• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 11 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 10 °C

Galataport ihalesini Doğuş kazandı

Galataport ihalesini Doğuş kazandı
'Galataport'' olarak bilinen Salıpazarı Liman Sahası'nın özelleştirme ihalesinin nihai pazarlık görüşmesi tamamlandı. İhaleyi 702 milyon dolara Doğuş Grubu kazandı..

''Galataport'' adıyla bilinen Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.'ye ait İstanbul Salıpazarı Liman Sahası'nın özelleştirme ihalesinin nihai pazarlık görüşmesi Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) İhale Salonu'nda yapıldı.

İhaleyi, 702 milyon dolarlık en yüksek teklifle Doğuş Holding A.Ş. kazandı.

Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ'ye ait Galataport olarak bilinen Salıpazarı Liman Sahası'nın 30 yıl süreyle işletme hakkı verilmesi yöntemiyle özelleştirilme ihalesi nihai pazarlık görüşmesinde, 702 milyon dolarla en yüksek teklifi Doğuş Holding verdi. İhale bedeli ise tepkilere neden oldu. Zira 2005 yılında yapılan ve sonrasında Danıştay tarafından iptal edilen ilk ihaleye 3.5 milyar euro teklif gelmişti.

Özelleştirme İdaresinde, Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu'nun komisyon başkanlığında yapılan ihalenin nihai pazarlık görüşmesinde ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alındı.

İhalede, Doğuş Holding AŞ, Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ, Polimeks-Folkart-Sembol Ortak Girişim Grubu, Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ, Global Yatırım Holding AŞ-Özak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ-Delta Proje İnşaat Turizm ve Sanayi AŞ Ortak Girişim Grubu yarışırken, 1. elemeli yazılı turda en düşük teklifi veren Polimeks-Folkart-Sembol Ortak Girişim Grubu, 2. elemeli yazılı turda en düşük teklifi veren Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ elenirken, kalan 3 firmayla açık artırmaya geçildi.

Açık artırmada başlangıç tutarı 701 milyon dolar, artırım aralığı ise 1 milyon dolar olarak belirlenirken, Global Yatırım Holding AŞ-Özak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ-Delta Proje İnşaat Turizm ve Sanayi AŞ Ortak Girişim Grubu ile Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ'nin başlangıç tutarını artırmaması üzerine, ihalede başlangıç tutarını 1 milyon dolar artırarak en yüksek teklifi 702 milyon dolar ile Doğuş Holding vermiş oldu.

İLK İHALEDE 3.5 MİLYAR EURO TEKLİF GELMİŞTİ

Galataport için "Yap-işlet-devret" modeli çerçevesinde 49 yıllık işletme hakkını kapsayan ilk ihale 2005 yılında yapılmış ve ihalede en yüksek teklifi, 3 milyar 538 milyon 449 bin 233 euro ile Royal Caribbean Cruises LTD'nin önderliğindeki konsorsiyum vermişti. İhale, Danıştay tarafından iptal edilmişti.

AKHAN: ÖDEME TAKSİTLİ YAPILACAK

Salıpazarı Liman Sahası ihalesi için en yüksek teklifi veren Doğuş Grubu'nun CEO'su Hüsnü Akhan, liman sahası için 350-400 milyon dolar yatırım yapmayı öngördüklerini belirterek, ödemeyi de taksitli yapacaklarını tahmin ettiğini söyledi. Akhan, ihalenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Yatırım tutarı öngörüsüne ilişkin soru üzerine Akhan, İstanbul'un, geçen 10 yılda Türkiye'nin göz kamaştıran ekonomik performansına paralel olarak dünyada marka haline geldiğini ifade etti.

Marka kentin marka değerine değer katacak, Türkiye'ye yakışır bir proje ile önümüzdeki günlerde kamuoyunun karşısına çıkacaklarını vurgulayan Akhan, 3 yıl içinde yaklaşık 130 bin metrekare inşaat alanı olan proje için 350-400 milyon dolar yatırım yapmayı öngördüklerini söyledi.

Akhan, İstanbul'un ve Salıpazarı'nın konumu gereği mimari dokuyla uyumlu bir proje gerçekleştireceklerini bildirdi.

Ödeme konusunda kendilerine peşin ve taksitli olmak üzere iki opsiyon sunulduğunu anımsatan Akhan, "Bunu değerlendireceğiz ama tahmin ediyorum, peşin yerine taksitli ödemeyi tercih edeceğiz" dedi.

Akhan, İstanbul'un 2020 olimpiyatlarına adaylığı düşünüldüğünde projenin de olimpiyatlar gibi kentin marka değerine katkı sağlamasının öncelikleri olduğunu dile getirdi. Akhan, "Olayın ticari boyutuna baktığımızda bizi de tatmin edecek bir geri dönüşü olacağını bekliyoruz" diye konuştu.

Haydarpaşa Port ihalesinin planlarını nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine Akhan, iki projenin birbirinden farklı olduğuna işaret ederek, iki projenin de birbirini olumlu etkileyerek İstanbul'a katkıda bulunacağına inandığını kaydetti.

SALIPAZARI LİMANI'NIN TARİHÇESİ

Salıpazarı Limanı 1986 yılına kadar Türkiye'nin ithalat yapılan en büyük limanıydı.

1986 yılında yük gemisi trafiğine kapatılan liman 1988'de de TIR'lara kapatıldı.

Salıpazarı Limanı halen yükleme, boşaltma ve depolama hizmeti verirken, İstanbul'a gelen kruvaziyer yolcu gemileri de bu limana yanaşıyor.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim