• BIST 9057.89
  • Altın 2292.138
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0981
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 18 °C

Galataport ödeme süresi kısalıyor

Galataport ödeme süresi kısalıyor
Galataport ihalesinde yöntemi değiştirecek. Yeni projede, ilk ihaledeki 49 yıllık ödeme süreci bulunmayacak, ödeme süresi buna göre büyük oranda kısaltılacak.
Özelleştirme İdaresi (ÖİB), iptal edilen Galataport ihalesinde yöntemi değiştirecek. Yeni projede, ilk ihaledeki 49 yıllık ödeme süreci bulunmayacak, ödeme süresi buna göre büyük oranda kısaltılacak. Gerekli çalışmalar tamamlanarak bu yıl ihaleye çıkılması öngörülüyor.

Galataport'ta ihale süreci 3 etaptan oluşacak. Bunlardan ilki 1/5000 ve 1/1000'lik imar planlarının yapılması olarak belirlenirken, ikinci aşamada proje belirlenecek, son aşamada ise strateji belirlenerek ihale süreci işlemeye başlayacak.

İMAR PLANI İÇİN GÖRÜŞ ALINACAK

ÖİB'nin imar planı yapma yetkisi bulunurken, imar planını hazırlarken kanun gereği ilgili kuruluşlardan görüş alması gerekiyor. İdare, imar planı hazırlanması sırasında, ilçe belediyesi, büyükşehir belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı gibi 7-8 kuruluştan görüş alacak.

İmar planının hazırlanma sürecinin kuruluşlardan gelecek görüşlerin hızına bağlı olduğu, görüşler ne kadar hızlı gelirse planın da o kadar hızlı tamamlanabileceği ifade ediliyor. Öte yandan ilk ihalede aynı kuruluşlardan görüş alındığı hatırlatılarak, bunun süreci hızlandırabileceğine işaret ediliyor. Burada mevcut imar planının onaylanması ya da kuruluşlardan farklı görüşler gelirse bu dikkate alınarak yeni bir plan hazırlanması seçenekleri bulunuyor. Özelleştirme İdaresi tarafından hazırlanacak imar planının Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) tarafından onaylanmasının ardından ilk etap tamamlanmış olacak.

PROJE YARIŞMASI OLABİLİR

Projenin imar planındaki notlara göre hazırlanacağı hatırlatılarak, ilk ihalede ortaya konan projenin mevcut imar planına göre hazırlandığı, söz konusu imar planında bir değişiklik olmaması durumunda projenin de aynı kalabileceğine işaret ediliyor. İmar planında farklılaşma olması durumunda ise yeni bir projenin ortaya çıkacağı belirtilirken, bunun eskisinden çok da farklı olmayacağı, çünkü buranın sit alanı olduğu, dolayısıyla hareket marjının kısıtlı bulunduğu vurgulanıyor. Yeni bir proje için yarışma açılması gibi bir görüş de bulunurken, bu konuda henüz bir karar verilmediği ifade ediliyor.

STRATEJİ NE OLACAK?

ÖİB, liman özelleştirmelerinde işletme hakkı devri yöntemini kullanırken, Özelleştirme Kanunu'nda yap-işlet-devret modeli özelleştirme yöntemleri arasında sayılmıyor. Dolayısıyla yeni ihalenin ilk ihaledeki yap-işlet-devret modeli ile değil işletme hakkı devri yöntemi ile yapılması hedefleniyor. Buna karşılık ihalenin özünde bir değişiklik olmayacak, şartname ekine yatırım taahhüdü konarak, alıcının ilk ihaledeki gibi gerekli yatırımları yapması sağlanacak.

SÜREDE DEÐİŞİKLİK YOK

Galataport'un ilk ihalesinde 49 yıl olan işletme süresinde ise değişiklik öngörülmüyor. ÖİB teamül olarak, yatırım taahhüdü aldığı limanlarda 49 yıl, diğerlerinde ise 36 yıllık işletme hakkı devri veriyor. Son dönemde ihaleye çıkan Mersin ve İskenderun limanları 36 yıl süreyle işletme hakkı devri yöntemiyle ihaleye konurken, yatırım taahhüdü bulunan İzmir Limanı'nda bu süre 49 yıl olarak belirlendi.

ÖDEME SÜRESİ KISALACAK

Buna karşılık ilk ihaledeki 49 yıllık ödeme süreci bulunmayacak, ödeme süresi buna göre büyük oranda kısaltılacak, ancak süre konusunda henüz bir netliğe ulaşılmış değil. Galataport'ta, gerekli çalışmalar tamamlanarak bu yıl ihaleye çıkılması öngörülüyor.

DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim