• BIST 9729.68
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 28 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 20 °C

Galataport ihalesi iptal edilebilir

Galataport ihalesi iptal edilebilir
Royal Caribean Cruise firmasının Kuşadası limanı'nın işletmesinde hakim ortak olması, Galataport İhalesinin rekabet Kurulu tarafından iptal edilmesini gündeme getirdi.
GALATAPORT'TA İKİ PÜRÜZ  Ofer Ailesi, TÜPRAŞ'ta kısa sürede elde ettiği 800 milyon dolarlık karıyla Türkiye'nin gündemine oturmuştu. Daha sonra Sami Ofer'in oğlu Eyal'in başkanlığını yaptığı Royal Caribbean Cruise'in önderliğinde oluşturulan konsorsiyum Galataport için tam 4.3 milyar dolar önermişti. Söz konusu teklifin ardında Akdeniz Çanağı'ndaki 25 milyar dolarlık kruvaziyer turizminden daha çok pay almak yatıyordu. Bu kapsamda, Kuşadası Limanı özelleştirmesini kazanan Ofer, Galataport'u da alarak Türkiye'nin bir numarası olmayı hedefliyordu.

REKABET ENGELİ

Ancak, Ofer'in bu hedefinin gerçekleşmesinde Rekabet Kurulu engeli çıkabilir. Zira, her iki limanın da RCC'nin eline geçmesi bu alanda bir tekel oluşmasına yol açabilir. Bu kapsamda konuştuğumuz yetkililer, Rekabet Kurulu'nun konuyu çok sıkı denetimden geçireceğini belirterek, 'RCC'nin Kuşadası'nda uyguladığı fiyat politikası ortada. Fiyat yükselterek limanı neredeyse sadece kendi gemilerinin kullanımına uygun hale getirdiler. Aynı şey Galataport'ta da yaşanabilir. Rekabet Kurulu bunları göz önüne alarak RCC'ye yeşil ışık yakmayabilir' yorumunu yaptılar. Bununla birlikte Rekabet Kurulu ihaleyi RCC konsorsiyumuna verse bile, RCC'nin hakim ortak konumundan vazgeçmesini istemesi veya 'Ya Kuşadası'nı ya da Galataport'u işletebilirsin' seçeneğini sunması da ihtimaller dahilinde.

İPTAL DAVASI AÇILIYOR

Bu arada Galataport ihalesini kazanan RCC için bir kötü haber de Mimarlar Odası'ndan geldi. Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Eyüp Muhcu, AKŞAM'a yaptığı açıklamada şartnamedeki belirsizlikler nedeniyle ihalinin iptali için dava açmaya hazırlandıklarını söyledi. Muhcu, 'Şartname avan projelerde olması gereken özellikleri kapsamıyor. Ayrıca 'kıyı alanları toplumun kullanımına eşit olarak sunulmalıdır' noktasından hareketle de bu ihalenin iptal edilmesi gerekiyor' dedi.

Yaklaşık Galataport Projesi'nin iptali için dava açtıklarını dile getiren Muhcu, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Söz konusu projenin İmar Yasası, Kıyı Yasası 2860 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ve 5235 sayılı Torba Özelleştirme Yasası'na aykırı olduğu gerekçesinden yola çıkarak iptali için dava açtık. Özellikle Torba Özelleştirme Yasası, yerel yönetimlerin gaspı anlamına geliyor. Şimdi de ihale şartnamesindeki birçok noktanın net olmadığını belirledik. Avan proje olarak gösterilen projenin şartnamesi bu niteliklerin hiçbirini kapsamıyor. Ayrıca ödemenin 49 yılda yapılacağı da daha önce belirtilmemişti. Herkes 4.3 milyar doların peşin ödeneceğini düşünüyor.'
'Mimarlar Odası politik davranıyor'

GALATAPORT projesinin mimarlığını yapan Tabanlıoğlu Mimarlık Şirketi adına konuşan Murat Tabanlıoğlu, yapılan eleştirileri haksızlık olarak değerlendirdi. Mimarlar Odası tarafından yapılan yorumlara katılmadığını söyleyen Tabanlıoğlu, 'Proje ortaya dün çıkmadı ki. 3 yıldır ortada. Avan proje önce Bayındırlık Bakanlığı ardından Kültür Bakanlığı ve son olarak da Anıtlar Kurulu tarafından onaylandı. Mimarlar Odası'nın teknik şartnameyi bir kere açıp okuduğuna inanmıyorum. Proje bakmamışlar bile. Bana bir telefon açma zahmetinde bile bulunmadılar. Bu yapılanlar tamamen politik bir tavır. Kıyıların halka açılmama olayı da tamamen yanlış. Eski halinde sadece İstanbul Modern'le halka açılan bölge yeni projeyle 70 bin metrekareyle halkla buluşuyor. Baştan niye itiraz etmediler, anlamıyor' dedi.

Proje dünya birincisi

Dubai'de yapılan 'Gayrimenkul Fuarı'na Galataport Projesi'yle 260 eser arasında dünya birincisi olduklarını belirten Murat Tabanlıoğlu, projenin İstanbul için en iyisi olduğunu söyledi. Tabanlıoğlu,'Galataport, dünyada daha yapılmadan ödül alan ender projelerden biri. 5 milyar dolara ihale edildi ki, bu bana göre az bile. İstanbul'un siluetinde hiçbir bozulma olmayacak' diye konuştu.

Kaynak:CANAN SOYSAL-GÖKAY ÇAKO-RECEP CANPOLAT
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim