• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 18 °C

Gemi Top Attı Padişah Öldü

Gemi Top Attı Padişah Öldü
Murat Bardakçı; Hürriyet Gazetesinde yazdığı yazıda Boğaz'dan geçen bir geminin attığı selam topundan ürkerek korkudan ölen Osmanlı Padişahını anlatıyor. İşte yazı...
Gemiler selám topu atınca padişah korkudan öldü


Osmanlı Devleti’nin her bakımdan en güçlü olduğu bir dönemde tahta çıkan Sultan Üçüncü Murad, 21 yıllık saltanatını zevk ve safa içerisinde geçirmiş, hükümdarlığının son yıllarında ağır bir hastalığa yakalanmış ve derdinin dermanını daha fazla eğlenmekte bulmuştu. 1591’in 15 Ocak gecesi Topkapı Sarayı’nın hemen aşağısındaki sahilde bulunan Sinan Paşa Köşkü’nde bir eğlence meclisine katıldı ama Boğaz’dan geçen bir geminin attığı selám topları yüzünden köşkün camlarının kırılması üzerine korkuya kapıldı ve ertesi gün can verdi.

Osmanlı hükümdarı Sultan Üçüncü Murad, 1595 yılında ömrünün son demlerini sürerken çektiği hastalığın acılarını unutmak için Topkapı Sarayı’nın hemen aşağısındaki sahilde bulunan Sinan Paşa Köşkü’nde bir eğlence meclisine katılmış ama Boğaz’dan geçen bir geminin attığı selám topları yüzünden köşkün camlarının kırılması üzerine korkuya kapılmış ve ertesi gün de can vermişti.

Sultan Murad, babası İkinci Selim’in ölümü üzerine 1574’te Osmanlı tahta çıktı ve 1574’ten 1595’e kadar süren 21 yıllık hükümdarlığında İstanbul’dan hiç ayrılmayarak bir ilke imza attı. Saltanatının ilk senelerinde sadece cuma namazları için saraydan ayrılan Üçüncü Murad daha sonra bundan da vazgeçti. Bütün gününü Topkapı Sarayı’nda geçirmeye başladı ve sadece kadınlarla ve eğlence meclisleriyle meşgul oldu.

Sultan Murad’ın hükümdarlık yılları oldukça hareketliydi. 1578 ile 1590 yılları arasında İran’la hiç durmadan tam 12 yıl boyunca savaşıldı, Avusturya ile 1593’te başlayan savaş da yıllarca devam etti. Üçüncü Murad, 21 yıllık hükümdarlığının sonlarında hastalanıp yatağa düştü, derdine bir türlü çare bulunamadı ve padişah ıztırabını azaltmak için eğlence meclislerine daha çok katılmaya başladı. En gözde mekánı, 1591’de dönemin sadrazamı Sinan Paşa tarafından yaptırılan Topkapı Sarayı’nın hemen aşağısındaki sahilde yükselen Sinan Paşa Köşkü idi.

Padişahın hastalığı gün geçtikçe ağırlaştı. Dönemin en meşhur hekimleri sultanı derdine deva aradılar ama verilen iláçlar Üçüncü Murad’ın ağrılarını hafifletemedi. Padişahın ağır hasta olduğu dedikodusu bütün İstanbul’a yayılırken, sultanın öldüğü söylentileri bile çıktı.

Üçüncü Murad, 1595’in 15 Ocak akşamı, ıstırabını biraz olsun unutabilmek için yine Sinan Paşa Köşkü’ne gitti. Çektiği acı, yüzüne de yansıyordu. Müzisyenler padişahın katıldığı eğlence meclislerini daha önceleri gönül açıcı nağmelerle başlatırlardı ama padişah o gece neşeli parçalar istemedi ve müziyyenlere ‘Bimárım (hastayım) ey ecel, bu gece gel canım al’ diye başlayan hüzünlü bir şarkıyı çalmalarını emretti. Şarkının, hüzünlü nağmeleri mecliste bulunanları derin bir hüzne sürükledi ama herkesin kendinden geçtiği bir sırada, İskenderiye’den gelip Boğaz’dan geçmekte olan iki geminin topla yaptıkları selám atışları bir anda ortalığı karıştırdı.

Topkapı Sarayı’nın önünden geçen gemiler, sarayı üç top atışıyla selámlamak zorındaydılar. Ama o gece hada ilk atışla Sinan Paşa Köşkü’nün bütün camları parça parça oldu ve kırıklar Üçüncü Murad ile beraberindekilerin üzerine yağmur gibi döküldü. Ardından ikinci ve üçüncü atışlar da yapılınca, köşk depreme uğramış gibi sallanmaya başladı. Padişah korkuya kapıldı ve ‘Bu káfir yoksa yıkılıyor mu?’ diye bağırıp sonra kendini zorla dışarıya attı. Yaşadıkları, hükümdarın sinirlerini iyice bozmuştu.

Sultan, çektiği ağrıların üzerine yaşadığı şaşkınlık karşısında ağlamaya başladı ve ‘Bu hadise bizim bu köşke son defa gelişimizi gösteriyor’ deyip Topkapı Sarayı’na döndü. O gece gitikçe fenalaştı, ertesi gün, 1595’in 16 Ocak’ında can verdi ve yerini oğlu Üçüncü Mehmed aldı.
Kaynak: Murat Bardakçı/HÜRRİYETDenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim