaltı olan Piri Reis’in suya indirileceği ve 2. denizaltı olan Hızır Reis’in havuza çekileceği Ocak 2021’de açıklanmıştı. Söz konusu açıklamaya, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yayımlanan Türk Savunma Sanayii 2021 Hedefleri videosunda yer verilmişti.

REİS SINIFI DENİZALTI PROJESİ (TYPE-214 TN)

Uluslararası literatürde Type-214TN (Turkish Navy) olarak geçen denizaltılar ilk olarak Cerbe Sınıfı olarak adlandırıldı. Revizyon sürecinden sonra bugünkü adı olan Reis Sınıfı olarak adlandırılmaya başlandı. Havadan bağımsız tahrik sistemine (AIP) sahip 6 adet Yeni Tip denizaltının azami yerli katkı ile Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda inşa edilerek tedarik edilmesi amaçlanıyor. Reis sınıfı denizaltı tedarik projesi Haziran 2005 tarihli Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) kararıyla başlatıldı.

Sınıfının ilk denizaltısı olan TCG Piri Reis (S-330) denizaltısının havuza indirilmesi 22 Aralık 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı bir törenle gerçekleştirildi. TCG Piri Reis denizaltısının bundan sonraki aşamada havuzda donatım faaliyetleri devam edecek ve denizaltı sırasıyla Fabrika Kabul (FAT), Liman Kabul (HAT) ve Deniz Kabul (SAT) Testlerinin ardından 2022 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı hizmetine girecek. TCG Piri Reis tam anlamıyla faaliyete geçmesiyle TCG Hızır Reis’in denizaltısına odaklanılacak.

Defence Turk’ün haberine göre, her bir denizaltının teslimi; 42 ay inşa ve donatım, 9 ay Liman Kabul Testi (HAT) ve 11 ay Deniz Kabul Testi (SAT) olmak üzere 62 ay sürecek. Diğerleri de 12 ay ara ile teslim edilecek. İlk denizaltı 2022, diğer 5 tanesi de 12’şer aylık fazlarla olmak üzere 2027’de tamamlanacak. İnşa ve detay dizayn faaliyetleri eş zamanlı olarak yürütülüyor.

YENİ TİP DENİZALTI PROJESİ

Havadan bağımsız tahrik sistemine (AIP) sahip 6 adet Yeni Tip Denizaltının azami yerli katkı ile Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda inşa edilerek tedarik edilmesi amaçlanan proje ile denizaltı inşası, entegrasyonu ve sistemleri konusunda bilgi birikimi ve tecrübe oluşturulması planlandı.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim