• BIST 12137.96
  • Altın 6529.13
  • Dolar 49.2132
  • Euro 55.2004
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 19 °C

Petrol taşıma ücretleri 6 kat arttı

Petrol taşıma ücretleri 6 kat arttı
Hürmüz Boğazı’ndaki güvenlik riskleri nedeniyle petrol taşıma ücretleri rekor seviyelere çıktı. Süpertankerlerin günlük kazancı 1,4 milyon dolara yaklaşırken gemi sıkıntısı küresel ticareti etkiliyor. Büyük tanker bulmakta zorlanan şirketler, daha küçük tankerlere yöneliyor.

Orta Doğu’da yüksek navlun ücretlerinden yararlanmak isteyen tanker şirketleri, gemilerini Basra Körfezi’ne yönlendiriyor. Bölgedeki petrol sevkiyatları savaş öncesi seviyelere yaklaşırken diğer ticaret yollarında kullanılabilecek gemi sayısı azalıyor.

Signal Ocean verilerine göre dünyadaki yaklaşık 850 büyük petrol tankerinin yüzde 40’ından fazlası Basra Körfezi’nde veya bölgeye birkaç günlük uzaklıkta bulunuyor.

Hürmüz Boğazı’ndaki saldırı riskleri nedeniyle bazı gemiler petrolü Umman Körfezi ve Hindistan’ın batı kıyısı açıklarında başka tankerlere aktarıyor. Bu yöntem daha fazla gemi kullanılmasına neden oluyor.

Signal Ocean analisti Georgios Sakellariou, gemiden gemiye petrol aktarımının verimsiz işlediğini ve bunun küresel tanker kapasitesini daralttığını belirtti.

ABD’den Japonya’ya petrol taşımak 82 milyon dolara çıktı

Gemi sıkıntısı, Orta Doğu dışındaki petrol ticaretini de etkiliyor. Atlantik limanlarına yönelen boş süpertanker sayısı son bir ayda yarıya düştü.

ABD Körfezi’nden Japonya’ya petrol taşıyacak bir gemi için bu hafta 82 milyon dolarlık navlun teklifi verildi. Bu tutar, varil başına 40 doların üzerinde maliyet anlamına geliyor.

Aynı güzergahta taşıma ücretleri yalnızca üç haftada yüzde 50’den fazla arttı.

Küçük petrol tankerlerine talep de yükseldi

Büyük tanker bulmakta zorlanan şirketler, Suezmax ve Aframax tipi daha küçük gemilere yöneliyor.

ABD’den kasım ayında Asya’ya gönderilecek petrolün taşınmasına yönelik anlaşmaların çoğunda bu gemiler tercih ediliyor.

Gemi brokerliği şirketi Fearnleys, küçük tankerlerin navlun ücretlerinde de yükselişin sürdüğünü bildirdi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim