• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 13 °C

GE Marine, MİLGEM Firkateynlerine Hafif Kompozit Kapsüllü LM2500 Gaz Türbinleri Tedarik Edecek

GE Marine, MİLGEM Firkateynlerine Hafif Kompozit Kapsüllü LM2500 Gaz Türbinleri Tedarik Edecek
GE Marine, TAIS OG-STM İş Ortaklığı arasında imzalanan anlaşma doğrultusunda, Türk MİLGEM Projesindeki İstif Sınıfı 6, 7 ve 8 numaralı fırkateynlere yeni ve hafif kompozit kapsüllü LM2500 deniz gaz türbinleri tedarik edecek.

Kompozit kapsüllü türbinler, ilk kez Nisan ayında ABD Donanması'na ait USS Santa Barbara muharebe gemisinde kullanılmaya başlandı. Türk Donanması da çelik kapsülden kompozit kapsüle geçişte elde edilen birçok özellikten bu proje altında faydalanmış olacak. 

Bugün 31 adet LM2500 deniz gaz türbini, Barbaros, Gabya ve İstif sınıfı fırkateynleri ile ADA sınıfı korvetler dahil olmak üzere, 18 Türk gemisine güç sağlıyor. Bu proje kapsamında, Türkiye'deki özel tersanelerde ilk kez fırkateyn sınıfı muharebe gemisi inşa edilecek. GE ise Anadolu, Sedef ve Sefine tersanelerinde 36 ay sürecek olan hızlandırılmış inşa sürecini destekleyecek. Yeni İ Sınıfı Fırkateyn, silah sistemlerinin gelişen kabiliyetlerine uygun olarak, önceki modellerden 10 metre daha uzun olacak. Her LM2500, yeni MİLGEM fırkateynine 22 MW’lik güç sağlayacak. 

Yapılan bu seçim, Nisan 2023’te duyurulan GE Marine ile TEI’nin (TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş.) Türkiye'de gerçekleştirdiği iş birliği hedefini de destekliyor. Anılan iş birliği kapsamında TEI, GE'nin LM2500 deniz gaz türbinlerinin bakım, onarım ve revizyonlarında yetkili ülke içi hizmet sağlayıcısı oldu. GE Marine Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mark Musheno, konuyla ilgili olarak, GE Marine'in Türkiye'deki güçlü iş birliklerini vurgularken, “İstif Sınıfı MİLGEM fırkateynlerde kullanılacak olan bu motor seçimiyle beraber” ülke içi bakım ve idame kabiliyetleri de dahil olmak üzere, Türkiye'nin deniz kuvvetlerine yönelik programlarını desteklemedeki kararlılığımızı göstermek istiyoruz," dedi.

GE Marine'in LM2500 Hafif Kompozit Kapsülü 

GE'nin son teknoloji ürünü yeni kompozit gaz türbini kapsülü, çelikten yapılan eski kapsüllerin yerini alıyor. Daha güvenli bir makine dairesi, denizcilere kolay erişim imkanı sunarken gemi tasarımına hatırı sayılır bir hafiflik kazandırıyor. Kompozit gaz türbini kapsülünün diğer faydaları arasında şunlar bulunuyor:

Makine dairesinde daha az gürültü: Çelik kapsüle kıyasla %60 (4dBA) daha az gürültü

Daha düşük makine dairesi sıcaklığı: Kapsül duvarı sıcaklıkları -4,44o C ila 10o C (25oF ila 50oF) daha düşüktür, böylece makine dairesine yaklaşık %50 daha az ısı yayılır. 

Daha uzun operasyon ve yaşam ömrü: Kompozit duvarlar korozyona dayanıklı tek bir parçadan üretilir. 

Önemli ölçüde daha hafif: Yekpare kompozit duvarlar ve tavan, 2.500 kg (5.500 lbs) daha hafiftir; %50 hafifleme anlamına gelen bu fark, ilave faydalı yük, yakıt ya da diğer sistemler için gemi tasarımcılarına esneklik kazandırır.

Motora daha kolay erişim: Mürettebatın kapsül içine erişimi ve daha hafif olan ana kapıyı kullanmak kolaylaşır. 

Gemi üzerinde motorun sökülüp takılması kolaylaşır: Hava giriş kanalı kullanılarak gaz türbinleri gemi içinde sökülebilir ve yeniden kurulabilir.

Güvenilirliğiyle dünya çapında ün kazanan ve 40 donanmanın tercihi olan LM2500 türbinleri, 638 donanma gemisinde kullanılıyor. Bu güven ve yaygın kullanımın nedeni, karakol botları, korvetler ve fırkateynlerden muhriplere ve uçak gemilerine kadar, çeşitli askeri uygulamalarda LM2500’ün üstün performans sunmasından kaynaklanıyor. Yeni hafif kompozit kapsülü kullanmaya başlayan GE Marine, müşterilerinin sürekli değişen ihtiyaçlarını karşılamak için devamlı yeni teknolojilerin eklenmesiyle desteklenen zengin bir ürün yelpazesi sunuyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim