• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 20 °C

FLAŞ HABER!!! Tuzla kapatılıyor!..

FLAŞ HABER!!! Tuzla kapatılıyor!..
Türk gemi inşa sanayinin bel kemiği konumunda bulunan Tuzla tersaneleri İstanbul Büyükşehir Belediyesinin aldığı bir kararla kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

TUZLA TERSANELERİ KAPATILIYOR...

Türk gemi inşa sanayinin bel kemiği konumunda bulunan Tuzla Aydınlı koyunda bulunan tersaneler İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin aldığı bir kararla kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin Tuzla’nın nazım planında değişiklik yapılarak daha önce Sanayi ve Tersane alanı olan yerler, yeni planla birlikte çalışma alanı olarak belirlendi.

Tuzla Aydınlı Koyu’nda bulunan ve yılda yan sanayi ile birlikte 3 milyar dolarlık bir döviz girdisi sağlayan tersaneler, İstanbul Çevre Düzeni Planı çerçevesinde sanayi ve tersane alanından çıkartılarak, çalışma alanı olarak belirlenmesi, denizcilik sektöründe bomba etkisi yaptı.

Oysa Tuzla Aydınlı Tersaneler Bölgesi 22 Eylül 1969 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla “Tuzla Özel Sektör Tersaneler Bölgesi” olarak kabul edildi. Kararın ardından belli bir plan dahilinde özellikle Haliç ve İstanbul Boğazı’ndaki tersane sahipleri, 1980 yılının başlarından itibaren Milli Emlak tarafından kendilerine gösterilen Tuzla Aydınlı Tersaneler  Bölgesi’ne yatırım yapmaya başladı.

Tuzla’da yatırım yapmak isteyen onlarca işadamı yatırım alanlarını Milli Emlak’tan 49 yıllığına kiralayarak gemi ve yat yaparak Türkiye’nin ismini her geçen gün dünya gemi inşa sanayinde belirli bir yere getirilmesini sağladı.Özellikle dünya gemi inşa sanayinde 3 bin DWT ile 20 bin DWT arasında yapılan küçük tonajlı tankerlerde dünyada bir numara olan Tuzla Tersaneler Bölgesi, Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı’nın tüm kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak sınırlarını ve statüsünü belirledi.İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin İstanbul Çevre Düzeni Planı çerçevesinde 14.07.2006 günü 1370 sayılı kararı ile kabul ettiği ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın 22.08.2006 tarihli onayı ile Tuzla Aydınlı Koyunda bulunan tersanelerin, sanayi lejantından çıkartılıp, çalışma alanı lejantına alınması Türk gemi inşa sanayine büyük bir darbe olarak niteleniyor.

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin İstanbul Çevre Düzeni Planı çerçevesinde aldığı radikal karar ile Tuzla Aydınlı Koyunda bulunanve Mülkiyeti Milli Emlak’a ait olan 44 tersane ve 800 yan sanayi bölgeden çıkartılacak.Konu ile ilgili görüştüğümüz yetkililer Büyükşehir Belediye Meclisinin aldığı kararın kabul edilemeyecek olduğunu belirterek Türk gemi inşa sanayine büyük bir darbe olduğunu dile getirdiler.Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Konsey Başkanı Kenan Torlak’ın DenizHaber'e yaptığı özel açıklamada Büyükşehir Belediyesinin aldığı karara itiraz ettiklerini belirterek hukuki haklarını sonuna kadar kullanacaklarını söyledi.

Özellikle son yıllarda tersanelerin 1 milyar dolara yakın yatırım yaptığını söyleyen GİSBİR Konsey Başkanı Kenan Torlak “Yeni yapılan Çevre Düzeni Planında tersaneler görünmüyor. Bundan dolayı tersane alanı, yeni planla birlikte Çalışma alanına çevriliyor. Bu kabul edilebilecek bir durum değildir” dedi.Tuzla bir markadırİstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisinin aldığı bir kararla sanayi bölgesinden çıkarılarak Tuzla’nın çalışma lejantına alınması üzerine açıklama yapan Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Erol Yücel “Bu bir yanlıştır. Yanlıştan en kısa zamanda dönülmelidir” dedi.Tuzla Tersaneler Bölgesinin dünya gemi inşa sanayinde çok önemli bir yeri olduğunu söyleyen DTO Meclis Başkanı Yücel “Kimyasal tanker yapımında dünyanın bir numarası olan Tuzla Aydınlı koyu Türkiye’yi gemi inşa sektöründe birinci lige çıkarmıştır. Tuzla dünyada bir markadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu markayı yok edemez” ifadesini kullandı.

Haber. Recep CANPOLAT - Deniz HAber Ajansı

www.DenizHaber.Com.tr  (ÖZEL)

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim