• BIST 9524.59
  • Altın 2523.397
  • Dolar 32.5629
  • Euro 34.6325
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 12 °C

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Oda ve Borsaları FETÖ konusunda uyardı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Oda ve Borsaları FETÖ konusunda uyardı
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise konuşmasında, oda ve borsalara sızan FETÖ mensuplarını ayıklamaya devam edeceklerini bildirerek, "Bugüne kadar 16 yönetim kurulu başkanı, 17 meclis başkanı ayrılmış veya istifa etmiştir" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise konuşmasında, oda ve borsalara sızan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarını ayıklamaya devam edeceklerini bildirerek, "Bugüne kadar 16 yönetim kurulu başkanı, 17 meclis başkanı, 442 meclis üyesi görevlerinden ayrılmış ve istifa etmiştir. Bu yaklaşık yüzde 5'e tekabül etmektedir. Bundan sonra da bu mücadeleyi sürdürüp, yapıya dahil olanları hızlı bir şekilde ayıklamamız lazım" dedi.

TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi, TOBB Ticaret Odaları Konseyi, TOBB Sanayi Odaları Konseyi, TOBB Deniz Ticaret Odaları Konseyi ile TOBB Ticaret Borsaları Konseyi’nin müşterek toplantısı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve Konsey Başkanları’nın katılımlarıyla TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi.

Müşterek Konsey Toplantısı’nda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB’un demokrasi şehitleri için toplandığı yardımın 27 milyon liraya ulaştığını söyledi. Yardım kampanyasının halen devam ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Tarihe geçen bu destansı demokrasi mücadelesinin şehit ve gazileri için devletimizin başlattığı yardım kampanyasında da, bu camia bir rekor kırdı. TOBB, Odalar ve Borsalar olarak tam 27 milyon lira yardım topladık, daha da devam ediyoruz. Bu camiayla iftihar ediyorum” dedi.​

Hisarcıklıoğlu yaptığı konuşmada, “15 Temmuz’daysa bunlardan daha sinsi olan ama aynı hainlikteki FETÖ örgütünü gördük. Hem Türkiye siyaseti hem de Türkiye ekonomisi için tarihi bir stres testi oldu. Milletin dirayetiyle bu test başarıyla geçildi” ifadesini kullandı.

Faaliyetler 3 eksende

Darbe girişimi sonrasında TOBB olarak faaliyetlerini 3 eksen üzerine oturttukları  bilgisini veren Hisarcıklıoğlu, “Bu kapsamda, yurtdışında algı yönetimi için Devletimizin resmi diplomasi sürecine destek sağladık. Ayrıca 98 ülkedeki muhataplarımızla ve 25 çokuluslu iş örgütü ile temaslar kurduk. Yurtdışındaki bilgi kirliliğini kaldırmak için buralarda hızlı bilgilendirmeler gerçekleştirdik. Yarın da Cumhurbaşkanımızla birlikte Çin’de G-20 toplantısına gidiyoruz. İkinci önemli konu hali hazırda yerleşik yatırımcıların güvenini tesis etmek ve yükseltmek. Bunun için 2 önemli toplantı düzenledik.

Önce Türkiye’de yatırım yapmış 300 büyük yabancı şirketimizi, sonra da 81 ildeki Oda ve Borsa Başkanımızı Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız ile bir araya getirdik. Yaşanan süreci liderlerimizden dinleyen yatırımcılarımızdaki ilk tedirginlik kayboldu. Herkes şimdi ileriye bakıyor. Odaklandığımız üçüncü alan da reformlar. Çok şükür ekonomimiz çok fazla yara almadan bu darbe girişimini atlattı. Şimdi ekonomiyi normalleştirme ve somut adım atma zamanı. Yapısal reformlara ve küresel rekabette bizi öne çıkaracak adımlara her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var” dedi.

-İstihdam seferberliği

Özellikle de böyle bir dönemde olumlu işler yapmak ve ekonomiyi tanıtmanın çok daha önemli hale geldiğini bildiren Hisarcıklıoğlu, 2 hafta önce, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TOBB ve İŞKUR olarak Türkiye ekonomisinin istihdam dostu büyümesini daha da güçlendirecek Mesleki eğitim ve istihdam seferberliği başlattıklarını hatırlattı. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “TOBB olarak 81 İl ve 160 İlçedeki Odalarımız-Borsalarımız kanalıyla, iş dünyasının nitelikli çalışan ve stajyer ihtiyacını tespit edeceğiz. İŞKUR da bu talepleri karşılayacak eğitimler verecek. Buradan istihdam temin eden bir firma, 54 aya kadar varan sürelerle işveren primi ödemeyecek. Yani SGK prim maliyeti yüzde 50 azalmış olacak. İstihdam üzerindeki prim maliyetinden herkes şikâyet ediyordu. İşte çözüm burada ayağınıza geliyor, firmalarımız mutlaka bundan yararlanmalı.

Öte yandan, iş ve yatırım ortamını iyileştirecek çeşitli düzenlemeler üzerinde kamu idaresiyle birlikte yaptığımız çalışmalarda önemli ilerlemeler sağladık. Elbette reel sektörümüzün ihtiyaç duyduğu başka iyileştirmeler de var; KOSGEB cansuyu kredileri canlandırılmalı KOBİ’lerimizin Kredi Garanti Fonu’ndan daha fazla yararlanmalarını sağlamak için teminatlandırmadaki kısıtlamalar kaldırılmalı, vergisini düzenli ödeyen firmalar ödüllendirilmeli, yargıdaki sıkıntıları rahatlatmak üzere, belli miktarın altındaki ticari davalarda Tahkim zorunlu kılınmalı, inanıyorum tüm bu çalışmalar kısa sürede sonuç verecek ve Türkiye yeniden tempolu büyüme sürecine girecektir.”

-Güçlü ekonomi, kaliteli demokrasi

TOBB olarak yıllardır ‘’Güçlü Ekonomi ve Kaliteli Demokrasi” sözünü vurguladıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, bu ikisinin birbirini tamamlayan bir bütün olduğunu söyledi. Bunlardan birisi olmadan diğerinin olmayacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Sağlamlığı tescillenmiş demokrasimizle, siyasi partilerimiz arasında başlayan mutabakat zeminiyle, halkımızdaki birlik beraberlik duygularıyla, geleceğe daha olumlu bakıyoruz. Siyasetteki mutabakat ortamının, piyasalardaki güveni artıracağına ve ekonomimize yeni bir ivme kazandıracağına inanıyoruz. Hükümetimizin, son dönemde özel sektörü rahatlatan, Vergi ve Prim borçlarının yeniden yapılandırılması, İş ve Yatırım ortamını iyileştiren düzenlemeler, Damga Vergisinde sağlanan kolaylıklar gibi adımlarını takdirle karşılıyoruz” diye konuştu.

- Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise konuşmasında, oda ve borsalara sızan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarını ayıklamaya devam edeceklerini bildirerek, "Bugüne kadar 16 yönetim kurulu başkanı, 17 meclis başkanı, 442 meclis üyesi görevlerinden ayrılmış ve istifa etmiştir. Bu yaklaşık yüzde 5'e tekabül etmektedir. Bundan sonra da bu mücadeleyi sürdürüp, yapıya dahil olanları hızlı bir şekilde ayıklamamız lazım." dedi.

Tüfenkci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Müşterek Konsey Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak iş dünyasıyla iş birliğine devam edeceklerini söyledi. Küresel finans krizinin etkilerinin halen görüldüğünü belirten Tüfenkci, bazı ülkelerde ise sorunların derinleştiğini ifade etti.

ABD ekonomisinin toparlandığı dile getirilse de bunun kalıcılığı noktasında mutabakat bulunmadığını belirten Tüfenkci, küresel ekonomideki yavaşlamaya rağmen Türkiye'nin kesintisiz büyümeye devam ettiğini vurguladı. Tüfenkci, 15 Temmuz'da yaşanan hainliğe rağmen halkın demokrasinin yanı sıra ekonomiye de sahip çıktığına dikkati çekti. Büyümeyi destekleyecek adımlar attıklarını dile getiren Tüfenkci, bu kapsamda yatırım teşviklerinin de artırıldığını söyledi.

Ekonomi politikaları üretirken siyasi çıkar gözetmediklerini ve mali disiplinden taviz vermediklerini belirten Tüfenkci, "Özel sektörü teşvik etmeye devam edeceğiz. Merkez Bankamız faiz oranlarını aşağı çekmeye devam ediyor. Talebimiz, bankalarımızın da Merkez Bankasına uyarak, faiz politikalarını gözden geçirerek, reel sektörümüzü rahatlatması." şeklinde konuştu.

Terör örgütleriyle mücadele ederken bir yandan da ekonomik iyileşmeye yönelik çalışmalar gerçekleştirdiklerini dile getiren Tüfenkci, "Ne yaparlarsa yapsınlar, üretmeye devam edeceğiz. Kim ne yaparsa yapsın, ekonomimizi büyütmeye devam ediyoruz. Buna da kesintisiz devam edeceğiz inşallah." değerlendirmesinde bulundu.

FETÖ ile mücadelenin gerek kamu gerekse özel sektörde devam etmesi gerektiğine işaret eden Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Bu yapı devlete sızdığı gibi oda ve borsalarımıza da şu veya bu nedenle sızmıştı. Bununla ilgili hükümet olarak direkt müdahaleden ziyade oda ve borsaların kendi içlerindeki yapıları ayıklamalarını istemiştik. Bugüne kadar 16 yönetim kurulu başkanı, 17 meclis başkanı, 442 meclis üyesi görevlerinden ayrılmış ve istifa etmiştir. Bu yaklaşık yüzde 5'e tekabül etmektedir. Bundan sonra da bu mücadeleyi sürdürüp, yapıya dahil olanları hızlı bir şekilde ayıklamamız lazım."

Bakan Tüfenkci, bu noktada bir gevşeklik hissedilmesi durumunda Bakanlık olarak devreye de girebileceklerine işaret etti.

-Konsey Başkanları konuştu

Toplantının açılışında konuşan Konsey Başkanları da görüşlerini kamuoyu ile paylaştı. TOBB Ticaret Borsaları Konsey Başkanı Abdullah Özdemir, iyi niyetli firmalar ile kötü niyetli firmaların birbirinden dikkatli bir şekilde ayıklanmasını istediklerini belirtirken, her türlü haksız rekabet ile mücadele edilmesi gerektiğinin altını çözdi. Özdemir, banka kredilerinin kullandırılmasında kolaylık talep ettiklerini kaydetti.

TOBB Deniz Ticaret Odaları Konsey Başkanı Sefer Kalkavan darbe girişiminin ekonomi üzerindeki etkilerine işaret etti. Gemi ve yat ihracatının yüzde 80 oranında düşmesine rağmen, asla umutsuz olmadıklarını ve Türkiye’nin gücüne, geleceğine inandıklarını bildiren Kalkavan “Sektörümüz gelecek için umutludur. Dünyanın en kaliteli gemi, yat, denizaltı modernizasyonu ve benzeri işleri yapabilen bir kabiliyete sahibiz” dedi.

TOBB Sanayi Odaları Konseyi Başkanı Erdal Bahçıvan ise refahı artırmanın yolunun sanayiden geçtiğini vurguladı. Türkiye’nin zor bir dönemden geçtiğinin altını çözen Bahçıvan, 15 Temmuz’un ardından hükümetin ekonomi alanında hızlı ve etkin tedbirler almasının sevindirici olduğunu söyledi. Erdal Bahçıvan, “Şimdi artık üretime odaklanma zamanı” diye konuştu.

TOBB Ticaret Odaları Konseyi Başkanı Ekrem Demirtaş da son bir yılda çok önemli gelişmelerin yaşandığını hatırlatarak, “Bizim yaşadıklarımızı başka bir ülke yaşasa belki de paramparça olurdu” dedi. Demirtaş, küresel ekonomideki olumsuzların halen devam ettiğini dile getirirken, “Ama biz yine dimdik ayaktayız. Ekonomimiz bir kez daha önemli bir sınavdan geçmiştir” dedi.

TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi Başkanı Osman Yıldırım da konuşmasında liyakatin önemine vurgu yaparken “Bağımsız ve güçlü bir ekonomi, bizi güven içinde yaşatacak en önemli kalkandır” diye konuştu. Girişimcilerin ve yatırımların desteklenmesi çağrısında bulunan Osman Yıldırım, herkesin aynı gemide bulunduğu ifade etti. Yıldırıl, son zamanlarda finans sektörünün kötü sınavlar verdiğine işaret ederken, iş mahkemelerinden sürekli iş dünyası aleyhine karar çıktığına vurgu yaptı.

tobb_dto_buyuk.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim