• BIST 9079.97
  • Altın 2310.536
  • Dolar 32.3369
  • Euro 35.0909
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 16 °C

Gemi atıkları Avrupa'ya ihraç edilecek

Gemi atıkları Avrupa'ya ihraç edilecek
Kepez Limanı Genel Müdürü Ali Aktoprak, deniz kaynaklı atıklarla ilgili olarak, "Bu yıl karayoluyla Yunanistan'a, arkasından deniz yoluyla Belçika ve Portekiz'e ihracat hedeflerimiz var.

Kepez Limanı Genel Müdürü Ali Aktoprak, deniz kaynaklı atıklarla ilgili olarak, "Bu yıl karayoluyla Yunanistan'a, arkasından deniz yoluyla Belçika ve Portekiz'e ihracat hedeflerimiz var. Bu, Türkiye'de ilk defa gerçekleşecek olan bir ihracat olacak" dedi.

Aktoprak, Çanakkale Limanı ve Atık Kabul Tesisi'nde, atıkların çevreye zarar verilmeden işlenip dönüştürülerek ortadan kaldırıldığını söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, deniz kaynaklı atıkların ihracatıyla ilgili Kepez Limanı'na geçen yıl izin verdiğini belirten Aktoprak, bunun bir avantaj olduğunu dile getirdi.

Aktoprak, atıkların toplandığı, işlendiği, susuzlaştırıldığı ve solventle atık yağın birbirinden ayrıldığı tesisin, kendileri için gurur kaynağı olduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

"Bu yıl karayoluyla Yunanistan'a, arkasından deniz yoluyla Belçika ve Portekiz'e ihracat hedeflerimiz var. Bu, Türkiye'de ilk defa gerçekleşecek olan bir ihracat olacak. Yunanistan'dan gelen heyetle görüştük. 21-22 Mayıs'ta Malta'da, Belçikalı ve Portekizli firmalarla ihracat konusu için bir araya geleceğiz. Önümüzdeki dönemde talep eden ülke sayısında artış olacaktır. Zaten bu da çok yeni bir müsaade. Avrupa Atık Birliği üyeleriyle bu konuyu paylaştık. Talepte bulunan firmalardan üçü de bu birliğe üye."

-Gemi sayısı azalmasına rağmen atık miktarı artıyor-

Denizdeki atıkların toplanıp yurt dışına ihraç edilmesinin önemine değinen Aktoprak, daha önce bu atıkların, denize bırakıldığı bilgisini verdi.

Tesis sayesinde yılda ortalama 200 bin metreküp atığın denizden toplandığını ifade eden Aktoprak, şunları kaydetti:

"Bir damla yağın 4 metrekare denizi kirlettiğini düşünürseniz 200 bin metreküp atığın çevresel etkilerinin neler olacağını herkes tahmin edebilir. Bu hem ekonomiye hem de çevreye katkı. Ekonomiye katkı önemli ama çevreye katkısı daha da önemli. Bu çocuklarımız geleceği, bu denizler hepimizin denizleri. Bu sadece bizim denizlerimizle de sınırlı kalmıyor. Çünkü buradan transit geçiş yapan gemiler, boğazlardan çıktıktan sonra dünyanın bütün denizlerine ulaşıyor."

Aktoprak, Çanakkale'deki benzer tesisin, Türkiye'de sadece İstanbul'da bulunduğunu anlattı.

İşlettikleri tesisin, atık işleme kapasitesinin yarısını kullandıklarına dikkati çeken Aktoprak, "Boğazlarımızından geçen gemi sayısı her geçen gün azalıyor. Çünkü petrol soru hatları inşa ediliyor ve tanker sayıları azalıyor ama buna rağmen toplamış olduğumuz atık miktarı artıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Aktoprak, toplanan atık miktarının 2011 yılında 170 bin metreküp olduğunu, geçen yıl ise boğazlardan geçen gemi sayısı azalmasına rağmen bu miktarın 200 bin metreküpe çıktığını belirtti.

Atık satış miktarlarının, 2011'de 13 bin 500 ton, geçen yıl 15 bin ton olarak gerçekleştiğine işaret eden Aktoprak, 2011'de 18 milyon 817 bin 127 lira olan cirolarının da geçen yıl 25 milyon 450 bin 262 liraya yükseldiğini sözlerine ekledi.

www.DenizHaber.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim