• BIST 9057.24
  • Altın 2299.873
  • Dolar 32.3145
  • Euro 35.0998
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 21 °C

Gemiadamı Belgeleri’nin süreleri uzatıldı

Gemiadamı Belgeleri’nin süreleri uzatıldı
Salgın ile mücadele kapsamında Bakanlıklar tarafından verilen Gemiadamı Cüzdanı, Gemiadamı Yeterlik Belgesi, GMDSS Radyo Operatör Belgeleri, STCW Sertifikaları ile Gemiadamı Sağlık Yoklama Belgeleri'nin geçerlilik tarihlerinin uzatıldığı bildirildi.

Sağlık Bakanlığı'nın 14.12.2020 tarih ve E.62 sayılı yazısında, Covid-19 salgını dolayısıyla yurt dışında belge yenilemelerinde sıkıntı yaşanabileceği olasılığı göz önünde bulundurulduğu ve halen uluslararası seferde bulunan gemilerde çalışmakta olan gemiadamlarının Gemiadamı Sağlık Yoklama Belgelerinin geçerlik sürelerinin herhangi bir onay belgesine ihtiyaç duyulmadan 31.03.2021 tarihine kadar uzatılmasının uygun görüldüğü açıklandı.

TÜRKİYE'DEN KATILAN PERSONEL SAĞLIK BELGELERİNİ YENİLEYECEK

Ülkemizden gemiye katılacak gemiadamlarının ise Gemiadamı Sağlık Yoklama Belgeleri’ni yenilemesi gerektiğinin belirtildi.

Salgın sürecinin devam etmesi nedeniyle gemiadamı değişimlerinde yaşanabilecek zorluklara istinaden, uluslararası sefer yapan gemilerde görev yapmakta olan gemiadamlarının belgelerinin geçerlik tarihlerinin uzatılması ihtiyacının hasıl olduğu belirtilen yazıda salgın ile mücadele kapsamında Bakanlıklar tarafından verilen Gemiadamı Cüzdanı, Gemiadamı Yeterlik Belgesi, GMDSS Radyo Operatör Belgeleri, STCW Sertifikaları ile Gemiadamı Sağlık Yoklama Belgelerinin geçerlik tarihlerinin 31.12.2020 tarihine kadar uzatıldığı bildirildi.

Bu kapsamda, ihtiyaç halinde yurt dışındaki denizcilik idarelerine sunulmak üzere hazırlanan, Gemiadamı Cüzdanı, Gemiadamı Yeterlik Belgesi, GMDSS Radyo Operatör Belgeleri, STCW Sertifikaları ile Gemiadamı Sağlık Yoklama Belgelerinin sürelerinin herhangi bir ilave işleme gerek olmadan 31.03.2021 tarihine kadar uzatıldığı bildirildi ve IMO tarafından sirküle edildi.

PARİS MOU BÖLGESİNDE DAHA SIKI DENETİM

Diğer taraftan, Paris Memorandumunun 17.12.2020 tarihli sirküleri ile gemilerin Denizcilik Çalışma Sözleşmesi (MLC 2006) temel gereklerine uyum bakımından Paris MoU bölgesinde daha sıkı denetime tabi tutulacağının belirtildi.

 Konu ile ilgili olarak, gemiadamlarının geçerli iş sözleşmelerinin olmayışı, maaşların zamanında ödenmemesi ve gemiadamlarının yurda dönüşleri için planlamanın yapılmamış olması gibi nedenlerle liman devleti denetimlerinde gemi tutulmalarının olduğu, konu ile ilgili gerekli önlemlerin alınması gerektiği vurgulandı.

İş sözleşmesi normal süresi aşılan ve yurda dönüşünü talep eden gemiadamlarının yurda dönüşlerinin ilk fırsatta sağlanması, mümkün olmadığı takdirde gerekçe ve kanıtlarıyla beraber kayıt altına alınması ve geminin sonraki sefelerine bağlı olarak yapılacak İdarece de onaylanan güncel planlamanın Liman Devleti Denetim Uzmanlarına sunulmak üzere hazır bulundurulması, anılan süreçte maaş ödemelerine hassasiyet gösterilmesinin önem arz ettiğinin altı çizildi.

 Ayrıca, salgına bağlı olarak ortaya çıkabilecek her türlü olumsuzluk durumunun da dikkate alınması suretiyle, azami kontrat süresinin 11 ayı geçmeyecek şekilde gerekli planlamanın yapılması, gemiadamı değişimlerinin geminin uğrak yapacağı planlı limanlarda mümkün olmaması durumunda, gemiadamı değişimini sağlamak üzere uygun limanlara uğrak yapılması ve ülkemiz limanlarına sefer planlanması da dahil olmak üzere gerekli tüm önlemlerin alınması gerektiği hususları belirtildi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim