• BIST 9703.23
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 19 °C

Franky Zapata, Manş Denizi'ni geçme denemesi yapacak

Franky Zapata, Manş Denizi'ni geçme denemesi yapacak
Geliştirdiği kaykayla Bastille Günü törenlerinde 'uçan' Fransız mucit Franky Zapata, yarın İngiltere'yle Fransa'yı ayıran Manş Denizi'ni geçmeyi deneyeceğini açıkladı.

Eski bir jet-ski şampiyonu ve askeri rezerv olan 40 yaşındaki Fransız mucit Franky Zapata, denemeyi Manş Denizi'ni uçakla geçen ilk kişi olan Fransız mucit Louis Bleriot'nun tarihi uçuşunun 110. yıldönümü olan yarın (Perşembe günü) gerçekleştirmeyi planlıyor.

Bleriot, 25 Temmuz 1909'da Fransa'nın Calais kentinden İngiltere'nin Dover Limanı'na uçarak uçakla Manş'ı uçakla geçen ilk kişi olmuştu.

YARI YOLDA YAKIT İKMALİ

'Uçan kaykay' (flyboard) üreten ve soyadını taşıyan bir firması da olan Zapata, Calais yakınlarındaki Sangatte'ten Dover yakınlarındaki St. Margaret's Körfezi'ne 20 dakikada ulaşmayı ve uçarken yakıt ikmali yapmayı hedefliyor.

Yakıt ikmalinin nasıl olacağı da henüz kesinleşmedi. İlk seçenek Zapata'nın Manş'ın ortasında bekleyecek bir gemiye inerek yakıt ikmali yapması. İkinci seçenek ise yakıt ikmalinin Zapata geminin üzerinde dolanırken yerle temas etmeden yapılması.

Le Parisien'e konuşan Zapata, ikinci seçeneğin daha riskli olduğunu ancak "Manş'ı gerçekten uçarak geçtim' diyebilmesinin bunu gerektirdiğini söyledi. Zapata, denemede başarı şansının yüzde 30 olduğunu belirtti.

DENİZCİLİK İDARESİ 'TEHLİKELİ' DEDİ

Zapata, denizcilik idaresi yetkililerinin yakıt ikmali için endişelendiklerini söyledi. Yetkililerin, dünyanın en işlek denizcilik hatlarından biri olan Manş'ın ortasında bir gemi bekletilmesinin kanalı kullanan diğer gemiler için riskli olacağını söylediği belirtildi. Ancak sivil havacılık idaresi uçuşa onay verdi.

Bir sivil havacılık yetkilisi denemeyi yasaklamadıklarını ancak herhangi bir sorun çıkması ihtimaline karşı Fransız sahil koruma ekiplerini bilgilendirmesini istediklerini söyledi.

14 Temmuz Bastille Günü kutlamalarında Champs-Elysees bulvarında yaptığı gösterinin buna göre "çok kolay olduğunu" belirten Zapata "Gösteride makinemin kapasitesinin yüzde üçünü kullandım. Manş'ı geçebilmem için yüzde 99'a ihtiyacım var" diye konuştu.

Zapatai Bastille Günü'nde elindeki boş bir tüfekle saatte 188 kilometre hızla uçmuştu. Saatte 190 kilometreye çıkabilen kaykay deneme sırasında en fazla 140 kilometreye çıkacak.

FRANSIZ ORDUSU DENEYECEK

Fransız Silahlı Kuvvetler Bakanı Florence Parly, ordunun kaykayı, lojistik ya saldırı platformu olarak deneyeceğini açıklamıştı.

Zapata adlı şirketin CEO'su olan Franky Zapata, evinin garajında geliştirdiği kaykayla Aralık'ta ordudan 1,3 milyon Euro'luk sipariş almıştı.

'Uçan Kaykay', beş mini turbo motorla çalışıyor ve havada en fazla 10 dakika kalabiliyor.

Kerosenle çalışan kaykay, "Geleceğe Dönüş" filminde Michael J. Fox'un canlandırdığı Marty McFly'ın kullandığı kaykaya benzerliğe dikkat çekiyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim