• BIST 9693.46
  • Altın 2513.021
  • Dolar 32.5761
  • Euro 34.7834
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 15 °C

Gazze sahillerinde çevre felaketi yaşanıyor

Gazze sahillerinde çevre felaketi yaşanıyor
Gazze şeridindeki resmi kurumların yeni laboratuvar sonuçlarına göre, elektrik krizi çevresel durumun bozulmasına ve 40 kilometreye varan sahil sularında yüzde 75 oranında kirliliğe sebep oldu.

Yerel Yönetim, Çevresel Kalite Kurumu, Sağlık Bakanlığı, Su İdaresi, Sahil Belediyeleri ve Gazze şeridindeki Deniz Kuvvetleri’ne göre kıyıların çoğu, kanalizasyonun plajlara pompalanmasıyla, çevre ve insan sağlığı için bir tehdit haline geldi.

Elektrik santralinin çalışmayı durdurması ve hayati hizmetlerin aksamasına yol açan Mısır hatlarının kesintiye uğramasından sonra artık elektrik, vatandaşlara günde sadece 4 saat ulaştırılıyor. En iyi durumda bu süreç, 16 ilâ 18 saate kadar varabiliyor.

Çevre kirliliği sorununun görüşüldüğü toplantıda uzmanlar, elektrik kesintisi yüzünden atık suyun arıtma tesislerinden boşaltılamaması sonucunda doğabilecek çevre felaketine karşı uyarıda bulundu.

Laboratuvar testleri sonucunda, Gazze sahilinin büyük bölümünün kirlendiğini ve rekreasyon için uygun olmadığını tespit ettiklerini söyleyen Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Said el-Ukluk ise, bir an önce bu krizin önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. Temsilci ayrıca, sahilleri ciddi bir çevre felaketinden kurtarmak amacıyla belediyelerdeki dizel yakıt miktarını artırmak için bağışçı ülkelere acil çağrıda bulundu.

İnsan hakları merkezlerinin yayınladığı rakamlara göre, Gazze’nin atık sularının günde 120 bin metreküpten fazlası denize pompalanıyor ve çok yakın mesafelerde ise bu rakam en iyi durumda 300 metreyi geçmiyor.

Çevresel Kalite Kurumu Genel Müdürü Baha el-Aga, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Atıksu arıtma tesisleri bozulmuş durumda. Dolayısıyla Belediyeler, atık suları arıtmadan denize boşaltmak zorunda kalıyor. Bu durum ise bölge sakinlerinin sağlığını tehdit ediyor, hâlbuki sahil onların nefes alabileceği tek yer. Denizde yüzmek isteyen vatandaşlar ise, cilt enfeksiyonlarına yakalanma tehlikesiyle karşı karşıya. Suyun yutulması ise ishal ve sindirim sistemi iltihabına yol açabilir.”

İnsan Hakları’ndan gelen bilgiye göre, Muhammed es-Says adında 6 yaşında bir çocuk, deniz suyunun kirlenmesi yüzünden beyine isabet eden virüs sonucu geçtiğimiz Temmuz ayında vefat etmişti.

Gazze denizinin bütün kıyılarının bataklığa dönüştüğünü söyleyen Yerel Yönetim Bakanlığı Üyesi Ferec el-Serfendi ise, tüm taraflara, krizin çözümü için acil olarak harekete geçme çağrısında bulundu.

Gazze Şeridi Belediyeler Birliği, belediyelerin arıtma tesisine yakıt sağlayamaması nedeniyle, kanalizasyon sularının pompalandığı sahil bölgelerinin tamamının kapatıldığını haftalar önce duyurmuştu.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim